Noorse serie Acquitted neemt je mee naar de fjorden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vlak na ons verblijf bij de Sognefjord besloten we op een regenachtige avond een dvd te kijken in onze caravan. We hadden verschillende Scandinavische series meegenomen en kozen voor de Noorse dramaserie Acquitted (Frikjent) van de schrijver van Those Who Kill en de regisseur van Lilyhammer. Meteen kwamen er prachtige fjorden in beeld. Nou heeft Noorwegen er wel meer natuurlijk. Maar sommige plekken kwamen ons wel heel bekend voor. Wat bleek na even googelen: de Noorse serie Acquitted is opgenomen in en om Årdalstangen, waar we pas nog hadden rondgereden!

Noorse serie Acquitted
Foto met dank aan Lumière

Het verhaal van Acquitted

Alleen daarom al was het erg leuk om de serie te bekijken. Maar het verhaal was ook apart. De moord waarom deze whodunit draait, is namelijk al 20 jaar geleden gepleegd en niemand weet zeker wie het heeft gedaan. De bij gebrek aan bewijs vrijgesproken hoofdverdachte Aksel Borgen weet het zelf niet eens! Hij kan zich alleen herinneren dat hij boos was, en hoe hij de volgende ochtend gehavend wakker werd. Zou hij echt zijn vriendin Karina Hansteen hebben vermoord? Of klopt de getuigenis van Tonje waardoor hij na een jaar gevangenschap weer op vrije voeten kwam?

Lange tijd is Aksel voor zijn verleden gevlucht. Letterlijk, want hij heeft een nieuw bestaan opgebouwd in Maleisië, waar hij niemand (zelfs zijn vrouw en kind niet) heeft verteld over zijn verleden. Maar uiteindelijk wordt hij zo gek van de onzekerheid dat hij zelf in de zaak duikt. Heeft hij het nou wel of niet gedaan? En zo niet, wie dan wel? De eerste aanleiding voor zijn terugkeer is echter niet het oplossen van de moord, maar het redden/overnemen van het bedrijf van de moeder van Karina: Eva Hansteen. En laat zij er nou net van overtuigd zijn dat Aksel wel degelijk de dader is.

Intussen lijkt door zijn terugkeer het evenwicht in het dorpje volledig te worden verstoord. Familiebanden en liefdesrelaties gaan kapot en soms denk je als kijker: wat een zootje! Het knappe aan de afleveringen vond ik, dat heel lang onduidelijk blijft wie de moord heeft gepleegd. Allerlei mogelijke daders passeren de revue.

Noorse serie Acquitted
Foto met dank aan Lumière

Financieel tintje

Tegelijkertijd heeft de serie ook nog een zakelijk en financieel tintje, dat me in de eerste afleveringen wel wat deed denken aan Follow the money. Maar die kant van het verhaal verdwijnt steeds meer naar de achtergrond om plaats te maken voor het vinden van de moordenaar.

Acquitted seizoen 2

Aan het einde van de 10 afleveringen zijn er nog best wat losse eindjes over. Er is dan ook inmiddels een tweede seizoen van Acquitted, waarvoor opnames zijn gemaakt in Årdalstangen, Lærdal en Oslo. Deze keer krijgen we die prachtige omgeving ook in winterse sferen te zien. Ik heb dit tweede seizoen helaas nog niet gezien. Het is verkrijgbaar op dvd en te streamen op lumiereseries.com. Hier kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Voor nu is hier de trailer van het eerste seizoen van de Noorse serie Acquitted:

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Lumière Crime Series.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

7 thoughts on “Noorse serie Acquitted neemt je mee naar de fjorden

 1. Hmm, deze ken ik nog niet. Ik zet ‘m op mijn ‘to watch’ lijstje. Tack!

 2. Leo says:

  Mijn nieuwsgierigheid naar deze serie was groot en daarnaast ben ik een groot liefhebber van Scandinavische serie vandaar dat ik ben begonnen met kijken. Nu vijf afleveringen van seizoen 1 gezien. Erg goed.

 3. Edith says:

  Waar een klein dorp groot in kan zijn. Hoe manipulatief men kan zijn. Uiteindelijk breekt de dader. Goede acteurs. Jeetje.

 4. Steven says:

  Aah….helemaal mooi dit!

 5. Brigitte says:

  Klinkt als een hele goede serie… ik ben benieuwd en loot graag mee!

 6. Rene Kuijsten says:

  een keer een Noorse serie. Ik doe mee

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *