welcome to sweden

Zweedse serie: Solsidan

Na al die heftige misdaadseries kan ik wel wat luchtigers gebruiken. Die superspannende aflevering van Those who kill afgelopen zaterdag op Canvas was de druppel: even geen bloedstollende krimi’s meer voor mij.

Tijd voor een komische noot

Gelukkig kan ik op datzelfde Canvas nog net het staartje meepikken van het eerste seizoen van de Zweedse comedyserie Solsidan. Canvas heeft eerder zowel serie 1 als serie 2 uitgezonden en er zijn tot nu toe vier seizoenen gemaakt. Rondvraag op Twitter leerde me dat de serie een apart soort humor heeft, maar wat dat betreft kan ik wel wat aan sinds het kijken van de Noorse series Dag en Lillyhammer. Ik ga het dus maar eens proberen.

Waar gaat het over?

Volgens de regisseur is de serie gebaseerd op dingen die hij en zijn vrienden zelf meemaken. In seizoen 1 verwachten de 39-jarige tandarts Alex Löfström (Felix Herngren) en zijn vriendin Anna Svensson (Mia Skäringer) hun eerste kind. Ze zijn net verhuisd naar het huis waar Alex is opgegroeid, in de villawijk Solsidan (‘de zonnige kant’) in Saltsjöbaden. Anna is actrice en heeft nogal wat moeite om haar draai te vinden in Solsidan. Het helpt ook niet dat Alex’ moeder Margareta nogal bemoeizuchtig is. En dan zijn er ook nog Alex’ jeugdvrienden: de geslaagde zakenman Fredde (met zijn verwende vrouw Mickan) en de sullige Ove… Behalve de dialogen hoor je soms ook de gedachten van Alex en er is een rol weggelegd voor ‘Stefan Lindberg’ uit The Bridge als de broer van Anna.

Met eigen ogen

Saltsjöbaden is een bestaande plaats aan de Oostzee, in de buurt van Stockholm en daar zijn ook daadwerkelijk veel opnames voor de serie gemaakt. Ook de villawijk Solsidan bestaat echt.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier alvast een klein voorproefje van serie 4:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.