Morden i Sandhamn

The Sandhamn Murders/Morden i Sandhamn: tijd voor seizoen 5!

Goed nieuws voor fans van de Zweedse serie The Sandhamn Murders (Morden i Sandhamn): seizoen 5 is er! Vanaf nu kun je de nieuwe afleveringen over moordmysteries op het kleine eilandje voor de kust van Stockholm bekijken op dvd. Vanaf zaterdag 13 mei 2023 wordt het vijfde seizoen van The Samdhamn Murders ook uitgezonden op NPO3: om 20.20 uur begint dan de eerste aflevering.

Naar de boeken van Viveca Sten

De serie The Sandhamn Murders/Morden i Sandhamn is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijfster Vivica Sten. Haar familie heeft een huis in Sandhamn en ze brengt er al van kinds af aan haar zomers door. Op Wikipedia zag ik dat ze nog meer misdaadverhalen heeft geschreven die zich afspelen in en om Sandhamn: 

2008 – I de lugnaste vatten – vertaald als Stille wateren en verfilmd in 2010
2009 – I den innersta kretsen – vertaald als Hogere kringen en verfilmd in 2012
2010 – I grunden utan skuld – vertaald als Onschuldig verleden en verfilmd in 2013
2011 – I natt är du död – vertaald als Vannacht ben je dood en verfilmd in 2014
2012 – I stundens hetta – vertaald als Midzomernachthitte en verfilmd in 2015
2013 – I farans riktning – vertaald als Richting het kwaad
2014 – I maktens skugga
2015 – I sanningens namn
2017 – Iskalla ögonblick
2018 – I fel sällskap
2019 – I hemlighet begravd

In 2018 zijn voor The Sandhamn Murders/Morden i Sandhamn nog twee boeken verfilmd, maar ook zes verhalen speciaal voor verfilming geschreven.

Seizoen 1/2: matige recensies

De eerste vijf Sandhamn-boeken van Viveca zijn in Zweden verfilmd onder de naam Morden i Sandhamn. In Nederland kwamen deze verfilmingen uit in twee seizoenen/dvd-boxen: 

 • The Sandhamn Murders Seizoen 1 (405 minuten) bevat de verhalen Stille wateren, Hogere kringen en Onschuldig verleden. Een moordenaar genadeloos toe op het idyllische eiland Sandhamn. Politie-inspecteur Thomas Andreasson (Jakob Cedergren uit Those who kill en de film The Guilty) moet de zaak tot een goed einde brengen. Hij krijgt daarbij hulp van de knappe juriste Nora. Hun samenwerking levert meer op dan Thomas had kunnen vermoeden.
 • The Sandhamn Murders Seizoen 2  (270 minuten) bevat de verhalen Vannacht ben je dood en Midzomernachthitte

De boeken van Viveca Sten gaan als warme broodjes over de toonbank en de verfilmingen zijn gemaakt door niemand minder dan de makers van The Bridge. Toch vond ik persoonlijk dat er wel veel onlogische dingen in de verhaallijn zaten en dat de personages nogal oppervlakkig overkwamen. Van meerdere mensen die de boeken hebben gelezen, hoorde ik dat de boeken echt veel beter zijn dan dit eerste seizoen. In recensies van dit seizoen van The Sandhamn Murders/Morden i Sandhamn zijn oppervlakkigheid en voorspelbaarheid terugkerende punten van kritiek. De serie scoorde na seizoen 1/2 dan ook maar een 6,6 (van de 10) op IMDb.

serie Sandhamn Murders
Foto: Johan Paulin via Lumiere

Gefilmd in de Stockholm-archipel

Toch had seizoen 1/2 al een hele goede reden om er toch naar te kijken: de afleveringen van The Sanhamn Murders/Morden i Sandhamn zijn gefilmd in de adembenemend mooie Stockholm-archipel. Die komt uitgebreid in beeld en dan voel ik weer hoe het was om daar over de rotsen te wandelen, tussen de eilanden te varen en de vuurtoren van Huvudskär te beklimmen. Tijdens mijn bezoek aan de Stockholm-archipel maakte ik een boottocht tussen de eilandjes en lunchte ik onderweg in Sandhamn. Alleen al het terugzien van de archipel en Sandhamn in de serie maakte het kijken de moeite waard. Daarnaast gingen de hoofdrolspelers regelmatig even naar ‘de stad’ – Stockholm dus. Dat is ook geen straf om naar te kijken.

