occupied

Derde en laatste seizoen voor Noorse serie Occupied

In 2015 las ik voor het eerst over de Noorse serie Occupied (Okkupert), waarin de Russen een greep naar de macht doen in Noorwegen. Met steun van de Europese Unie zelfs! Ik was meteen ontzettend nieuwsgierig naar deze serie, waarvan seizoen 1 en seizoen 2 inmiddels verkrijgbaar zijn op dvd. En nu is er ook een derde en laatste seizoen.

Naïef of niet?

Toen ik in 1993 Slavische talen ging studeren, had ik nooit verwacht dat de verhoudingen tussen Oost en West weer zo op scherp zouden komen te staan als de afgelopen jaren. Ik dacht echt dat we steeds dichter bij elkaar zouden komen en dat ik daar met mijn kennis van de Russische taal een steentje aan zou kunnen bijdragen. Naïef hè? Ik had echt nooit verwacht dat er, jaren na de val van de Sovjet-Unie, weer journalisten zouden ‘verdwijnen’ of ‘verongelukken’ in Rusland omdat ze te kritisch waren. Net zoals ik niet verwacht dat Rusland ooit Noorwegen of Zweden zal binnenvallen. Of zou dat ook naïef zijn?

Bekijk hier de trailer van seizoen 1 van Occupied/Okkupert:

Actuele wereldproblemen

Ook de huidige milieuproblematiek en het groeiende besef dat daar echt dingen moeten veranderen spelen een rol in Occupied. Naar aanleiding van extreem weer besluit Noorwegen in de serie namelijk om volledig over te stappen op duurzame energie en geen olie meer op te boren. Maar daar zijn de Russen – en andere machtige spelers in de wereldpolitiek – niet blij mee. Door oorlog in het Midden-Oosten (klinkt bekend) is de olietoevoer uit die hoek namelijk ook al problematisch.

Jo Nesbø en de Russische ambassadeur

De politieke thriller Occupied ontstond uit een idee van de Noorse misdaadschrijver Jo Nesbø en groeide uit tot de duurste Noorse productie ooit. Nadat de eerste serie van 10 afleveringen in Noorwegen in première was gegaan, wisten televisiezenders in andere landen (waaronder Nederland, België en Zweden) niet hoe snel ze de uitzendrechten moesten kopen. Inmiddels is de serie ook al te zien (geweest) op Netflix.

De Russische ambassade in Noorwegen was minder enthousiast. In een verklaring liet de ambassadeur weten het belachelijk te vinden dat er zoveel geld wordt uitgetrokken om Rusland in een kwaad daglicht te stellen, zeker vlak na het 70-jarig jubileum van de bevrijding van Noorwegen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – deels door de Russen. Jo Nesbø ziet zijn verhaal trouwens helemaal niet als een politiek statement, maar gewoon als iets dat ook in werkelijkheid zou kunnen gebeuren.

Foto: Aksel Jermstad met dank aan Lumière Crime Series
Foto: Aksel Jermstad met dank aan Lumière Crime Series

Occupied seizoen 2

Inmiddels is er dus ook een tweede seizoen van Occupied. Occupied 2 bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten. Het is dan een jaar nadat Rusland Noorwegen door middel van een ‘zachte bezetting’ dwong om de olieproductie te hervatten. Veel invloed lijkt de bezetting niet op het dagelijkse leven te hebben, maar… Waarom trekken de Russische troepen zich niet terug nu het doel is bereikt? En wie kun je nu nog echt vertrouwen?

Bekijk hier de trailer van seizoen 2 van Occupied/Okkupert:

De vlam slaat in de pan als de Noorse kustwacht tegenover een Russisch beveiligingsteam van een olie-installatie komt te staan. Dan lijkt de zijden handschoen van de Russen toch te veranderen in een ijzeren vuist en moeten de Noren meer dan ooit een kant kiezen in dit conflict.

Noorse serie Occupied Okkupert
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Occupied seizoen 3

En dan is nu het wachten op het derde en laatste seizoen van de serie Occupied, dat bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten. Hierin zijn de Russen eindelijk verslagen – tenminste, daar lijkt het op. Maar bij de campagnes voor de nieuwe parlementsverkiezingen laaien oude conflicten tussen de Noren weer op. Interim-premier Jesper Berg beschouwt zichzelf als de bevrijder van Noorwegen en is ervan overtuigd dat hij gekozen wordt. Maar de kiezers zijn verdeeld en vragen zich af wie nou eigenlijk de echte bevrijders en helden zijn. Hoe moet Noorwegen intussen omgaan met verraders en hoe zal de relatie met de Russen zich ontwikkelen?

Intussen herinnert een groep jonge milieuwetenschappers Jesper Berg aan zijn oorspronkelijke reden om de politiek in te gaan: zijn strijd voor schone energie. Ambassadrice Sidorova voelt zich verscheurd door haar loyaliteit aan Rusland en haar wens om een nieuwe start te maken in Noorwegen. Hoofd van de geheime dienst Hans Martin Djupvik onderzoekt de moord op de voormalige premier Anita Rygh en Bente vlucht met haar dochter naar Moskou om aan de vervolging van verraders te ontsnappen.

