Behalve Dicte, Beck en Sebastian Bergman keek ik in de KRO Detectivemaand van 2014 ook voor het eerst naar de Zweedse misdaadserie Irene Huss, die zich afspeelt in en om de Zweedse kustplaats Göteborg. Tussen alle verwikkelingen door zie je bijvoorbeeld het reuzenrad van Liseberg, de kranen in de haven en Göteborgs Utkiken, oftewel de 86 meter hoge, roodwitte ‘lippenstift’ voorbijkomen.

Tip: er is ook een vervolg op deze serie: de serie HUSS over Irene’s dochter Katarina.

Utkiken in Göteborg
Göteborg

De boeken

De films met Irene Huss in de hoofdrol zijn gebaseerd op boeken van de Zweedse schrijfster en medisch vertaalster Helene Tursten (geboren in 1954 in Göteborg). Haar verleden als verpleegkundige en tandarts blijkt uit de grote rol die ziekenhuizen in haar boeken spelen.

Over Irene Huss

Irene Huss is veertig, gelukkig getrouwd met chef-kok Krister en moeder van een tweeling (de tienermeiden Katarina en Jenny). Haar privéleven combineert ze met een baan als politie-inspecteur en ze wordt wel de vrouwelijke Kurt Wallander genoemd. Om alles even van zich af te zetten, doet ze aan jiu-jitsu, waarin ze zelfs een zwarte band heeft.

De verfilmingen

In de verfilmingen van de boeken wordt Irene Huss gespeeld door Angela Kovács. Ook zien we een bekend gezicht uit de Deens/Zweedse serie The Bridge: Dag Malmberg als Irene’s collega Jonny Blom. Dit zijn de afleveringen:

Seizoen 1

Tatuerad torso – De getatoeëerde torso
Den krossade tanghästen – Het paardenbeeldje
Eldsdansen – De vuurdans
Nattrond – De nachtronde
Glasdjävulen – De glasduivel
Guldkalven – De gold digger

Seizoen 2

Den som vakar i mörkret – Hij die in het donker waakt
Det lömska nätet – Het verraderlijke net
En man med litet ansikte – Man met een klein gezicht
Tystnadens cirkel – Stiltecirkel
I Skydd av skuggorna – Verborgen door de schaduwen
Jagat vittne – Getuige op de vlucht

Nieuwsgierig geworden? De serie Irene Huss is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier is alvast een teaser die ik vond op YouTube.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

  1. Mijn liefde voor Zweedse crime series is bij Irene Huss wel wat getemperd. Of het nu aan de schrijfster of aan de regisseur ligt, is onduidelijk, maar als Irene ingaat op de avances van een arts die vrouwen verkracht en vermoordt, terwijl ze hem reeds als verdachte heeft aangemerkt, of in gevaarlijke situaties zonder getrokken pistool rondloopt en dan ook nog in haar eentje, of dan is dat zeer onlogisch voor een politieagente, en irritant voor de kijker. De films beginnen steeds met een Irene die zeer geconcentreerd haar vechtsport traint. De alertheid op gevaar die daarbij hoort, zie je eigenlijk niet terug als ze met haar werk bezig is. Irene is “te lief”. Had beter gekund….jammer eigenlijk.
    Irene doet haar werk op onverantwoorde wijze, vaak onbewapend, in het donker, en in haar eentje. In gevaarlijke situaties is dat totaal onbegrijpelijk. Dat de schrijver/regisseur dat niet anders laat gebeuren, vind ik kwalijk. Komt amateuristisch over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.