zweedse serie blue eyes bla ogon

Blue eyes oftewel Blå ögon: het Zweedse antwoord op Borgen

Na de Deense serie Borgen zijn behalve de Scandinavische misdaadseries nu ook politieke thrillers in opkomst. Een voorbeeld hiervan is de Zweedse serie Blue eyes, of eigenlijk Blå ögon. Met thema’s als vreemdelingenhaat en andere pijnpunten uit de Zweedse (en wereldwijde) samenleving is het engste aan de serie misschien wel dat hij zo actueel is. Stiekem hoop je als kijker dat in de realiteit de politieke spelletjes niet zo hard gespeeld worden als in Blue eyes.

Mysterieuze verdwijning

Het verhaal begint in de aanloop naar de Zweedse parlementsverkiezingen met de verdwijning van een medewerker van het Ministerie van Justitie, Sarah Farzin. Haar voorganger, Elin Hammar, moest deze functie ooit opgeven door omstandigheden die aan het begin van de serie niet duidelijk zijn voor de kijker. Ze werkt nu als serveerster, maar de verdwijning biedt haar de kans om haar politieke loopbaan weer op te pakken.

Zweedse serie Blue eyes
Foto: Lumière Crime Series

Elin weet dan nog niet dat Sarah Farzin verdwenen is. De Minister van Justitie vertelt haar dat Sarah met ziekteverlof is. Elin vindt dat al meteen raar, maar het wordt nog vreemder als ze Sarah niet te pakken kan krijgen en er wordt ingebroken in haar werkkamer. Zo komt ze steeds meer terecht in een wereld vol machtsspelletjes, samenzweringen en zelfs keihard geweld, met als belangrijkste spelers de regerende Samlingspartiet, de opkomende Trygghetspartiet (veiligheidspartij) en de extreemrechtse terreurbeweging Veritas. Hoe meer Elin te weten komt, hoe gevaarlijker het wordt.

Politiek en gezin

Intussen volgen we ook Annika Nilsson, die actief is voor de nationalistische Veiligheidspartij. Maar ze is ook gewoon een moeder. Haar zoon heeft grote moeite met haar politieke standpunten, waarop ook hij wordt aangekeken. Haar dochter heeft andere zorgen: zij probeert zich met haar kindje los te maken uit een gewelddadige relatie. Op zich allemaal al heftig genoeg, maar het wordt nog erger. Vlak na een omstreden toespraak wordt Annika vermoord en degene die haar na de aanval aantreft is niemand minder dan Elin.

Tot nu toe werd ik minder door deze serie gegrepen dan door Fortitude, maar ik heb nog niet alle afleveringen gezien. Soms duurt het even voordat ik er goed ‘in’ zit, dus wie weet. In totaal heeft Blå ögon 10 afleveringen van een uur. Het verhaal speelt zich grotendeels af in en rond de regeringsgebouwen in Stockholm, maar is gefilmd in Göteborg. Na Fortitude vond ik in ieder geval het erg leuk om weer naar een Zweeds gesproken serie te kijken. Tijdens onze laatste vakantie in Zweden merkte ik dat het kijken en luisteren naar Zweedse series me erg helpt bij het begrijpen van Zweeds. Nu nog durven spreken…

De Zweedse serie Blue eyes is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

5 reacties

  1. Ha, ziet er goed uit, val een beetje in een gat nu seizoen 3 van Bron | Broen in het noorden dit weekend finale had. Hoofdrol in deze serie zo te zien voor de dame die in Bron Annika Melander speelt. Ben benieuwd!

  2. Bedankt voor de tip! Lijkt me een interessante serie. Tip van mijn kant: vanaf 14 december wordt Jordskott uitgezonden bij Canvas. Een Zweedse serie die een beetje anders is, een spannend verhaal met een injectie fantasy/natuur. Ik heb ‘m al in het Zweeds gekeken, met Zweedse ondertitels, dus ik ga nu nog eens kijken om te zien of ik alles heb gesnapt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.