scandinavische series

Kennismaken met rechercheur Sorjonen in de Finse serie Bordertown

Vanaf 7 februari 2017 zendt Canvas de nieuwe serie Bordertown (Sorjonen in het Fins) uit en ik ben reuze nieuwsgierig! Dit wordt de tweede Finse serie die ik bekijk (na Tellus). Ik ben benieuwd of ze een beetje op elkaar lijken, of juist heel anders zijn.

Het verhaal van Bordertown/Sorjonen

Het verhaal van Bordertown draait om de gerenommeerde rechercheur Kari Sorjonen (gespeeld door Ville Virtanen). Nadat zijn vrouw Pauliina (Matleena Kuusniemi) ternauwernood een hersentumor heeft overleefd, verhuist hij met haar en dochter Janina (Olivia Ainali) van Helsinki naar het plaatsje Lappeenranta. Dat ligt aan de Fins-Russische grens, in de regio waar Pauliina is opgegroeid. Sorjonen denkt er rust te vinden en meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn gezin, maar dat lijkt een vergissing. Hij gaat werken bij de plaatselijke politie en komt erachter dat zo’n grensplaatsje waar iedereen op de een of andere manier met elkaar te maken heeft zo zijn eigen vormen van intriges en misdaad kent. Dan wordt er een dode vrouw gevonden in het Saimameer en blijkt er zelfs een seriemoordenaar rond te lopen.

5 CRIMES – 2 FAMILIES – 1 BORDER

Maar Bordertown is niet alleen een misdaadserie: het is ook voor een aanzienlijk deel een familiedrama. De ondertitel van de serie is dan ook: 5 CRIMES – 2 FAMILIES – 1 BORDER. De grens is natuurlijk de Fins-Russische grens. De gezinnen zijn de Sorjonens en de Jaakkola’s: moeder Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) en haar dochter Katia (Lenita Susi). Hoewel de persoonlijke betrokkenheid van Sorjonen heftig is, zorgt de familiekant van het verhaal er ook voor dat Bordertown minder ‘hard en zwart’ schijnt te zijn dan andere Nordic Noir. Hoewel ik dat aan deze trailer zo niet afzie:

Zo zijn er wel meer dingen anders dan je verwacht. De personages schijnen allemaal net een beetje ‘anders’ te zijn. Sorjonen is geen workaholic, maar een echt familiemens en de Russen blijken deze keer eens niet de ‘bad guys’ te zijn 😉

De 5 crimes in seizoen 1 van Bordertown zijn:

1. A Doll’s House
2. Dragonflies
3. Fury
4. The Woman in the Lake
5. End Game

Seizoen 2 en 3 van Bordertown/Sorjonen

Bordertown/Sorjonen seizoen 1 bestaat uit 11 afleveringen van een uur, die zich afspelen in het sprookjesachtig mooie Finland. Er is gefilmd in augustus, dus we krijgen lange zomerdagen te zien. In Finland was Bordertown een groot succes: ongeveer 20% van alle Finnen keek de eerste aflevering. Inmiddels zijn er ook een seizoen 2 en 3. En net als bij de Noorse serie Acquitted en de Zweedse serie Thicker than water krijgen we in de opvolgende seizoenen ook winterlandschappen te zien.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

11 reacties

 1. Verdorie, die heb ik gemist gisteravond! Lijkt me erg interessant. Ik heb gisteren weer zitten te zwijmelen bij Morden i Sandhamn. Wat is de archipelago bij Stockholm toch MOOI!

  Wat vet, de volgende afleveringen heb ik voor opname geprogrammeerd via de Ziggo Go app!

 2. Vreselijk om aan te horen die Finse taal, het lijdt zo enorm af van het verhaal.
  Helaas daardoor toch vroegtijdig afgehaakt.

 3. Op netflix in 1 week de hele serie bekeken. Heel erg goed en je vooral niet laten afleiden door de taal. Dat was vast ook wennen bij je eerste Noorse of Zweedse serie, went allemaal n dan is het heerlijk genieten. Mooie cliffhanger en nu maar uitkijken naar 2e seizoen.

 4. Sorjonen is heel erg Fins. Veel herkenning voor mij in deze serie.
  Ik heb bijna 25 jaar voor een Fins bedrijf gewerkt en was ook vaak in Finland. Lappeenranta ken ik ook heel goed. In het begin zie je steeds de schoorstenen van de papierfabriek Kaukas roken, hart en ziel van de plaats. In de eerste drie afleveringen was hotel en vakantiepark Saimaanranta prominent in beeld. Daar heb ik, lang geleden, zo’n kleine week in zo’n hut gewoond tijdens een cursus in het hotelgebouw.
  Wat mij meteen opvalt is, dat ook deze Finnen heel erg traag zijn, in bijna alles wat ze doen. Ze zijn werkelijk zo, en dat kan soms echt op de zenuwen werken. Ze zijn ook steeds correct. Probeer niet een ook maar heel klein beetje foute grap te maken, dat kunnen ze absoluut niet waarderen.
  Wat de taal betreft is het Fins niet mijn favoriete taal. Ten eerste versta je helemaal niets (behalve dan af en toe een woord, dat ik dan ken), ten tweede klinkt het heel monotoon, omdat in het Fins de klemtoon altijd op de eerste lettergreep is, altijd zonder uitzondering!
  Maar wat de handeling betreft, de manier hoe het gefilmd is en de prestatie van de acteurs (waarbij hier Ville Virtanen en Anu Sinisalo echt uitspringen) vind ik het uitstekend. Een van de betere series, en ik verheug mij al op een tweede seizoen.

 5. Heb nu pas de serie bekeken en vindt hem geweldig ! Inderdaad is het fins niet te volgen maar ik vindt het prachtig.
  Zit alleen met een vraag : is de aflevering die eindigt met het shot dat P aullina op de grond vall en Kari snapt dat hij beet genomen de laatste aflevering van deze serie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.