scandinavische series

Zweedse serie: Maria Lang Mysteries

De zes afleveringen van de Maria Lang Mysteries die ik met veel plezier heb bekeken op Canvas, zijn verfilmde boeken van de Zweedse schrijfster Dagmar Lange (1914-1991), die schreef onder het pseudoniem Maria Lang. Ze liep voorop in de Zweedse traditie van detectiveschrijvers die in hun verhalen ook maatschappelijke kwesties een rol lieten spelen. De verfilmingen spelen zich af in het Zweden van de jaren vijftig en een van de hoofdfiguren, Puck, worstelt bijvoorbeeld met wat er van haar wordt verwacht als ze gaat trouwen. Moet ze dan echt stoppen met studeren en zich op het huishouden storten? Dan wil ze misschien toch maar van haar huwelijk afzien…

De zes verfilmingen zijn op zichzelf staande verhalen met steeds dezelfde hoofdpersonen: politie-commissaris Christer Wijk (Ola Rapace, ook te zien als de rechterhand van Wallander), Puck Eksted (Tuva Novotny) en Einar Bure (Linus Wahlgren, die ook in de Zweedse serie Solsidan speelt). In elke aflevering wordt minstens één moord gepleegd en vrijwel altijd gaat het om een ‘crime of passion’.

Ouderwets mooi

Wij zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat elke moord tot in de gruwelijkste details in beeld wordt gebracht en dat de dader met allerlei technische snufjes wordt opgespoord. Dat is bij de Maria Lang Mysteries wel anders. Er wordt veel meer aan de verbeelding overgelaten en de speurders gaan op de ouderwetse manier te werk, gewoon door goede vragen te stellen, goed te luisteren en steeds meer verbanden te leggen. Dat wil niet zeggen dat het saai is om naar te kijken. Integendeel. De afleveringen zien er schitterend uit met al die kleding en kapsels, huizen en interieurs en niet te vergeten auto’s uit de jaren vijftig. Het Zweedse landschap is natuurlijk ook prachtig. 

Afleveringen

Mördaren ljuger inte ensam – Death of a loved one
Studenten Einer en Puck verblijven op het buitenverblijf van hun professor. Ook Christer is op het eilandje. Dan arriveren twee dames en slaat de vlam in de pan. Een van de dames overleeft de nacht niet.

Kung Liljekonvalje av dungen – King Lily of the Valley
Het drietal is op een bruiloft. De bruid komt niet opdagen en wordt later dood gevonden. Intussen brengt al dat gepraat rondom het huwelijk Puck aan het twijfelen: wil ze wel trouwen?

Inte flera mord – No more murders 
Puck en Einer verblijven in het ouderlijk huis van Einer. Dan vindt hij een man met een mes in zijn rug.

Rosor, kyssar och doden – Roses, kisses, and death 
Christer gaat zich verloven met Gabriella. Het feest wordt ruw verstoord als de opa van Gabriella wordt vergiftigd.

Farliga drömmar – Dangerous dreams
Puck wordt ingehuurd als stenograaf, maar haar baas blijkt een gevaarlijke tiran. Hij zondert zijn familie af en dan beginnen er doden te vallen.

Tragedi på en landkyrkogård – Tragedy on a country churchyard
De aantrekkelijke Barbara komt voor het kerstdiner melden dat haar man vermist is. Later wordt hij dood gevonden.

Met eigen ogen

Maria Lang woonde in Nora en veel van de 48 boeken die ze schreef, spelen in het fictieve plaatsje Skoga, dat duidelijk op Nora gebaseerd is. In haar boeken zijn bestaande straten, buurten en mensen te herkennen en er is dan ook een speciale Maria Lang-stadswandeling, die je met een gids of een kaart kunt maken – overdag of, als je durft, ’s nachts. Bij het toeristenbureau is een mordvandringsfolder verkrijgbaar. In Nora staat ook een beeld van Maria Lang en in  Åkerby Herrgård is in samenwerking met Ove Hoffner, een neef van Maria Lang, een klein museum ingericht. De serie is gefilmd in de streek Bergslagen, rondom Nora. In de aflevering King Lily of the Valley is de kerk van Nora bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar aan de overkant van het meer. Dus ben je wel eens in Nora geweest, dan zeker kijken. Maar ook voor andere liefhebbers van Zweden of Zweedse misdaadseries zijn de Maria Lang Mysteries een aangename afwisseling op bijvoorbeeld Beck of Wallander.

En de serie Maria Lang Mysteries, die kun je inmiddels ook kopen op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

7 reacties

  1. Jammer dat ik al wat afleveringen heb gemist. Het lijkt me een mooie serie verfilmingen. Leuk dat het verhaal in een Zweeds landschap plaatsvindt en er een ouderwetse draai aan gegeven wordt. Ik zie dat er nog twee delen uitgezonden gaan worden, die wil ik dan toch niet missen. Ben benieuwd.

  2. Ik kwam deze blogpost tegen op zoek naar Maria Lang. We waren dit jaar weer eens in Nora en deze keer zag ik voor het eerst haar naam in Nora. De keren daarvoor is het me niet opgevallen. De mordvandringsfolder en het museum helaas niet gezien. De afleveringen ook niet gezien. Ik heb even gezocht, maar kon geen Nederlandse vertalingen van haar boeken vinden. Hier heb ik nog wat in te halen :-). In ieder geval bedankt voor deze informatie.

  3. Op mijn gemak de serie bekeken op DVD. Ik had indertijd, toen de serie werd uitgezonden op TV, één aflevering gezien, maar heb de andere gemist. Toen ik de DVD voor een zacht prijsje zag staan bij Boekenvoordeel, heb ik niet geaarzeld. Een beetje traag, soms wat melig, maar toch leuk dankzij de mooie sfeertekening en de acteur, en dan met name Tovotny en Rapace (Wahlgren hangt er maar een beetje bij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.