finse serie tellus

Een andere kijk op terrorisme in de Finse serie Tellus

Spanning was niet echt het goede woord voor wat ik voelde toen ik keek naar de Finse serie Tellus. Het was eerder verbazing en vooral één groot vraagteken: Hoe gaat dit verder?

Wat is Tellus?

Tellus is in de serie een beweging van milieuactivisten, die aanslagen uitvoeren op bedrijven die het niet zo nauw nemen met duurzaamheid. De naam is afkomstig uit de klassieke oudheid: Tellus was de naam van een Romeinse godin die ook wel Fauna of Terra werd genoemd en die als Griekse tegenhanger Gaea had. Tellus wordt ook wel gebruikt als alternatieve naam voor de planeet Aarde.

De terreurbeweging Tellus is aan het begin van de serie al lange tijd bezig met het plegen van aanslagen, maar bereikt een keerpunt als er per ongeluk voor het eerst een dodelijk slachtoffer valt. Terwijl een van de leden van de groep daar psychisch aan onderdoor gaat, wil een ander juist verder radicaliseren en wordt weer een ander verliefd. Ook dat valt niet mee als je een geheim dubbelleven als terrorist leidt.

Kijkje in het leven van een terrorist

Want een van de dingen die het duidelijkst worden in de loop van de afleveringen, is dat het leven van een terrorist ontzettend eenzaam is. Onderling vermijden de leden van de groep contact, zodat de buitenwereld geen verband tussen hen legt. Tegen mensen buiten de groep kunnen ze niet eerlijk zijn over de missie die zo belangrijk is in hun leven.

Toch hebben ze behoefte aan intimiteit. En toch worden ze verliefd. Hoe combineer je dat? Als oplossingen komen oppervlakkige seks en praten met denkbeeldige gesprekspartners voor in de serie. