heavy water war

Sabotage in Noorwegen: de serie The Heavy Water War

Na het zien van de eerste afleveringen van de Noorse serie Occupied heb ik zin gekregen om niet alleen series uit Zweden en Denemarken te kijken, maar ook (meer) uit Noorwegen. De eerste Noorse serie die ik dankzij een tip op Facebook tegenkwam, was The Heavy Water War.

Achter de schermen van WO II

De serie, die in het Noors Kampen om tungtvannet heet, draait om ‘zwaar water’: een stof die nodig is voor de productie van atoombommen. Die wilde Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog maar al te graag kunnen maken, maar zijn tegenstanders hoopten natuurlijk dat hij nooit een atoombom in handen zou krijgen.

Dat is de kern van de serie The Heavy Water War: zonder zwaar water geen allesvernietigende bom voor de nazi’s.

HEAVY WATER WAR 2
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Duitse interesse in Noorwegen

In de serie zien we hoe Nobelprijswinnaar Werner Heisenberg, nadat hij eerst door de nazi’s is opgepakt op verdenking van homoseksualiteit, het Duitse rijk een aardig eind op weg helpt naar het maken van een atoombom. Voor het benodigde zware water richten de Duitsers zich op Rjukan in de Noorse provincie Telemark, waar een fabriek zwaar water produceert. Onder de Duitse bezetting wordt die productie stevig opgevoerd en lang niet iedereen beseft de gevolgen van het verkrijgen van zwaar water door de Duitsers.  Met een atoombom zouden die bijvoorbeeld zomaar Londen kunnen wegvagen. Om dat te voorkomen willen de Britten wel meewerken aan een sabotage-actie. Hoe dat in het echt ging, kun je hier uitgebreid lezen.

HEAVY WATER WAR 1
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Noorse taal en landschappen

Nou ben ik eigenlijk niet zo’n liefhebber van oorlogsfilms en -series, maar Noorse landschappen en de Noorse en Deense taal die door een deel van de internationale cast (naast Duits en Engels) worden gesproken, maken vast een boel goed. Bovendien zouden de Scandinaviërs zichzelf niet zijn als ze niet, net als in andere series, de nadruk zouden leggen op de worstelingen van de personages met de keuzes die ze voor hun kiezen krijgen. Waar ligt de grens tussen wetenschap en oorlogsvoering? En de grens tussen handel en collaboratie? Ook vanuit psychologisch oogpunt kan het dus weer erg interessant worden. En dan is The Heavy Water War ook nog eens, behalve in Noorwegen, gefilmd in Tsjechië. Dat zijn voor mij genoeg redenen om hem te willen zien.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Op bezoek in Rjukan

Een mooie bijdrage aan dit artikel kreeg ik via mijn Facebook-pagina van Ad Stuurman. Hij is in Rjukan geweest en was erg onder de indruk van de verlaten spoorwagons en het schip de Ammonia uit 1929. Haar zusterschip werd door de saboteurs van ‘The Heavy Water War’ tot zinken gebracht.

Ook het Vemork-museum (de oude Rjukan-centrale) vond hij erg de moeite waard.

Ad is zo aardig om zijn foto’s met ons te delen, dus kijk zelf maar:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. The Heavy Water War lijkt me een erg goede serie. Toen wij een paar jaar geleden Rjukan aandeden, hebben wij de fabriek bezocht die destijds zwaar water produceerde. Je krijgt er een indrukwekkend brok geschiedenis voorgeschoteld. We hadden voor die tijd al wel eens een documentaire gezien over dit onderwerp en een speelfilm uit de jaren zestig, maar als je op de locatie zelf bent waar het een en ander gebeurd is, dan heeft dat beslist een zekere impact.
    Dus als je de kans ooit krijgt: doen! De fabriek is een bezoek waard.

  2. We zijn afgelopen zomer in Rjukan gekocht en hebben toen de dvd daar gekocht omdat we dachten dat het in het Engels ondertiteld zou zijn. Dat bleek niet te kloppen, maar desondanks hebben we er in ons vakantiehuis geboeid naar gekeken. Echt een heel goed gemaakte serie van internationale allure, waar Rjukan terecht trots op mag zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.