nationaal park tiveden

Nordic Noir en Noordse mythologie in Jordskott – seizoen 2 is er!

Het is al een hele tijd geleden dat ik het eerste seizoen van de Zweedse serie Jordskott volgde op tv en nog steeds moet ik er regelmatig aan denken. Dit was echt iets heel erg anders dan andere Nordic Noir! Ik ben dan ook heel blij dat er nu ook een seizoen 2 van Jordskott is!

Eerste kennismaking met Jordskott

Wat vond ik het eerste seizoen van Jordskott spannend! Het verhaal draait om Eva Thörnblad, die als onderhandelaar bij een speciale eenheid van de politie in Stockholm werkt. Net als bij Sarah Lund en Saga Noren is het gedrag van Eva in Jordskott soms wat ‘apart’ en gaat ze vaak alleen op dingen af terwijl ze beter op versterking zou kunnen wachten.

Als haar vader zelfmoord pleegt en Eva toch thuiszit vanwege een, tja, laten we het maar een ongelukje op de werkvloer noemen, gaat ze terug naar Silverhöjd, waar ze is opgegroeid. Maar dat niet alleen. Silverhöjd is ook de plek waar haar (toen) zesjarige dochter inmiddels alweer zeven jaar geleden is verdwenen. En nu is er weer een kind verdwenen. Het is al snel duidelijk dat die verdwijning voor Eva meer een reden is om terug te gaan dan de begrafenis van haar vader.

Vanuit het ietwat spookachtig aandoende landhuis van de familie gaat ze op onderzoek uit. Als je regelmatig naar misdaadseries kijkt, sla je waarschijnlijk ook in Jordskott onbewust al snel aan het ‘profilen’. Ook de personages in de serie hebben het als vanzelfsprekend over een man die Josefine zou hebben ontvoerd. Of zou ze toch gewoon verdronken zijn in het meer waarbij ze met Eva aan het picknicken was? Haar lichaam is nooit gevonden, maar haar kleren wel…

Niet zomaar een misdaadserie

Over hoe het verdergaat kan ik eigenlijk niet te veel zeggen – dat kun je echt beter zelf ontdekken tijdens het kijken. Maar verschillende omschrijvingen van de serie verklappen wel al dat dit niet zomaar een misdaadserie is. Het spookachtige gevoel breidt zich steeds verder uit, er komt Noordse mythologie om de hoek kijken en het bos lijkt soms een eigen wil te hebben. Dat de vader van Eva bij een bedrijf werkte dat bomen kapt, kan dan eigenlijk geen toeval meer zijn. Bovendien betekent Jordskott aardscheut en zie je in de intro nadrukkelijk boomwortels. De kern van deze serie is niet de (zoektocht naar) een dader, maar de natuur.

Met die prachtige beelden van bossen vol mos en rotsen en mist die boven donkere meren en onverharde wegen hangt, kan het ook eigenlijk niet anders dan dat de Zweedse natuur de hoofdrol zou spelen. Mij deed het een beetje denken aan ons bezoek aan Tiveden afgelopen zomer.

Wandelen in Nationaal Park Tiveden

Maar er zijn vast heel veel plekken in Zweden die je hierin kunt herkennen. In werkelijkheid is Jordskott gefilmd in Sala en Ragunda.

Jordskott seizoen 1 is inmiddels op dvd verkrijgbaar. Het tweede seizoen is nu ook uit op dvd

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Een teaser van seizoen 2 kun je hier meteen bekijken:

Tip: als je Jordskott leuk vond, vind je Black Lake misschien ook wel interessant.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

10 reacties

  1. Ik heb gisteren afleveringen 1-2-3 gezien. De derde was de minst goeie aflevering. Gisteren de vierde aflevering opgenomen maar die moet ik nog zien.
    Ik vind het verhaal super maar ik vind de actrice die het hoofdpersonage speelt slecht! Ze beweegt zo onnatuurlijk.

    • Nou dan heb ik in ieder geval de minste aflevering gemist! Inmiddels 1 en 2 gezien en ik wil echt heel graag verder kijken. Als moeder dacht ik trouwens wel: als mijn kind 7 jaar vermist zou zijn geweest en ze zou weer opduiken, dan zou echt niemand me bij haar weg kunnen houden. Ik zou haar echt geen seconde uit het oog verliezen daar in het ziekenhuis. Maar goed, het blijft fictie hè (gelukkig maar).

  2. Hele fijne serie! Roept ’n onheilspellend oergevoel op. Wat mij betreft niks mis met hoofdrolspeelster, trouwens. Kan me vergissen maar als ik ’t wel heb stond deel 3 wel in de gids, maar werd ‘ie pas dag later uitgezonden. Allemaal om ’t nog spannender te maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.