scandinavische series

Noorwegen op Netflix: de cultuurschok van een maffiabaas in Lilyhammer

Het eerste wat ik deed toen ik Netflix had, was zoeken naar Scandinavische series. Dat ik daarbij The Bridge en The Killing zou tegenkomen, had ik wel verwacht – en gehoopt. Dicte, Arne Dahl…  Het was meteen duidelijk: ik heb de komende tijd genoeg te bekijken. Toen zag ik iets dat Lilyhammer heette, met achter de letters een flink pak sneeuw. Ik was zelf net terug uit de Noorse winter en besloot te kijken wat het was. Inmiddels heb ik ook seizoen 2 bekeken en ben ik bezig met seizoen 3, dat sinds november 2014 op Netflix staat.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Van Tagliano naar Henriksen

Lilyhammer gaat over een maffiabaas uit New York die na een aanslag op zijn leven zijn baas verlinkt in ruil voor een nieuwe identiteit. Hij heeft in 1994 beelden van de Olympische spelen gezien en weet wel waar hij heen wil: het Noorse Lillehammer – of zoals hij het noemt, Lilyhammer.

In de eerste aflevering lijkt het er nog even op dat hij zich daar ontpopt tot een soort Robin Hood, die vecht voor het goede en tegen het kwade. Maar al gauw blijkt dat hij niets is veranderd – of hij nu Frank ‘The Fixer’ Tagliano of Giovanni ‘Johnny’ Henriksen heet. Beetje bij beetje verovert hij zijn plek in de Noorse samenleving, soms door vrienden te maken, maar vaak ook door mensen te dwingen om aan zijn kant te staan. En natuurlijk maakt hij ook nieuwe vijanden.

The Sopranos

Eigenlijk kijk ik nooit naar films of series over de maffia – te gewelddadig naar mijn smaak. Ik had dan ook geen idee dat hoofdrolspeler Steven Van Zandt ook al in The Sopranos had gespeeld. Eerlijk is eerlijk, ik heb af en toe mijn ogen even dichtgedaan tijdens het kijken naar Lilyhammer. Maar ik heb vooral erg gelachen om de combinatie van New-Yorkse gangsterstijl en de Noorse manier van leven.

Feest van herkenning

Erg leuk, al die Noorse dingen die zo in een compleet andere context worden geplaatst. Een maffioso op langlaufski’s, een politieagent die een wapen inneemt en nog even een wafel meepikt, twee gangsters die zich verschuilen in een blokhut en een kudde rendieren als afkoopsom – in Lilyhammer kan het allemaal. En er wordt lekker veel Noors gesproken. Er kwamen ook nog wat oude bekenden voorbij. Na het zien van de ondeugende Marvin als softe leider van het kinderdagverblijf, maar vooral na de transformatie van de rechtschapen Biggen tot onderkruipsel Jan Johanssen zal kijken naar Kerst met Linus nooit meer hetzelfde zijn 😉

Met eigen ogen

Echte fans van Lilyhammer kunnen afreizen naar Lillehammer in Noorwegen om met eigen ogen te zien waar de serie is opgenomen. Loop net als Giovanni ‘Johnny’ Henriksen door het centrum van Lillehammer of maak uitstapjes naar de skigebieden Hafjell en Sjusjøen, de skischans van Lysgårdsbakkene (te zien in de trailer van serie 1) en familiepark Hunderfossen, waar Sigrids zoon zich verstopt voor zijn ontvoerders. De nachtclub van Johnny, Flamingo, is ook terug te vinden in het centrum van Lillehammer (Elvegaten 19), onder de naam Brenneriet Nattklubb. De binnenscènes zijn hier niet opgenomen. 

Benieuwd of Lilyhammer ook iets voor jou is? Bekijk hier de trailer van seizoen 1:

In seizoen 2 wordt het wat grimmiger:

Serie 3… Tja, kijk zelf maar:

Ook op bol.com vind je de Noorse serie Lilyhammer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.