Tijdens de KRO Detectivemaand van 2014 maakte ik kennis met de Deense misdaadserie Dicte. De plots van de afleveringen zijn geschreven door Elsebeth Egholm, die ook verhalen schreef voor de Deense politieserie Those who kill (Den som dræber). Inmiddels zijn er al drie seizoenen.

Liever Dicte dan Lord of the Rings

De 40-jarige Dicte (Benedicte) Svendsen wordt gespeeld door Iben Hjejle, die ooit de rol van Éowyn in de filmtrilogie Lord of the Rings afwees omdat ze niet zo ver van Denemarken vandaan wilde zijn. In seizoen1 is Dicte net gescheiden en verhuisd van Kopenhagen naar Aarhus, waar ze is opgegroeid. Haar 18-jarige dochter Rose woont bij haar en ze spreekt regelmatig af met haar vriendinnen Anne en Ida-Marie. Ook Dicte’s ex is niet helemaal uit beeld verdwenen. En oh ja, Dicte rijdt in een mooie SAAB 900 Turbo…

Pijnlijke jeugdherinneringen

In de eerste aflevering komen we erachter dat ze op jonge leeftijd haar pasgeboren zoontje heeft moeten afstaan en dat haar ouders, die Jehova’s Getuigen zijn, niets meer met haar te maken willen hebben. Haar terugkeer naar de plek waar ze is opgegroeid brengt dus veel pijnlijke herinneringen naar boven, maar biedt misschien ook kansen om haar zoontje terug te vinden.

Geen allemansvriend

Maar hoe zit het met de crime in deze serie? Dicte is misdaadjournalist en steekt haar neus regelmatig in andermans zaken. Daarmee maakt ze zich niet altijd geliefd. Zo steelt ze een usb-stick met foto’s van een collega en speelt deze door aan de politie, en bekijkt ze in het ziekenhuis waar een van haar vriendinnen werkt vertrouwelijke gegevens in de computer van ‘de lekkerste kinderarts ter wereld’, met wie ze eerder al in bed was beland.

Maar degene die het vaakst last heeft van haar bemoeizucht, is hoofdinspecteur John Wagner van de plaatselijke recherche. Wat zou hij vervelender vinden: als ze hem lastigvalt met theorieën waarvan niets klopt, of als ze nog gelijk blijkt te hebben ook?

Afleveringen

Bloedband (Personskade), waarin Dicte een dode vrouw vindt die blijkt te zijn doodgebloed na een keizersnee

Risico (Selvrisiko), over de dood van een lerares met een verborgen kant

Verborgen gebreken (Skjulte fejl og mangler), waarin een dode baby wordt gevonden in een badkuip die in de rivier drijft

Lijf en leden (Lig og legeme), over een lijk met uitgestoken ogen en handel in organen

Geweld en macht (Vold og magt), waarin tijdens een interview met een politicus een bom ontploft.

Het eerste seizoen van Dicte is verkrijgbaar op dvd en te bekijken op lumiereseries.com en Netflix. Daar zijn de verhalen in tweeën gedeeld, zodat het tien afleveringen zijn.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Update: Dicte heeft nu ook een seizoen 2 en een seizoen 3.

Bekijk hier alvast de trailer van het eerste seizoen:

Meer informatie over Dicte vind je ook op Visit Aarhus.

Afbeelding met dank aan Lumiere

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.