Nieuw: seizoen 8 van de Zweedse serie Beck

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het is zover: er is weer een nieuw seizoen van de langlopende Zweedse serie Beck met in de hoofdrol Peter Haber. Vanaf nu zijn de afleveringen van Beck seizoen 8 te streamen op myLum. Je kunt ze ook al bestellen op dvd. Ben jij ook al jarenlang Beck-fan?

Beck seizoen 8

Beck seizoen 8 bestaat uit vier afleveringen:

 • Undercover
 • The Fall Guy
 • Death in Samarra
 • The Lost Son

In Undercover leidt de moord op een jongen het team van Beck naar een drugsnetwerk. Klas Fredén is al een hele tijd bezig met een undercoveroperatie in dit netwerk. Hoewel hij zijn onderzoek niet in gevaar wil brengen, geeft hij team-Beck (onder leiding van Alex Beijer) toestemming om hun moordonderzoek voort te zetten. Hierdoor komen Beijer en Fredén wel constant met elkaar in aanvaring.

In The Fall Guy lijkt een macabere ontdekking in de kofferbak van een auto naar een koelbloedige moordenaar te leiden. Maar is dat wel echt zo?

in Dood In Samarra wordt een kandidaat voor de Nobelprijs voor Vrede brutaal doodgestoken in het centrum van Stockholm. Een van de getuigen werkte met Alex toen ze in het Midden-Oosten was.

In De Verloren Zoon wordt midden in een bos een kaakbeen gevonden. Als de rest van het lichaam wordt gevonden, blijkt dat het toebehoort aan Viktor Eklund, die al vijf jaar wordt vermist.

Het begon met Sjöwall en Wahlöö

De Zweedse serie Beck is een echte klassieker. Het begon allemaal met tien boeken over Martin Beck, een politie-inspecteur in Stockholm. Door de jaren heen zijn er meerdere verfilmingen van gemaakt en nieuwe scripts geschreven die wel Martin Beck als personage hebben, maar verder niet meer op boeken zijn gebaseerd.

De boeken over Martin Beck werden geschreven door het echtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Met hun misdaadverhalen waren zij de voorlopers van Stieg Larsson (Millennium) en Henning Mankell (Wallander). De personages in hun verhalen zijn eigenlijk nooit perfecte helden, maar laten zien dat politiemensen ook gewoon mensen zijn, die het moeilijk hebben met hun eigen sores. Zo heeft Beck in de boeken eerst een slecht huwelijk, en is hij later een gescheiden vader van twee tieners. Hij kwakkelt met zijn gezondheid en worstelt met zijn werk, ook (misschien wel juist) als hij hogerop komt. Ook maatschappelijke misstanden gingen Sjöwall en Wahlöö, net als latere Zweedse misdaadschrijvers, niet uit de weg.

De research voor hun verhalen deed het echtpaar samen, net als het bedenken van een raamwerk voor het verhaal. Daarna schreven Maj en Per ombeurten een hoofdstuk. Ze hebben ook los van elkaar boeken geschreven.

De boeken over Martin Beck

Dit zijn de boeken over Martin Beck:

Roseanna (De vrouw in het Götakanal), over een onbekende vrouw die wordt gevonden in het Götakanal.
Mannen som gick upp i rök (De man die in rook opging), waarin Beck in Hongarije op zoek gaat naar een vermiste journalist.
Mannen pa balkongen (De man op het balkon) over de zoektocht naar een gesignaleerde pedoseksuele moordenaar.
Den skrattande polisen (De lachende politieman), waarin iemand het vuur opent op de passagiers van een bus.
Brandbilen som försvann (De brandweerauto die verdween) over een brand die eerst op een zelfmoordpoging lijkt, maar later veroorzaakt blijkt door een brandbom.
Polis, polis, potatismos (De man die even wilde afrekenen), waarin een zakenman wordt neergeschoten in een restaurant.
Den vedervärdige mannen fran Säffle (De verschrikkelijke man uit Säffle) over een politieagent die wordt neergestoken in zijn ziekenhuisbed.
Den slutna rummet (De gesloten kamer), waarin Martin Beck herstelt van een schotwond en een klassiek mysterie moet oplossen.
Polismördaren (De politiemoordenaar) over een dode vrouw die in Skåne wordt gevonden en te maken lijkt te hebben met Roseanna.
Terroristerna (De terroristen), waarin Beck moet voorkomen dat er een aanslag wordt gepleegd op een Amerikaanse senator. Dit laatste boek moest Sjöwall na de dood van Walhöö alleen afmaken.

