arne dahl viggo jenny jorge arto

Arne Dahl: het A-Team uit Zweden

Waar de griep allemaal niet goed voor is. Een tijdje geleden was ik al begonnen met kijken naar de Zweedse serie Arne Dahl op Netflix, maar ergens in de derde aflevering blijven steken. Toen ik een paar weken geleden geveld werd door de griep, ben ik nog een keer opnieuw begonnen. Ik ben nu toe aan aflevering 9 en deze keer wil ik echt verder blijven kijken tot ik serie 1 en 2 helemaal heb gezien.

Over het A-Team

De serie draait om een speciaal team binnen de Zweedse politie, het zogenaamde A-Team (A-gruppen). De leden bestrijden samen de internationale misdaad – een beetje zoals in The Team, alleen zitten de leden van het A-Team van Arne Dahl niet verspreid over verschillende locaties, maar samen op één hoofdkwartier. Vanuit dat commandocentrum trekken ze er, soms alleen, soms in wisselende duo’s en soms met het hele team, op uit – in Stockholm en de rest van Zweden, maar ook naar bijvoorbeeld de VS, Estland en Nederland.

Viggo, Jenny, Jorge en Arto uit Arne Dahl
Viggo, Jenny, Jorge en Arto uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series

De teamleden verschillen nogal van elkaar en dat levert interessante interactie op. In het begin is er vooral wrijving en wantrouwen, maar het A-Team groeit steeds meer naar elkaar toe. Af en toe krijgen we ook een kijkje in hun persoonlijke leven:

 • Paul Hjelm is bang dat zijn zoon ontspoort en is niet altijd even zuinig op zijn huwelijk.
 • Kerstin Holm draagt nog steeds een verlovingsring uit een verleden waarover ze niet wil praten
 • Jorge Chavez kan wel eens zijn zelfbeheersing verliezen.
 • Arto Söderstedt (een Fin) heeft vijf kinderen die hij aanduidt met een nummer. Niet dat hij problemen heeft met onthouden: hij lijkt juist altijd overal alles over te weten.
 • Viggo Norlander wil graag bewijzen dat hij zijn mannetje kan staan, maar het zit hem daarbij niet altijd mee.
 • Gunnar Nyberg heeft na een scheiding zijn kinderen 15 jaar niet gezien.
Gunnar uit Arne Dahl
Gunnar uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series

Verder is er Jenny Hultín, die als een soort (vrouwelijke) M (van James Bond) het hoofd koel en het team onder controle weet te houden. Ook de mysterieuze schoonmaker wil ik even noemen, hij duikt af en toe kort op en lijkt soms te kunnen toveren.

Vooral fan van de personages

Het zijn vooral de personages waarom ik nu echt alle afleveringen van Arne Dahl. De zaken die het team oplost boeien me minder – het duurt soms nogal lang voordat er schot in de zaak komt. Mooier vind ik het om te zien hoe de teamleden elkaar steeds beter leren kennen en ondanks hun onderlinge verschillen elkaar gaan aanvullen en beschermen.

Misschien vond ik het daarom ook wel zo jammer dat er in De största vatten nog iemand aan het A-Team werd toegevoegd: Sara Svenhagen. Moest er toch weer per se wat extra vrouwelijk schoon in? Wat mij betreft volledig overbodig. Aan de foto’s van de nieuwste afleveringen te zien (zo ver ben ik nog niet), komt er later zelfs nog eentje bij: Ida Jankowicz. Viggo Norlander zie ik er dan niet meer bij staan. Zelf vond ik de misschien wat minder ‘sexy’ samenstelling van het team aan het begin wel zo origineel, interessant en gewoon prettig.

Sara uit Arne Dahl
Sara uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series

Boeken en verfilmingen van Arne Dahl

Maar goed, genoeg gemopperd. Feit is dat ik steeds verder wil kijken. Gisteravond heb ik deel twee van De största vatten bekeken en ik kan niet wachten om weer aan een volgend verhaal te beginnen. De serie boeit me dus flink!

Kerstin uit Arne Dahl
Kerstin uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series

Aan de basis van de serie Arne Dahl liggen de boeken van de Zweedse schrijver Jan Arnald, die voor zijn boeken over de ‘A-gruppen’ het pseudoniem Arne Dahl gebruikt.

De tien boeken (tot nu toe) over het A-Team zijn allemaal verfilmd: de eerste vijf tot een film van 180 minuten (in twee afleveringen van 90 minuten) en de laatste vijf tot een film van 120 minuten (in twee afleveringen van een uur).

Dit zijn de boeken/films:

 1. Misterioso
 2. Ont blod (Kentucky killer)
 3. Upp till toppen av berget (Smeeroffer)
 4. Europa blues
 5. De största vatten (Bijbelse wateren)
 6. En midsommarnattsdröm (Midzomernachtdroom)
 7. Dödsmässa (Requiem)
 8. Mörkertal (Verdwenen onschuld)
 9. Efterskalv (Afterquake)
 10. Himmelsöga (Eye in the sky)

De serie Arne Dahl is door Lumière Crime Series op dvd uitgebracht in drie delen: deel 1 bevat boek 1-2, deel 2 bevat boek 3-5 en deel 3 bevat boek 6-10.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Benieuwd geworden? Bekijk hier de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

9 reacties

 1. JA, JA, JA! Arne Dahl is een top serie. En seizoen 2 is ook super goed. Er zitten inderdaad een aantal andere personages in, Chavez wordt ook door een andere acteur gespeeld. Daarom moet je misschien eerst even iets anders kijken, anders valt dat te veel op haha.

  Ida Jankovicz past er wel ook echt bij. Wat het zo leuk maakt inderdaad is de interactie tussen de collega’s. Ze zijn zo verschillend en dat maakt het erg interessant, ben ik helemaal met je eens. Voor mij mag er nog een seizoen 3 en nog wel meer komen!

 2. Ik ken de tv-serie niet maar de boeken wel, en die zijn geweldig! Het A-team in de boeken wijkt overigens – kennelijk – af van dat in de serie. Jenny Hultin bijvoorbeeld komt niet in de boeken voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.