De jachthaven van Sandhamn
Sandhamn

Seizoen 3 van The Sandhamn Murders

In seizoen 3 zijn politie-inspecteur Thomas Andreasson en knappe juriste Nora terug. Ze beginnen de zomer met een groots feest op het eiland. Nieuwkomers Carsten en Celia Larsson willen iedereen laten kennismaken met hun luxeresort, maar het project valt niet bij alle eilandbewoners even goed. Het feest loopt uit op een drama.

De vier verhalen van seizoen 3 zijn:

 • The Price of Power
 • In the Name of Truth
 • In the Wrong Company
 • In Sickness and in Health

In seizoen 3 werden de recensies van The Sanhamn Muders positiever. Misschien was het voor echte Nordic Noir-fans ook wel even wennen om wat minder bloedstollende spanning met briljante wendingen en wat meer romantiek en mooie plaatjes voorgeschoteld te krijgen. Nu wisten we wat we van The Sandhamn Murders konden verwachten. De serie is inmiddels in ieder geval razend populair.

Seizoen 4 van The Sandhamn Murders

In seizoen 4 van The Sandhamn Murders zien we Alexandra Rapaport (die recent ook nog te zien was in de serie Heder) terug naast Nicolai Cleve Broch uit Acquitted en Between us).

Morden i Sandhamn
Foto: Johan Paulin via Lumière Series

Dit nieuwe seizoen van The Sandhamn Murders/Morden i Sandhamn omvat vier verhalen:

 • Blue Lies: Een nieuwe drug eist slachtoffers op studentenfeesten. De politie arresteert een jonge dealer en een koper. Maar de koper, Alexander, blijkt een nieuwe en ambitieuze rechercheur te zijn. Nora wordt als officier van justitie bij de zaak gehaald en bewijst Alexander een dienst. Wanneer vervolgens Nora’s dochter Anna verdwijnt, kan Alexander op zijn beurt iets voor haar betekenen.
 • The Twins: Eva, de directeur van familiebedrijf Strömna Cement, krijgt een hartaanval. Ze vraagt haar dochter Jonna om een belangrijke verkoop af te handelen en passeert daarmee haar zoon Sebastian, die grote gokschulden heeft. Achter de rug van de familie om sluit hij een deal met een dubieuze vastgoedondernemer om het geld in eigen zak te steken. Nora houdt de vastgoedondernemer echter streng in de gaten.
 • The Promise: Een visser vindt het lijk van een jonge vrouw in zijn netten en Alexander lijkt haar te kennen. Intussen heeft Nora een nieuwe liefde: Anders, die ze heeft leren kennen via een datingsite. Hij is echter wel getrouwd. Hoewel Anders Nora heeft beloofd zijn vrouw te verlaten, heeft ze zo haar twijfels. Haar vriendin Gisela denkt Anders ergens van te kennen.  
 • Vicky: Carl-Johan viert een promotie als arts met een groot feest. Al zijn kinderen zijn erbij, hoewel ze hun stiefmoeder niet mogen en hun vader haten om zijn neerbuigende opmerkingen. Op het feest, waar Nora’s dochter Anna in de bediening werkt, wordt Carl-Johan vermoord. Alexander is op bezoek in Sandhamn en wil Nora mee uit eten nemen. Maar ook deze keer gaat hun etentje niet door.   

The Sandhamn Murders seizoen 5

In seizoen 5 van The Sandhamn Murders heeft Nora Linde het geschopt tot officier van justitie, waarin ze nog altijd wordt bijgestaan door haar trouwe assistent Pär. Maar nu krijgt ze te maken met verhalen uit het verleden. Een inbreker beweert bewijs te hebben over de vermissing van een vrouw. De enige die hij wil spreken is Nora. Terwijl de chemie tussen Nora en Alexander onmiskenbaar aanwezig is, moet zij haar aandacht bij het werk houden.