Bekijk de serie Occupied zelf

Ook zo benieuwd geworden? Zowel seizoen 1 als seizoen 2 en seizoen 3 van Occupied zijn al verkrijgbaar op dvd en te streamen op lumiereseries.com.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

24 reacties

 1. Bedankt voor de tip!
  Het is een nogal beklemmend idee dat zoiets zomaar echt zou kunnen gebeuren.
  Ik ben benieuwd naar deze serie en ga de afleveringen van morgen alvast in de geplande opnames zetten, dan weet ik zeker dat ik niets mis.

 2. In mijn onnozelheid toen dacht ik dat na de ineenstorting van de USSR NATO zou worden opgeheven.
  Daar vergiste ik me dus drastisch in.
  De koude oorlog ontstond omdat Roosevelt Stalin en z’n maatjes even verkeerd had ingeschat, de USSR was echt niet van plan in New York in de Veiligheidsraad aan de leiband van de VS te gaan lopen.
  Het China van Mao wilde dat ook al niet.
  En zo gaat de strijd verder, door een steeds meer verzwakkende VS, die de EU nu heeft ingelijfd voor deze strijd.

  • Beste Jefcooper, jij shopt heel selectief in de geschiedenis en plukt daar alleen anti-Amerikaanse dingen uit.
   Trouwens, als er al aan een leiband van een grote mogendheid gelopen moet worden, dan 1.000 x liever aan die van Amerika dan aan die van Rusland. Iets met persoonlijke vrijheid en democratie…

 3. Dank je voor deze leuke tip! Wij moeten de allerlaatste aflevering van The Bridge serie 2 nog even kijken, die we ook dankzij jou zijn gaan volgen. En daarna gaan we zeker Occupied kijken!

 4. Zojuist heb ik op Canvas de eerste twee afleveringen gezien.
  Als de volgende episodes dezelfde kwaliteit behouden, is het een beklijvende thriller.
  Het realisme van de serie is beangstigend. De reeks zou bijna een documentaire kunnen zijn, als je ziet hoe het in de echte wereld aan toe gaat.

 5. Het is een boeiende serie, goed gespeeld en goed verfilmd.

  Maar het scenario is onzinnig. Als Noorwegen zou stoppen met de productie van olie en gas, is concurrent Rusland maar al te blij dat het zijn marktaandeel kan vergroten.

  Er wordt gesuggereerd dat Thorium een alternatief is voor olie en gas. Vergeten wordt erbij te vertellen dat Thorium (waarvan er nog geen reactor voor de markt produceert) alleen geschikt is voor de opwekking van elektriciteit – dus slechts zo’n 15% van onze totale energiebehoefte.

  Kortom fictie in het kwadraat.

  • En welk andere energiebehoefte dan electriciteit hebben wij, denk je ? Verlichting -> elec, Verrwarming (warmtepomp, radiator) -> elec, computer, ijskast, droogtrommel, wasmachine, koken –> allemaal elec, Transport kan volledig elektrisch. Zelfs vliegen kan electrisch, alleen misschien geen lange afstandsvluchten, wat meer tussenstops om op te laden. Je mag niet te eng kijken naar hoe het nu is, maar naar hoe het zou kunnen zijn.

 6. En dan te bedenken dat de VS dit op slinkse wijze met EUropa doet…En minder slinks met Libie, nu Syrie, Japan etc…Jammer dat ze Rusland als boosdoener neerzetten in de serie en niet de VS..

  • Ai ai ai Bert, wat ben jij gevallen voor die anti-Amerikaanse propaganda. Rusland is een autoritair land waar je als individu geen rechten hebt. De VS is een liberale democratie, zelfs met Trump aan de macht. En die kunnen de Amerikanen na 4 jaar wegstemmen. En na 8 jaar zijn ze zeker van hem verlost. Hoe zit dat eigenlijk in Rusland, waar Poetin door allerhande trucs president tot zijn dood zal zijn?

 7. Super Stralend Schrijven. Bedankt voor de mooie verhalen! Ik zou het geweldig vinden deze dvd box te winnen voor een vriendin, die heel graag naar deze series kijkt. Fingers crossed!

 8. Graag! Ik heb genoten van het eerste seizoen en wil seizoen 2 ook graag zien. Sowieso kijk ik graag Scandinavische serie’s ,altijd spannend en gefilmd in een prachtige omgeving!

 9. Zag dat Alexej Manvelov ook meespeelt in seizoen 2. Net Innan vi dör afgekeken :-). Heel erg benieuwd hoe het verder gaat tussen Rusland en Noorwegen

 10. Ow, wat een spannende serie! Ik heb alleen nog seizoen 1 gezien dus ik wil dolgraag seizoen 2 winnen om te weten hoe het afloopt! Groetjes, Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.