scandinavische series

Absurde humor in de Noorse serie Dag

Had ik aan Lilyhammer al gemerkt dat de Noren een eigen gevoel voor humor hebben, in de Noorse serie Dag is dat helemaal overduidelijk. Om het allemaal nog verwarrender te maken, ben ik bij Canvas midden in serie 3 terechtgekomen.

Dag Refsnes is een relatietherapeut die niet in relaties gelooft. Wie bij Dag in therapie komt, kan alleen maar op instemming rekenen bij de verzuchting dat het vast nooit meer goed komt. Hij runt zijn praktijk met het sarcasme van Dr. House en trekt zich daarna zo snel mogelijk terug in zijn appartement – met als troost drank, spek en muziek.

Dag zelf is niet de enige die soms nogal vreemd overkomt. De cliënten van Dag zijn ook heel apart. En dan is er nog zijn secretaresse, die lijdt aan waanbeelden uit de Tweede Wereldoorlog.

De zus van Dag (Silje Torp Færavaag), die je kunt herkennen als de politieagente uit Lilyhammer serie 2, probeert hem al een tijdje aan het daten te krijgen. Maar het wordt pas echt serieus als Dag Eva (Tuva Novotny uit de Maria Lang Mysteries) tegenkomt. Zij is al net zo goed in relaties als hij…

Voor verstandige adviezen hoeft Dag niet te rekenen op zijn vriend Benedict, want die maakt een enorme puinhoop van alles wat hij doet. Ook diens stiefvader Ernst (Rolf Lassgård, ook een van de vertolkers van de rol van Kurt Wallander in verfilmingen van de boeken van Henning Mankell) houdt er nogal vreemde ideeën op na. En zo is de chaos elke keer weer compleet en kan Dag weinig anders doen dan alles met lede ogen aankijken.

Seizoen 1 van de Noorse serie Dag is verkrijgbaar op dvd (import met Engelse ondertiteling), maar de relatietherapeut is sinds augustus 2016 ook te bewonderen op Netflix (voor zo lang het duurt). Ik ben benieuwd wat jij van de humor in de serie vindt: hilarisch, flauw of toch een beetje té raar?

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

  1. Wij kijken met veel plezier naar Dag op Netflix.
    Leuke humor.
    De beste aflevering tot nu toe is de seasonsfinale van S2.
    Ik vind het een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.