Intussen krijgt Pär de schrik van zijn leven, wanneer twee jongeren weglopen tijdens een excursie uit een jeugdhuis. De jongen duikt op bij het dok van Alexander, het meisje blijkt een familielid van Pär te zijn.

Ik ben heel benieuwd en kijk ernaar uit om weer virtueel af te reizen naar de Stockholm-archipel! Seizoen 5 van The Sandhamn Murders wordt vanaf zaterdag 13 mei uitgezonden op NPO3 (vanaf 20.20 uur) en is ook verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

53 reacties

 1. Beste Sandra,
  Vandaag heb ik de eerste aflevering van de Stille wateren gezien. Het boek is meer waarheidsgetrouw dan de aflevering. Nora heeft altijd contact gehouden met Thomas en zij hebben gewoon een platonische relatie wat Henrik, de man van Nora niet leuk maar heeft zich erbij neergelegd in de loop van de jaren. Wat ook duidelijk naar voren komt in alle opvolgers van Stille wateren. Viveca heeft ook een aantal facetten niet goed onderzocht wat betreft de diabetici van Nora en dit is precies overgenomen door de scriptschrijvers wat erg jammer is. Want dit hadden zij beter kunnen doen. Wat het bijzondere is bij deze schrijfster is, is dat zij 3 verhaallijnen naast elkaar beschrijft. Het verhaal van Nora, die van Thomas maar ook die van de dader. Het is wel bizar dat uitgerekend altijd ergens Nora als buitenstaander c.q. Juriste in het boek in het onderzoek wordt betrokken masr is het natuurlijk ook fictie.

  • Ja, dank je wel, ik heb de dvd al bij bol.com gezien en een trailer bekeken, want ik ken bokmål en geen nynorsk en de serie is in het Noors dat ik ken, bokmål, gelukkig!
   Zoals je wellicht weet worden er in Noorwegen drie talen gesproken, afh. van de streek, ook nog Sápmi van de Sami. Niet veel anders dan in Zweden: in het Noorden Fins, daar wonen veel Finnen en verder Zweeds en Sápmi.
   De Wytemaweg hier in Rotterdam weet ik wel, die ligt aan de andere kant van de Maas, waar metrostation Dijkzigt is, het ErasmusMC.
   Daar zijn inderdaad veel scholen. Ik hou erg van de dynamiek van de stad, maar als ik weer terug ben uit Noorwegen, op de fiets hier door het drukke verkeer, denk ik weleens: wat doe ik hier? zó hectisch, vieze lucht enz. Dat zul jij wel met Zweden hebben: vooral het platteland van Zweden vind ik weergaloos mooi en de scherenkust, waar sommige series zijn opgenomen, zoals Fjällbackamörden. Hilsen, ha det!

 2. Wat jij met Zweden hebt, heb ik dus met Noorwegen, maar globaal ben ik dol op heel Scandinavië en daarom heb ik gisteravond de eerste aflevering gekeken op de Ned. televisie.
  Ben het dus helemaal eens met je: de natuur is schitterend, de verhaallijnen niet helemaal geloofwaardig. Langer dan een uurtje hield ik het niet vol.
  Ik kijk graag naar series die zich in deze gebieden afspelen, maar de thrillers lees ik nooit, wel andere Scand. fictie. Maar een streling voor het oog is deze serie wel! Lykke til!

   • Goedemorgen!
    Nee, die serie ken ik niet, maar ik kijk ook geen Netflix, is dat het?
    Bij Sognefjord komt dit fjord direct weer op mijn netvlies, twee jaar geleden een cruise gemaakt.
    Ik woon n.l. aan de Maas in Rotterdam en besloot ook eens op zo’n boot te stappen, die ik altijd
    langs zag komen. Bleek heel erg hip te zijn, beslist niet voor welgestelde bejaarden wat ik altijd dacht en ongekend mooi! Ik ga de serie wel even opsnorren. Dank voor de tip!

    • Goedemiddag Maria, ik had Acquitted op dvd. Ik weet eigenlijk niet of hij op Netflix staat. Wat leuk dat je in Rotterdam aan de Maas woont. Ik ben opgegroeid tussen Rotterdam en Dordrecht, heb aan de Wytemaweg op school gezeten en later nog in Zevenkamp gewoond. Ik vind het nog altijd een fijn gevoel als ik weer eens in Rotterdam ben, blijft toch een beetje mijn stad.

