Zweedse serie: Sebastian Bergman (Den Fördömde)

Gisteren viel ik tijdens het zappen bij de KRO Detectivemaand in de derde film over Sebastian Bergman. Ik miste nogal wat informatie en kon er daardoor wat moeilijk in komen, maar toch was ik geboeid. Dat zal zeker iets te maken hebben gehad met de hoofdrolspeler, topacteur Rolf Lassgård (onder andere bekend uit de Zweedse series Wallander en Beck en de Noorse serie Dag).

Sebastian Bergman is een forensisch psycholoog, oftewel een profiler. Hij heeft geen makkelijk karakter en dat wordt ongetwijfeld versterkt door het persoonlijke drama dat hij heeft meegemaakt: zijn vrouw en dochter zijn in 2004 omgekomen bij de tsunami in Thailand. Hij probeert zijn verdriet te vergeten bij de ene na de andere vrouw. Verder vereenzaamt hij nogal, omdat hij niet bepaald makkelijk vrienden maakt met de botte uitspraken die hij regelmatig doet. Lichtpuntje in zijn leven is zijn collega Vanja, die (zonder dat ze het zelf weet) een dochter van Sebastian is uit een one-night-stand.

De scenario’s voor de serie, die in het Zweeds Den Fördömde (De Verdoemde) heet, zijn geschreven door Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt.  Toen de serie een succes bleek, zijn er ook thrillers met dezelfde personages uitgebracht onder de naam Hjorth Rosenfeldt. In het Nederlands heten de boeken De Bergmankronieken.

Den Fördömde is te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op bol.com.

Bekijk hier alvast de trailer van de serie:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.