goteborg utkiken

Scandinavische serie: Inspector Winter

Een van de series die ik deze vakantie heb bekeken als het ’s avonds wat fris was op de camping in Zweden, is Kommissarie Winter, oftewel Inspector Winter. Deze Zweedse misdaadserie is gebaseerd op de boeken van Åke Edwardson, die behalve schrijver van thrillers ook journalist en hoogleraar aan de universiteit van Göteborg is.

De dvd-box die ik bij me had, bevatte 4 dvd’s met elk één verhaal:

  • Vänaste land (Een vlucht vooruit)
  • Rum nummer 10 (Kamer nr. 10)
  • Nästan död man (Nog niet dood)
  • Den sista vintern (De laatste winter)

De verhalen draaien om politiecommissaris Erik Winter en spelen zich af in en om Göteborg. Winter wordt gespeeld door Magnus Krepper en het duurde even voordat ik de associatie met Stefan Lindberg uit The Bridge van me af kon schudden. Misschien omdat ze allebei nogal goed zijn in mysterieus in de verte staren…

Utkiken in Göteborg
Göteborg

Na thuiskomst uit Zweden kwam ik erachter dat ik met het bekijken van deze dvd’s eigenlijk een hap uit het midden van de verhalen over Winter heb genomen. Deze verhalen bleken namelijk nummer 7, 8, 9 en 10 in de reeks verhalen over ‘Inspector Winter’ te zijn. In 2001 en 2004 zijn nog 2 seizoenen met verhalen over de hoofdcommissaris verfilmd, met Johan Gry als Winter:

Als ik het goed begrijp, zijn de afleveringen die ik heb gezien dus het derde seizoen, dat in 2010 is gemaakt. Hierin zijn verhaal 7-10 over Inspector Winter verfilmd.

Verder zou ‘De laatste winter’ inderdaad het laatste verhaal over Winter zijn, maar is er in 2011 toch nóg een boek over hem verschenen: ‘Hus vid världens ände’ (vertaald als Witte ruis). Is dat waarnaar de aanduiding ‘Volume 1’ op mijn dvd-box van Lumière verwijst?

Dit alles maakt me alleen nog  maar nieuwsgieriger naar Winter. Want ik had tijdens het kijken niet het idee dat ik hem echt leerde kennen. De verhalen combineerden af en toe best heftige beelden van meedogenloze misdaden met bijna dromerige beelden van zijn privéleven en leefomgeving – Göteborg en de archipel. Wat dat betreft zag ik wel parallellen met de rol van Krepper in The Bridge – ook daar bleef hij (voor mij in elk geval) lange tijd een groot raadsel.

Ik ben benieuwd hoeveel van dat raadsel zou worden opgelost als ik de andere delen kon vinden en bekijken. Of misschien moet ik maar eens tijd maken om de boeken van Åke Edwardson over Winter te lezen. Zou ik hem dan leren kennen? Of blijft hij altijd de man die zwijgend en met een ietwat wazige blik in de verte staart? In elk geval vond ik de verhalen fascinerend genoeg om steeds weer verder te willen kijken.

De dvd van Inspector Winter is hier verkrijgbaar.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.