     Vorig jaar heb ik een cruise gemaakt en ik was ook positief verrast.

 3. Ik heb eerst de boeken gelezen en die zijn mijns inziens veel beter dan de TV-serie. Natuurlijk speelt je eigen fantasie ook een rol maar in de series zijn karakters veranderd en sommige dingen ‘sensationeler’ gemaakt. Voor mij mogen ze ook wat meer van de omgeving laten zien zodat je een goed idee krijgt van de vele eilanden. Misschien dat als je Zweeds kunt lezen er nog meer verschillen zijn. Heb wel eens boeken gelezen in vertaling die nogal anders waren dan het origineel (dat ik dan ook gelezen heb maar dat betrof Engels of Frans, geen Zweeds). Groetjes, Maria

 4. Nu ik afleveringen van de Sandhamnserie heb gezien, is er vooral op mijn netvlies blijven staan, hoeveel welgestelde, goed doorvoede Zweden met strandhuis en goede baan in de stad, ik in de serie voorbij heb zien komen, in elke aflevering velen en eigenlijk vond ik dat deze week veel te gepolijst worden. Vrouwen die zó uit een modeblad zijn weggelopen, mannen die veel status
  “uitstralen” en daar hun zelfvertrouwen aan ontlenen.
  Ik weet, dat het verfilmingen zijn van de boeken van Stern, dus dat is dan onontkoombaar, maar ik merkte hoe saai ik dat eigenlijk vond, zó gladjes, op elke moord na natuurlijk.
  Buiten kijf hoe mooi de natuur is, maar één type Zweed, sprong er wel uit, zoals ik al schreef. En het leven in Zweden, vooral in de grote steden, is pijnlijk anders. Elke grote stad heeft een aantal wijken/getto’s vol allochtonen, zonder baan, toekomst, perspectief, doen niet mee aan maatschappij en economie, de onderklasse. Stine Jensen heeft met haar documentaire en boek
  “Licht op het Noorden” heel goed aangetoond, dat elk land meerdere gezichten heeft, ook Zweden.
  Dan kijk ik toch liever naar de Noren, Varg Veum, bijvoorbeeld, die elke keer nét het vege lijf kan redden bij zijn acties. Ik hoor Bergens dialect, zie vissers, vrachtwagenchauffeurs, junks, ontspoorde scholieren, gewoon een dwarsdoorsnede van de maatschappij en een mensenheld die onvervalst vloekt in het Noors (en ook dan vind ik Noors prachtig), als hij gefrustreerd is, zoals een echt mens.

  • mooie beelden, je krijgt direct een vakantiegevoel en “ik wil ook zo’n houten huis idyllisch gelegen aan het water”. Het realiteitsgehalte van deze serie is erg laag dus daar moet je vooral niet op letten. Een juriste die ik nooit zie werken, die zich natuurlijk nooit als leek met een moordonderzoek kan en mag bemoeien. Rechercheurs die alleen op pad gaan is uit den boze in de werkelijkheid. Zo veel moorden op een lieflijk eiland is natuurlijk ook onzin. Ik geef het toe waarom kijk ik… de mooie beelden en, dat mag je tegenwoordig niet meer zeggen, de natuurlijke schoonheid van Alexandra. Wat een prachtige vrouw is dat.

 5. Gisterenavond de eerste en vanavond de tweede aflevering gezien van de Sandhamn Moorden. Wat een prachtige opnamen. Noorse series vind ik vaak triest en grauw, bij deze serie wil ik meteen naar Zweden, naar Stockholm, naar Sandhamn. Wat een prachtige beelden. Natuurlijk kun je een beetje kritisch zijn over het gedrag van Thomas (uitlenen van het stickje), maar in de meeste series vind je soortgelijke foutjes tot soms fouten. En soms duurt de oplossing heel lang en ontstaat die onverwacht snel. En voor mij als man: wat een prachtvrouw is Alexandra Rapaport. Ze lijkt op een oude Italiaanse vriendin van mij. Haar expressievermogen: een genot (en ‘haar’ slaat hier zowel op Alexandra als op mijn ex-vriendin). Alexandra maakt de serie het kijken meer dan waard. Ik vermoedde meteen Italiaans bloed. Wat fijn dat wikipedia er is. Het klopt.

