follow the money serie

Deense serie Follow the money duikt in economische misdaad

Hoe maak je ingewikkelde dingen spannend? In de Zweedse serie Blue Eyes werden we via een verdwijning en moord de wereld van de politieke spelletjes in getrokken, en nu gaat de Deense serie Follow the money (in het Deens Bedrag) ons laten kennismaken met ambitie, hebzucht en machtswellust in de financiële wereld – met als uitgangspunt de vondst van een lijk.

Deense serie Follow the money
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Misdaad en maatschappelijke kwesties

De serie is gemaakt door de Deense publieke omroep DR, die eerder series als The Killing, Borgen en The Legacy afleverde. In Denemarken was de serie een groot succes met uitstekende kijkcijfers. De combinatie van een misdaadverhaal, complexe personages en verhaallijnen en het aan de kaak stellen van maatschappelijke kwesties doet het nog altijd goed

Deense serie Follow the money
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Op naar een volgende crisis?

Het idee voor de serie ontstond al in 2008, tijdens de financiële crisis. Maar toen was scenarioschrijver Jeppe Gjervig Gram nog druk met Borgen. Uiteindelijk ging de serie begin 2016 in première in Denemarken. Niet dat Follow the money daardoor achterhaald is trouwens. Want is er eigenlijk wel iets veranderd in de financiële wereld sinds de crisis?

Deense serie Follow the money
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Follow the money seizoen 1

Seizoen 1 van de serie Follow the money draait om een financieel schandaal rondom het internationaal succesvolle energiebedrijf Energreen van Alexander Sødegren (Nikolaj Lie Kaas). Net als de groene politieke partij in de Noorse serie Occupied ziet dat bedrijf een toekomst voor zich zonder fossiele brandstoffen. Voor de kijker begint het allemaal als rechercheur Mads (Thomas Bo Larsen) erbij wordt gehaald wanneer er een lijk is aangetroffen vlak bij een windmolenpark. Het blijkt een illegale Oekraïense werknemer van het ‘groene’ energiebedrijf Energreen. Eerst lijkt het nog een bedrijfsongeval, maar er blijkt (veel) meer achter te zitten.

Follow the money seizoen 2

Inmiddels is ook Follow the money seizoen 2 uit op dvd. Hierin krijgt Claudia na het uitzitten van haar gevangenisstraf een nieuwe kans, stort Mads zich op fraude bij de banken en is het Nicky niet gelukt om op het rechte pad te blijven, mede door de bemoeienissen van de meedogenloze Zweed. 

Follow the money seizoen 3

Nu is het tijd voor Follow the money seizoen 3, dat meer een soort spin-off is. Deze keer staat niet de witteboordencriminaliteit centraal, maar straatcriminaliteit en drugshandel. Nicky is inmiddels drugskoerier in de Deense onderwereld en komt tegenover Alf te staan, die door de politieafdeling fraude is uitgeleend aan de narcoticabrigade om de geldstromen in de onderwereld te kraken. Als tegenstanders zijn Alf en Nicky zeker aan elkaar gewaagd. Daarnaast maken we kennis met Anna, een slimme maar ondergewaardeerde bankbediende. Als de onderwereld wél ziet wat ze kan, raakt ze op het verkeerde pad.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

5 reacties

 1. De serie is op de Belgische tv afgelopen en ik was van het begin tot het eind geboeid. IJzersterke tv! Ik kijk uit naar het 2e seizoen.

 2. Komt vanavond op de Ned. televisie, NPO 2
  Weet niet welk seizoen, want van deze serie Følge pengene, ben ik geen kenner en van de Deense taal bepaald géén liefhebber. Als iets heel mooi of interessant is, dan vergeet ik die taal weleens. Geef mij maar Noors: zangerig, melodieus, een streling voor het oor!
  Maar over smaak valt niet te twisten, nietwaar?!

  • Wat vanaf vanavond wordt uitgezonden, is seizoen 2. Ik sta er nog steeds verbaasd van wat een andere klank het Deens heeft. In het begin vond ik het vreselijk klinken, nu begin ik er wat aan te wennen. Volgende week zit in in Finland – weer een heel andere klank (ook geen Scandinavische taal natuurlijk).

   • Nee, Fins hoort bij dezelfde taalgroep als het Hongaars. Heb dat jaren geleden eens uitgeplozen, die volksverhuizingen in het verleden.
    Ben een keer op de Kerstmarkt van de Finnen geweest hier in Rotterdam, overal Fins om me heen, niet te volgen!
    Maar de Finnen in hun moederland spreken erg goed Engels, dat leren ze al vanaf hun vierde jaar op school, zo vertelden de Finnen mij toen we door hun land reisden.
    Ik heb wel een tijdje getwijfeld tussen Noors en Zweeds, maar Noors was/is voor mij praktischer, omdat ik daar écht een passie voor heb. Ondanks mijn talenknobbel is de Noorse grammatica behoorlijk gecompliceerd. Mensen die anders beweren, jokken!
    Wens je heel veel plezier in Suomi, zal wel koud zijn! Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.