Verfilmingen van Beck

Alle boeken over Beck zijn verfilmd, soms zelfs meerdere keren, soms onder een andere titel, soms niet in Zweden en/of het Zweeds en met verschillende acteurs in de rol van Beck.

 • In 1967 speelde Keve Hjelm Beck in Roseanna
 • In 1973 speelde Walter Matthau Beck in The laughing policeman. Beck heette in die film Jake Martin en het verhaal speelde zich af in San Francisco.
 • In 1976 speelde Karl-Gustav Lindstedt Beck in Mannen på taket (De man op het dak), gebaseerd op Den vedervärdige mannen från Säffle.
 • Romualds Ancans speelde Beck in 1979 in de Sovjetfilm Nezakonchennyy uzhin (Het onafgemaakte diner) op basis van Polis, polis, potatismos.
 • In 1980 speelde Derek Jacobi Beck in Der Mann der zich in Luft auflöste.
 • Jan Decleir speelde Beck in 1993 in De gesloten kamer.

Zes films met Gösta Ekman als Beck

Deze boekverfilmingen werden gemaakt in 1993-1994:

 • Roseanna
 • Brandbilen som försvann
 • Polis, polis, potatismos
 • Mannen på balkongen
 • Polismördaren
 • Stockholm Marathon gebaseerd op Terroristerna. In dat boek komt de Zweedse minister-president om. De moord op de Zweedse minister-president Olof Palme was aanleiding om het plot ingrijpend te veranderen bij de verfilming ervan.

Hier zie je Gösta Ekman in de rol van Beck en Rolf Lassgård (o.a. ook bekend uit Wallander) as Gunvald Larsson:

Zweedse serie Beck met Peter Haber

En nu is Peter Haber dus al jarenlang het gezicht van Martin Beck. Voor deze verfilmingen zijn nieuwe verhaallijnen geschreven op basis van de personages uit de boeken. We zijn dus inmiddels alweer toe aan het achtste seizoen. Mikael Persbrandt is inmiddels vervangen door Kristofer Hivju als belangrijkste rol naast Peter Haber.

Beck seizoen 8
Foto Johan Paulin met dank aan Lumière

Seizoen 5-8 van Beck zijn te streamen op myLum. Op deze website kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen. Lumière heeft de serie ook op dvd uitgebrachtnu ook seizoen 8.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

12 thoughts on “Nieuw: seizoen 8 van de Zweedse serie Beck

 1. Hans says:

  Ik denk dat ik een keer een boek van hun ga lezen. Bedankt voor de tip.

 2. Anja says:

  Fijn om dit eens op een rijtje te zien! Bedankt!

 3. Sonja says:

  Prachtige serie. Ook ik ga boek (en) zoeken en lezen . Bedankt!

  • Johann says:

   De boeken raken inmiddels wel behoorlijk gedateerd, mooie series en films wel.

   • Frans van Koppen says:

    Ik lees de 10 boeken al vanaf mijn jeugd. Ik heb ze alle 10 al minstens 5 keer gelezen. Waarom vind je ze gedateerd. Ze geven een beeld van Zweden eind jaren 60 begin jaren 70.
    Een historische roman is toch ook niet gedateerd. Kijk eens hoe vaak de boeken van Jane Austen worden verfilmd.
    Vooral de personages Beck, Kollberg en Larsson hebben diepgang. De andere personages hebben meer een flat character. Denk aan Melander met zijn ijzersterk geheugen en zijn neiging om op het toilet te zitten als je hem nodig hebt.

 4. Josef says:

  Gisteravond laatste aflevering gezien van Beck serie 8.
  Zou het hier bij blijven ? Hope not Geweldige serie !!

  Mooi overzicht Sandra ! Bedankt.

 5. Jacqueline says:

  Wat een leuke blog!
  Ik hoop dat je mij met iets kan helpen..
  In de Beck serie staan er geweldige lampen op hdt politiebureau!
  Weet jij wie de ontwerper is, en waar ik die zou kunnen kopen?

  Alvast bedankt!!

  • Dank je wel Jacqueline. Ik loop zelf achter met Beck en weet daardoor niet welke lampen je precies bedoelt. Heb je misschien een screenshot?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *