De verschillende versies van de Zweedse serie Beck

Written by Sandra van Bijsterveld

De Zweedse serie Beck is een klassieker bij de KRO. Net als bij Wallander zijn er meerdere verfilmingen gemaakt van de boeken over Martin Beck. Daarom zet ik hier weer even de verschillende versies op een rijtje.

De boeken van Sjöwall en Wahlöö

Het begon allemaal met tien boeken over Martin Beck, politie-inspecteur in Stockholm. Ze werden geschreven door het echtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Met hun misdaadverhalen waren zij de voorlopers van Stieg Larsson en Henning Mankell. De personages in hun verhalen zijn eigenlijk nooit perfecte helden, maar laten zien dat politiemensen ook gewoon mensen zijn, die het moeilijk hebben met hun eigen sores. Zo heeft Beck in de boeken eerst een slecht huwelijk, en is hij later een gescheiden vader van twee tieners. Hij kwakkelt met zijn gezondheid en worstelt met zijn werk, ook (misschien wel juist) als hij hogerop komt. Ook maatschappelijke misstanden gingen Sjöwall en Wahlöö, net als latere Zweedse misdaadschrijvers, niet uit de weg.

De research voor hun verhalen deed het echtpaar samen, net als het bedenken van een raamwerk voor het verhaal. Daarna schreven Maj en Per ombeurten een hoofdstuk. Ze hebben ook los van elkaar boeken geschreven.

Dit zijn de boeken:

Roseanna (De vrouw in het Götakanal), over een onbekende vrouw die wordt gevonden in het Götakanal.
Mannen som gick upp i rök (De man die in rook opging), waarin Beck in Hongarije op zoek gaat naar een vermiste journalist.
Mannen pa balkongen (De man op het balkon) over de zoektocht naar een gesignaleerde pedoseksuele moordenaar.
Den skrattande polisen (De lachende politieman), waarin iemand het vuur opent op de passagiers van een bus.
Brandbilen som försvann (De brandweerauto die verdween) over een brand die eerst op een zelfmoordpoging lijkt, maar later veroorzaakt blijkt door een brandbom.
Polis, polis, potatismos (De man die even wilde afrekenen), waarin een zakenman wordt neergeschoten in een restaurant.
Den vedervärdige mannen fran Säffle (De verschrikkelijke man uit Säffle) over een politieagent die wordt neergestoken in zijn ziekenhuisbed.
Den slutna rummet (De gesloten kamer), waarin Martin Beck herstelt van een schotwond en een klassiek mysterie moet oplossen.
Polismördaren (De politiemoordenaar) over een dode vrouw die in Skåne wordt gevonden en te maken lijkt te hebben met Roseanna.
Terroristerna (De terroristen), waarin Beck moet voorkomen dat er een aanslag wordt gepleegd op een Amerikaanse senator. Dit laatste boek moest Sjöwall na de dood van Walhöö alleen afmaken.

Acteurs die Beck hebben gespeeld

Alle boeken over Beck zijn verfilmd, soms zelfs meerdere keren, soms onder een andere titel, soms niet in Zweden en/of het Zweeds en met verschillende acteurs in de rol van Beck.

 • In 1967 speelde Keve Hjelm Beck in Roseanna
 • In 1973 speelde Walter Matthau Beck in The laughing policeman. Beck heette in die film Jake Martin en het verhaal speelde zich af in San Francisco.
 • In 1976 speelde Karl-Gustav Lindstedt Beck in Mannen på taket (De man op het dak), gebaseerd op Den vedervärdige mannen från Säffle.
 • Romualds Ancans speelde Beck in 1979 in de Sovjetfilm Nezakonchennyy uzhin (Het onafgemaakte diner) op basis van Polis, polis, potatismos.
 • In 1980 speelde Derek Jacobi Beck in Der Mann der zich in Luft auflöste.
 • Jan Decleir speelde Beck in 1993 in De gesloten kamer.

Zes films met Gösta Ekman als Beck

Deze boekverfilmingen werden gemaakt in 1993-1994:

 • Roseanna
 • Brandbilen som försvann
 • Polis, polis, potatismos
 • Mannen på balkongen
 • Polismördaren
 • Stockholm Marathon gebaseerd op Terroristerna. In dat boek komt de Zweedse minister-president om. De moord op de Zweedse minister-president Olof Palme was aanleiding om het plot ingrijpend te veranderen bij de verfilming ervan.

Hier zie je Gösta Ekman in de rol van Beck en Rolf Lassgård (o.a. ook bekend uit Wallander) as Gunvald Larsson:

Films met Peter Haber als Beck

Voor deze films zijn nieuwe verhaallijnen geschreven op basis van de personages uit de boeken. Er zijn inmiddels al 7 seizoenen, die deels te streamen zijn op lumiereseries.com. Hier kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Hier zie je Peter Haber in de rol van Beck:

serie Beck
Afbeelding met dank aan Lumiere

5 thoughts on “De verschillende versies van de Zweedse serie Beck

 1. Hans says:

  Ik denk dat ik een keer een boek van hun ga lezen. Bedankt voor de tip.

 2. Anja says:

  Fijn om dit eens op een rijtje te zien! Bedankt!

 3. Sonja says:

  Prachtige serie. Ook ik ga boek (en) zoeken en lezen . Bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *