slagboom voor konvooi naar noordkamp

Serie Fortitude brengt Svalbard naar IJsland

Fortitude van de zender Sky Atlantic is een serie waaraan ik nog vaak gruwelend heb teruggedacht. Tijdens het kijken van seizoen 1 zat ik meerdere keren met open mond naar het scherm te kijken. Wat gebeurde daar allemaal!? Nu is er ook een seizoen 2 en dat wil ik natuurlijk niet missen. Vanaf 27-10-2017 wordt het uitgezonden op Canvas – ga jij ook kijken?

Hier is eerst nog even de trailer van seizoen 1:

Ligt Fortitude in IJsland of Noorwegen?

Fortitude is de naam van een fictief, afgelegen plaatsje ergens aan de rand van het Noordpoolgebied. Het is gebaseerd op Longyearbyen op het Noorse Svalbard (Spitsbergen) en er wonen minder dan 800 mensen. Om toch wat meer licht en iets warmere temperaturen te hebben dan op Svalbard, is de serie iets zuidelijker opgenomen: bij Reyðarfjörður in het noordoosten van IJsland.

Mageroya-op-weg-naar-de-Noordkaap
De landschappen in Fortitude doen me denken aan mijn reis naar Noord-Noorwegen

Welke taal spreekt men in Fortitude?

Over de inwoners van Fortitude zegt een van de personages in de eerste aflevering het volgende:

Danish, Swedish, Norwegian, Icelandic, Lapp…
We’ve got them all here and I’ll guarantee you’ll never know which is which…

Vanwege de Britse producent en de internationale cast is de voertaal in de serie Engels. Soms (bijvoorbeeld in het vliegtuig) hoor je wel Noors en zie je Noorse teksten (‘Politi’).

Hoe is het leven in Fortitude?

Je zou Fortitude kunnen zien als de veiligste plek ter wereld. Iedereen heeft een woning en een baan en misdaad bestaat nauwelijks. De belangrijkste taak van de 4-koppige politie (met Dan Anderssen als ‘sheriff’) is voorkomen dat toeristen zich ongewapend tussen de ijsberen begeven. Intussen wil de gouverneur Hildur Odegard, gespeeld door Sofie Gråbøl uit The Killing (hier zonder Noorse trui), een uniek hotel bouwen op de plaatselijke gletsjer.

Wat er dan in seizoen 1 van Fortitude gebeurt, legt de geheimen die elke inwoner lijkt te hebben langzaam bloot en stelt de inwoners van Fortitude – en hun vertrouwen in elkaar – op de proef. Veel van de personages zijn naar Fortitude gekomen om iets te ontvluchten. Maar ze worden in deze kleine gemeenschap dubbel zo hard geconfronteerd met wat ze met zich meedragen, juist omdat je op deze afgelegen plek zo op jezelf bent aangewezen.

Dit alles speelt zich af in een ijzig en wit landschap waar het noorderlicht, sneeuwscooters en ijsberen de normaalste zaak van de wereld zijn.

Dit ritje naar de Noordkaap schiet regelmatig door mijn hoofd als ik Fortitude kijk
Dit ritje naar de Noordkaap schiet regelmatig door mijn hoofd als ik Fortitude kijk

Zoals ik al zei vond ik Fortitude (seizoen 1) een fascinerende serie en zat ik regelmatig met open mond te kijken wat er allemaal gaande was. Eigenlijk vang je steeds een glimp op van een van de vele verhaallijnen. Net als je denkt: “Wat speelt hier nou eigenlijk?”, verplaatst het verhaal zich weer en blijf je vragend achter. De omgeving waarin alles zich afspeelt is waanzinnig mooi. Helaas ben ik nog nooit in IJsland geweest, maar het doet me soms ook denken aan mijn reis naar Noord-Noorwegen.

Fortitude seizoen 2

Fortitude is echt zo’n serie waar ik lang nadat ik alle afleveringen had gezien nog aan bleef denken. En nu is er dus een tweede seizoen van Fortitude, dat vanaf vrijdag 27-10-2017 wordt uitgezonden op Canvas. Ik ben zo benieuwd!

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Seizoen 1 en seizoen 2 zijn ook verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 2:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

19 reacties

  1. Heb de eerste twee afleveringen opgenomen. Ik hoop dat ik de volgende afleveringen niet vergeet op te nemen. Ik was het eigenlijk al weer vergeten tot deze post :-).

      • Oeps, ik ben vergeten om de afleveringen van vorige week op te nemen. We moeten dan snel met de serie beginnen zodat we 3 en 4 online kunnen kijken, maar eerst Hamarinn afkijken.

  2. Leuke blog Sandra, gelukkig heb ik dortezet om te kijken. Ik zocht ff op waar en met wie de serie is opgenomen. Mooie foto’s. Die trui,, herkenbaar gemist.

  3. Ik heb aflevering 1 t/m 3 nu gekeken en ik vind het fascinerend. Verbaast me wel dat jan-en-allemaal gewoon in jeans naar buiten gaat. Lijkt me toch een beetje te fris? 😉

  4. Ik heb de laatste uitzending van Fortitude gemist en heb me suf gezocht,maar waar kan ik dit online nog kijken? Kan op canvas niets vinden.

  5. Gisteren ook weer vergeten op te nemen. Geprobeerd om via de Canvas site de afleveringen te bekijken, maar ze zijn alleen te bekijken in België :-(.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.