noorse serie mammon

Economie, journalistiek, politiek en misdaad in Noorse serie Mammon

Neem Scandinavische misdaadseries als basis, voeg daar de economische misdaad uit Follow the money en de politiek uit Occupied aan toe en giet er een sausje onderzoeksjournalistiek à la Dicte overheen en je weet ongeveer wat je kunt verwachten in de Noorse serie Mammon.

Noorse serie Mammon
Peter Verås (Jon Øigarden) en Ellen Claussen (Laura Christensen) in seizoen 2 van Mammon (foto: Lumière)

Wat is Mammon?

Wat ik niet wist, is dat Mammon een christelijk symbool is voor “beheerst worden door geld”. Daar houdt het trouwens bepaald niet op met de Bijbelse verwijzingen: de rode draad van het verhaal wordt zelfs gevormd door het verhaal van Abraham. Maar het is lastig om hier meer over te vertellen zonder te veel van het verhaal te verklappen. Dus als je de serie nog niet hebt gezien, mag je zelf op zoek naar de vele Bijbelse elementen in de 6 afleveringen.

Goed opletten

Als je Mammon gaat kijken, is het vanaf het begin af aan goed opletten geblazen. Aan het begin van de eerste aflevering lijkt het wel alsof je midden in een verhaal terecht bent gekomen. Je komt terecht op een redactie die op het punt staat een artikel te publiceren over financiële fraude bij een multinational. Peter Verås (gespeeld door Jon Øigarden) lijkt de drijvende kracht achter het onderzoek, maar er wordt afgesproken dat het artikel wordt gepubliceerd op naam van zijn collega Inger-Marie. Waarom, dat wordt later in de eerste aflevering duidelijk. Peter is persoonlijk betrokken bij degene die het hardst geraakt wordt door de publicatie – maar dat heeft hem er blijkbaar niet van weerhouden om het nieuws te brengen.

Verder maken we kennis met Vibeke, van wie we eerst zien dat ze wordt achtervolgd in het bos en (blijkbaar voor de zoveelste keer) haar baas belt om om assistentie te vragen. Later is zij degene die Peters harde schijf moet onderzoeken naar aanleiding van het stuk in de krant. Ze lijkt een apart type – net als Saga uit The Bridge, maar toch weer heel anders. Rondom dit alles maken we kennis met nog meer personages, maar ik vond het nog lastig om aan te voelen waar dit allemaal naartoe moest gaan. En wat hebben de jongetjes die door het bos rennen in de intro er allemaal mee te maken?

Sprongen in de tijd

Dan springt het verhaal naar 5 jaar later. Af en toe krijgen we aanwijzingen over wat er in de tussentijd is gebeurd, maar het blijft goed opletten. Peter lijkt vastbesloten om nooit meer iemand ten val te brengen met een artikel in de krant en Inger-Marie loopt rond met een buik die suggereert dat ze al weken geleden bevallen zou moeten zijn. Via allerlei ingewikkelde gebeurtenissen, waarover ik niet te veel zal verklappen, komen ook Vibeke en de vrouw van Peters broer in beeld, net als allerlei figuren uit de Noorse politieke en financiële elite.

In de laatste aflevering zit trouwens weer een sprong in de tijd – deze keer niet van 5 jaar, maar van 5 maanden. Sommige belangrijke details werden me pas duidelijk in het gesprek dat ‘5 maanden later’ plaatsvond. Maar eigenlijk ben ik, nadat ik gisteravond de laatste aflevering heb bekeken, nog steeds bezig met nadenken over de puzzelstukjes van het verhaal. Ingewikkeld hoor!

Waarschuwing voor moeders

Sinds ik kinderen heb, kan ik heel slecht tegen kinderleed, ook al weet ik dat het gespeeld is. Een kleine waarschuwing voor moeders die daar ook last van hebben is wel op zijn plaats: er zit kinderleed in Mammon. Hartverscheurend, keihard in beeld gebracht kinderleed. Kinderleed dat me, als een kind, de dekens over mijn hoofd deed trekken om maar niet verder te hoeven kijken. Je bent gewaarschuwd. Toch heb ik de serie uitgekeken. Spoiler alert: juist het gevoel dat je alles wilt doen om je kind te behoeden voor dit soort leed, speelt een belangrijke rol in het verhaal van Mammon.

Mammon seizoen 2

Inmiddels is er ook een seizoen 2In plaats van 6 afleveringen, zoals in seizoen 1, bestaat het tweede seizoen van Mammon uit 8 afleveringen van 50 minuten.

Noorse serie Mammon
Beeld uit seizoen 2 van Mammon (foto: Lumière)

In dit tweede seizoen wordt een journalist/columnist van de grootste krant van Noorwegen vermoord: Torgrim Hammern. Alweer is er een persoonlijke connectie met Peter: die is bevriend met zijn vrouw Ellen. Hammern zelf maakte nogal wat vijanden met zijn niets ontziende meningen en methodes, dus de dader kan zowel in de persoonlijke als in de politieke of religieuze hoek worden gezocht.

Tegelijkertijd kruisen de Noorse premier en zijn minister van Financiën de degens over een ingrijpende onderwijshervorming. De  strijd om de verkiezingen, die over een jaar voor de deur staan, begint al aardig verhit te raken. In dit politieke machtsspel is een rol weggelegd voor de Noorse acteur Trond Espen Seim, die je misschien kent uit Varg Veum. Mammon 1 speelde zich behalve in Oslo ook af in Veums eigen Bergen.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Lumière Crime Series.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.