varg veum

Hoofdrol voor de stad Bergen in de Noorse serie Varg Veum

Al vaak bekeek ik foto’s van Bryggen, maar nu gaat het er dan echt van komen: binnenkort ga ik naar Bergen. Terwijl ik de reisgidsen in dook om me te oriënteren op wat ik daar zoal kan gaan bekijken, kwam ik erachter dat Bergen de plek is waar de Noorse serie Varg Veum zich afspeelt, die vanaf deze week weer op televisie is. Ik ga dus zeker kijken.

Wie is Varg Veum?

In de Facebook-groep We want Nordic TV channels in Belgium and The Netherlands (als je op de hoogte wilt blijven van Scandinavische series, is het echt de moeite waard om lid te worden van deze groep) las ik dat de afleveringen die de NPO uitzendt herhalingen zijn. Maar ik heb zelf nog nooit een aflevering van de serie Varg Veum gezien. Varg (gespeeld door de Noorse acteur Trond Espen Seim, oftewel Gro’s vriend Robert uit The Legacy) schijnt een roekeloos en vurig type te zijn – vroeger privé-detective, maar nu met zijn zwangere vriendin gesettled en werkzaam als leraar. In Bergen dus.

Serie Varg Veum
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Maar ja, als alles zo rustig zou blijven, zou Varg Veum geen misdaadserie zijn…

Boeken en afleveringen van de serie Varg Veum

De afleveringen van Varg Veum die vanaf 4 juni op zaterdag te zien zijn bij NPO 3, vormen blijkbaar serie 2 van deze misdaadserie, die is gebaseerd op de boeken die de Noorse schrijver Gunnar Staalesen tussen 1977 en 2010 schreef:

 • Bukken til havresekken
 • Din, til døden
 • Tornerose sov i hundre år
 • Kvinnen i kjøleskapet
 • I mørket er alle ulver grå
 • Hekseringen
 • Svarte får
 • Falne engler
 • Bitre blomster
 • Begravde hunder biter ikke
 • Skriften på veggen
 • De døde har det godt
 • Som i et speil
 • Ansikt til ansikt
 • Dødens drabanter
 • Kalde hjerter
 • Vi skal arve vinden

Hiervan zijn er tot nu toe 12 afleveringen verfilmd in afleveringen van anderhalf uur. De eerste 6 vormen serie 1, de tweede 6 vormen serie 2:

 1. Bitre blomster (Bittere bloemen)
 2. Tornerose (Doornroosje)
 3. Din til døden (Voor eeuwig de jouwe)
 4. Falne engler (Gevallen engelen)
 5. Kvinnen i kjøleskapet (De vrouw in de koelkast)
 6. Begravde hunder (Begraven honden)
 7. Skriften på veggen (Teken aan de wand)
 8. Svarte får (Het zwarte schaap)
 9. Dødens drabanter (Handlangers van de dood)
 10. I mørket er alle ulver grå (’s Nachts zijn alle wolven grijs)
 11. De døde har det godt (De doden hebben het goed)
 12. Kalde hjerter (Koude harten)

In de tweede serie, dus aflevering 7-12, komt de aartsvijand van Varg Veum, Kniven (het mes) vrij uit de gevangenis. Varg heeft ervoor gezorgd dat hij achter de tralies terechtkwam en nu zint Kniven op wraak. Kniven wordt gespeeld door  Nikolaj Lie Kaas, die we kennen uit o.a. Follow the Money en The Killing.

Serie Varg Veum
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Op bezoek bij Varg Veum

Behalve de ongetwijfeld spannende verhaallijn zal ik zeker ook de omgeving in de gaten houden: de stad Bergen die ik dus binnenkort ga bezoeken. Ik kan zelfs op bezoek gaan bij Varg Veum als ik in Bergen ben. Bar Femte i Andre schijnt zijn stamkroeg te zijn en in de bar kun je naar hem en zijn avonturen genoemde drankjes zoals V3 , Varg Special en Bittere bloemen bestellen. Elk jaar op 15 oktober wordt er zelfs zijn verjaardag gevierd! Je zou bijna denken dat Varg Veum geen fictief personage was…

Op Natuurlijk Scandinavië vind je trouwens nog veel meer informatie over Varg Veum in Bergen.

Varg Veum op Blu-ray en dvd

Heb je de serie Varg Veum gemist op televisie? Geen nood. Gelukkig is de serie door Lumière ook op Blu-ray en dvd uitgebracht.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

5 reacties

 1. Wat leuk dat je binnenkort naar Bergen gaat. Het is jaren geleden dat wij Bergen bezocht hebben en we hebben het er regelmatig over dat we deze stad nog eens zouden willen bezoeken. Bergen is een mooie stad met allerlei bezienswaardigheden en de ligging is ook zeker de moeite waard. Je zult je er vast en zeker niet vervelen. Alvast een fijn verblijf gewenst!

 2. Varg Veum is inderdaad een aanrader om te volgen. Zijn spel en zijn haat-liefde verhouding met de onderzoekers van de gevestigde orde maken hem tot een eigenzinnige onderzoeker van de misdaad. Leuk om inderdaad ook de diverse plekken in en rond Bergen te zien. (Inclusief het met zoveel regen gezegende klimaat). In Nordic Magazine binnenkort een artikel over deze bijzondere serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.