 6. Ik ken de boeken niet en de serie kon ik ook niet. Ik zag dat er vorige week elke dag een aflevering kwam. Ik heb er toen eentje opgenomen om te kijken of het wat is.
  En ik was blij verrast. Gefilmd in een prachtige omgeving en geen Amerikaanse toestanden met snelle beelden of veel geschiet.
  Gewoon een echte detective waarbij je als kijker niet van te voren weet wie de dader is.
  En de rechercheurs zijn geen superhelden, maar gewone mensen.
  Over het politiewerk kun je bedenkingen hebben, maar dat is bij Amerikaanse series nog veel erger.
  De serie doet me een klein beetje denken aan de Oostenrijkse serie SOKO Kitzbühel, dat zich afspeelt in de gelijknamige wintersportplaats en waar werk en privé ook door elkaar lopen.

 7. Met groeiende belangstelling heb ik op de KRO-NCRV twee afleveringen gezien van de Sandhamn Murders. Deze serie is meer dan een verademing naast de modale Amerikaanse detective serie. Wat een mooie beelden, wat een natuurpracht en welke goede vertolkingen van Thomas Andreasson en niet te vergeten de méér dan charmante Nora Linde. Wauw wat een vertolking van haar; ik ben echt weg van die vrouw. De verhaallijnen kunnen hier en daar een klein beetje correcter – maar dat doet geen afbreuk aan deze mooie serie. Ik zag Scandinavië nooit zitten – mijn hart lonkt naar het Mediterrane Zuiden – maar nu krijg ik opeens wel zin in Zweden (in de zomer tenminste)
  Nu nog de boeken lezen als volgende stap. Sandra, ik wens je nog veel succes bij alles wat je doet.
  In spirit zijn we allen één!

 8. Na ja, wat een bizarre reactie op het gedrag van Nora Linde in de serie:

  “Zijn tegenspeelster Nora Linde (Alexandra Rapaport), die net als Viveca Sten juriste is, lijkt wel heel makkelijk haar man te dumpen als ze haar oude schoolvriend tegenkomt. Vervolgens weet ze het ook nog eens zo te draaien dat de breuk zijn schuld is.”

  Het is overduidelijk een ongelukkig huwelijk met een agressieve autoritaire man (Hendrik), die haar ook nog eens rondcommandeert. Vind je het gek dat ze valt voor de charmes van een oude jeugdvriend, waar het zowiezo niks mee wordt?

  Dat er nog mensen zijn die zoiets een huwelijk noemen…

  • Ook in dit opzicht is de serie behoorlijk authentiek: huiselijk geweld scoort behoorlijk hoog in Scandinavië, in dit geval Zweden.
   De cijfers liggen vele malen hoger dan in Nederland en ondanks goede zorg, onderwijs, sociale voorzieningen in het Noorden, is het verbijsterend. Dat is de achterkant van de landen daar, die men nooit meeweegt in de z.g. lijstjes van “geluk, welvaart en gelijke kansen voor ieder”. Tussen aanhalingstekens wat mij betreft, want velen zijn hiervan uitgesloten.
   Daarom sla ik deze getallen altijd over, omdat ze niet écht zijn en lees ik nooit thrillers en krimi’s uit het hoge Noorden, maar verklaart het wellicht zoveel schrijvers van deze donkere boeken uit die landen. Sinds enkele jaren wordt er in de landen zelf onderzoek naar gedaan, ik weet bijv. van de universiteit in Lund, Zweden. Ondanks dat vind ik de serie “Sandhamn” qua natuur mooi om naar te kijken, net als Fjällbacka!! en ben blij in Nederland te wonen en Nederlandse te zijn. Lykke til!

 9. Zowel de boeken gelezen als de serie gezien. De boeken geven wel even een ander beeld weer over de relaties onderling. In de serie is alles wat oppervlakkig aangaande onderlinge verhoudingen.
  Desalniettemin heb ik van de serie genoten wel met een lichte terleurstelling. Ben een fan van Scandinavische series.

