camilla lackberg boek

Zweedse serie: Fjällbacka Murders van Camilla Läckberg

Misschien heb je de Fjällbacka Murders van Camilla Lackberg wel gezien. Ze is een van de best verkopende Zweedse schrijvers van dit moment. Ook internationaal heeft ze succes: haar boeken zijn al in vijftig landen uitgebracht en ze staat op de zesde plaats van de meest gelezen auteurs in Europa. In Nederland wordt ze wel de Zweedse Saskia Noort genoemd.

Slimme marketing

Het schrijven èn haar voorkeur voor thrillers zaten er al vroeg in: toen ze vijf was, schreef ze al het bloedstollende verhaal Tomten. Maar er is nog iets dat heeft bijgedragen aan haar succes. Camilla heeft gestudeerd aan de Handelshögskolan in Göteborg en weet heel goed hoe ze zichzelf en haar werken in de markt zet. Haar baan als productmanager bij Telia en Fortum beviel echter niet. Haar man, haar moeder en haar broer deden haar een cursus misdaadverhalen schrijven bij een uitgever cadeau en al gauw had diezelfde uitgeverij een nieuwe ster in de stal. Naast het schrijven werkt ze hard aan haar eigen marketing. Ze weet hoe belangrijk het is om haar publiek te ontmoeten en reisde aan het begin van haar schrijverscarrière zo’n beetje alle boekwinkels in Zweden af om boeken te signeren en mensen te ontmoeten.

Camilla Lackberg
Foto: CamillaLackberg.se

Fjällbacka en Tanumshede

Inmiddels woont Camilla Läckberg met haar man en twee kinderen in Stockholm, maar is geboren en getogen in het vissersplaatsje Fjällbacka aan de westkust van Zweden. De misdaadromans die ze schrijft, spelen zich af in haar geboortestreek. De Zweedse scherenkust bij Fjällbacka en Tanumshede is regelmatig terug te zien in de verfilmingen van haar boeken.

De boeken

Camilla Läckberg is een echte duizendpoot en heeft behalve misdaadromans ook kookboeken en kinderboeken over superbaby Super-Charlie geschreven. Tot nu toe zijn dit haar misdaadromans:

 • Änglamakerskan – Engeleneiland
 • Fyrvaktaren – Vuurtorenwachter
 • Sjöjungfrun – Zeemeermin
 • Tyskungen – Oorlogskind
 • Olycksfågeln – Zusje
 • Snöstorm och mandeldoft – Sneeuwstorm en amandelgeur
 • Stenhuggaren – Steenhouwer
 • Predikanten – Predikant
 • Isprinsessan – IJsprinses

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Verfilmingen

In eerste instantie werden er vier boeken van Läckberg verfilmd

 • IJsprinses (2007)
 • Predikant (2007)
 • Steenhouwer (2009)
 • Zusje (2009)

Een paar jaar later werd op basis van de personages uit de boeken van Läckberg en met andere acteurs begonnen aan de opnames van de serie Fjällbacka Murders (Fjällbackamorden). De afleveringen spelen zich af in Fjällbacka en de hoofdpersoon is Erika Falck, een schrijfster van misdaadverhalen. Haar man, Patrik Hedström, werkt bij de politie en samen lossen ze de moordzaken op waardoor het dorpje regelmatig wordt opgeschrikt. Het verleden speelt steeds een belangrijke rol in de ontknoping. Net als in bijvoorbeeld Midsommer Murders gaat het niet om beroepscriminelen, maar om gewone mensen die allemaal hun eigen beslommeringen, verborgen kanten en verleden hebben.

Regisseur vermist

Een tragisch voorval zorgde ervoor dat het filmen enige tijd heeft stilgelegen. Op 6 oktober 2011 verdween regisseur Daniel Lind Lagerlöf bij Tanumshede, waar hij werkte aan de voorbereiding van de verfilming van Strandriddaren (De kustrijder). De politie gaat ervan uit dat hij van een steile klif is gevallen en is overleden.

Oorlogskind

Dit zijn de afleveringen van serie 1:

 • Oorlogskind – waarin dader en slachtoffers worden achtervolgd door hun oorlogsverleden
 • De zee geeft, de zee neemt – over de moord op een oude fotograaf
 • De kustrijder – waarin na een storm twee dode duikers worden aangetroffen
 • De koningin van het licht – over de verschijning van een in het wit geklede jonge vrouw
 • Vrienden voor het leven – over Erica’s verdwenen jeugdvriend Peter
 • Kunst, kitsch en kenners – waarin een televisieploeg komt filmen in het kasteel van Fjällbacka

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de trailer van Oorlogskind:

Met eigen ogen

Vanaf het Ingrid Bergman-plein in Fjällbacka vertrekt een speciale wandeltocht langs plekken uit de boeken en de films, onder begeleiding van een oud-politieman uit het dorp. De tocht gaat bijvoorbeeld langs de haven waar de boot van Erica’s jeugdvriend uit De IJsprinses moet hebben gelegen. Ook het vroegere huis van Camilla’s grootouders en het vakantiehuis van Läckberg staan op de route, net als haar basisschool en plekken waar ze graag winkelt of eet. Natuurlijk komen ook minder gezellige plekken aan bod, zoals de kloof waar menig moord is gepleegd als je de boeken mag geloven. En het kerkhof natuurlijk.

Helemaal zeker weten of je de goede plek hebt, weet je trouwens nooit. Camilla zet graag de fantasie van haar publiek aan het werk en geeft geen commentaar over exacte locaties uit haar Fjällbacka Murders. Maar een bezoek aan Fjällbacka is hoe dan ook de moeite waard.

Een tijdje na het schrijven van deze blogpost mocht ik Camilla Läckberg interviewen over haar luisterboek Smeltend ijs – daarover lees je hier.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.