 10. Wij hebben genoten van de eerste serie Sandhamn Murders. Inderdaad komt dat vooral door de prachtige beelden van de schitterende omgeving. De verhaallijn zelf? Wel onderhoudend. Mijn vraag is of er meer van dit soort Scandinavische detectives zijn met van die prachtige beelden.

  • Ha Sandra,
   vanavond op NPO 3 wordt Sandhamn 3 herhaald. Ik kijk ook vooral vanwege de wonderschone, Zweedse archipel dan voor het verhaal en de ontknoping zélf, áls ik al kijk! Fijn weekend, god helge!

  • Het eerste dat mij te binnen schiet, zijn de verfilmingen van de boeken van Henning Mankell. Let wel: in de Zweedse versie met Krister Henriksson in de hoofdrol. Mooie beelden van Ystad, het zuiden van Zweden, aan het strand waar hij woont, in de serie althans!
   Er is ook een Engelse variant met Kenneth Bragan in de hoofdrol, voertaal Engels en voor mij daardoor niet aantrekkelijk.
   Er is zoveel aanbod qua Scandinavische films en series, voor wie er oog voor heeft. Ik vond de serie Rebecca Martinsson kort geleden op de Ned. tv ook mooi qua natuur. Als ik het me goed herinner in en om Kiruna, Zweden, in het Noorden dus, geldt als Zweeds Lapland.

 11. Hallo allemaal,

  Ik heb nu drie afleveringen gezien van deze serie en is het best een leuke detective. Zoals verderop hierboven beschreven, geen Amerikaanse toestanden en niet onrealistisch.
  Gewoon een simpel verhaallijn met mooie beelden en een goede cast en waar je zeker niet weet wie de moord heeft gepleegd.
  Top.

 12. Erg leuke serie. Ben nu halverwege en het verveeld nog lang niet. Ik heb iets met scandinavische politie series. Zijn altijd erg goed. 1 Ding bleef wel heel erg hangen tijdens het kijken naar de Sandhamn Murders, ik ben ws de enige die dit heeft, maar elke keer als ik Nora (Alexandra Rapaport) zie in dat kust/eiland stadje, dan krijg hele sterke Olivia Lockhart/Cedar Cove vibes. Beiden fietsen het stadje rond met hun fiets. 🙂

 13. Wij kijken met zeerveel plezier naar de ze serie, vooral ook omdat alles zo smaakvol is aangekleed. De huizen zijn prachtig, de natuur, het klopt allemaal. Wie zijn de ontwerpers van de klesding b.v. Niemand die met een lelijk of aftands bloesje of broek rondloopt.

  • Fijn dat jij op deze manier zo van deze serie kan genieten! Ik vind wat je zegt heel interessant, want dat is misschien wel precies wat er bij mij voor zorgde dat ik de serie niet leuk vond. Ik vind het juist zo fijn dat uiterlijk niet zo belangrijk lijkt te zijn in Zweden. Veel mensen lopen (buiten de steden in ieder geval) rond in makkelijke (outdoor)kleren. Schijnt de zon, dan zie ik Zweedse vrouwen in alle soorten en maten gewoon in hun bh voor de tent of caravan zitten. Dat gebrek aan schone schijn is voor mij een van de grote voordelen van Zweden, maar ik begrijp ook dat dat heel persoonlijk is.

 14. Hoi Sandra, wij hebben seizoen 2 en 3 bekeken en zijn, gegrepen door de prachtige beelden van de Zweedse archipel, nu begonnen aan de eerste reeks (via Netflix). En ik moet zeggen dat ik jouw mening wel deel. Ook ik vond met name Nora in de eerste aflevering veel oppervlakkiger en neigde mede door de omgeving, naar ’n verfilming van ’n boek uit de Bouquetreeks, waar toevallig ook een moord in gebeurt. Bovendien gaat het oplossen van de moord soms met grote passen en onlogische ontwikkelingen. Dat Thomas en Nora in de tweede en derde serie maar niet tot elkaar komen, is waarschijnlijk een reden om nog meer vervolgseries te kunnen blijven maken. Dit zie je trouwens ook terug in Flikken Maastricht, waarin Floris en Eva al 13(?) seizoenen achter elkaar aan lopen om elkaar vervolgens weer af te stoten…
  De tweede en derde serie van Sandhamn Murders zijn wel beter, worden karakters, persoonlijke verhaallijnen en moordzaken wel iets meer uitgewerkt. De eerste serie zullen we zeker wel afkijken, al was het maar om te blijven genieten van de prachtige Zweedse natuur.

  • Voor mij vind ik het een mooie serie, er komen weinig kogels aan te pas, tegen over flikken maastricht. en ik vind alexandra een supervrouw, kijk eens goed naar de mimiek. prachtige natuur opnames, ik blijf kijken. ps, zijn er posters te ver krijgen van de hoofdrol spelers in deze film?

  • Hey,
   Deze serie is supermooi. Ik heb ze al tweemaal bekenen. Mooie natuur, mooie mensen, mooie decoratie….ik heb bij mezelf al gedecoreerd als daar, veel blauwtinten, turkoois…ik ben echt fan van deze serie en hoop op een vervolg

 15. We hebben de seeies met veel plezier gekeken! Laatste zijn we een Poolse serie gaan kijken op Netflix, The Crime, en het verhaal is precies hetzelfde! Hoe kan dit? En komt je dit bekend voor?

 16. Ik vond de serie Morden i Sandhamn er mooi, ook vanwege de prachtige stoere mokken en schalen die Nora Linde gebruikt. Het is ontworpen door de Zweedse kunstenares Agneta Livijn. Het is handgemaakt en duurzaam geproduceerd in Europa. Het grappige is, dat ik dit servies al sinds 2012 verkoop in mijn webshop Buitengewoon & Zo, en dit in de serie voorbij zag komen.

 17. Ben enorme fan van deze serie en keek echt uit naar seizoen 4. Heb nu de tweede aflevering ervan gezien en vind het toch wat teleurstellend. Dat Thomas plots weg is tot daar aan toe maar Nora is nu plots ook openbaar aanklager (duh?) en zit meer in een donker streng bureau dan in haar prachtige zonnige huis. De sfeer van de serie is ook donkerder en de vermeldingen over het verleden waarnaar gerefereerd wordt om de plotse veranderingen te verklaren lijken er vlug wat bijgehaald. Is dit seizoen misschien geschreven door andere scenaristen? Hopelijk zijn de twee volgende afleveringen terug beter want ik mis echt die gezellige, soms spannende, maar knusse dorpsmoordensfeer van de voorgaande seizoenen en natuurlijk toch ook een beetje de chemie tussen Nora & Thomas.

  • Idd de afleveringen met thomas en de chemie tussen hem en Nora doen mij kijken naar deze serie.
   Volgens mij komt hij terug in seizoen 7 . De schrijfster heeft ook nog een contract dat loopt tot 2023 , dus misschien komt het allemaal goed tussen Thomas en Nora (hoop het)

 18. Ik moet zeggen dat ik dit seizoen minder vind dan de vorige seizoenen. Nog afgezien van ontbreken Thomas is de sfeer anders.
  Minders zonnig, Nora is anders en de ex Henrik wordt ineens neergezet als de dorpsgek.
  De derde aflevering vond ik warrig. Deel was flashback, maar dat was niet duidelijk. De rol van Nora was afgezien van zitten op het terras, minimaal. Valt mij dus tegen dit.

  • Ik heb geen antwoord op je vraag. Maar ik ben nieuwsgierig wanneer deze mooie serie verder te zien is dan de 5de serie die momenteel te zien is op npo+. Ik hoor mensen en lees verhalen over serie 6,7,8 en negen. Iemand een idee waar en wanneer deze series te zien zijn?

 19. Idd de afleveringen met thomas en de chemie tussen hem en Nora doen mij kijken naar deze serie.
  Volgens mij komt hij terug in seizoen 7 . De schrijfster heeft ook nog een contract dat loopt tot 2023 , dus misschien komt het allemaal goed tussen Thomas en Nora (hoop het)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.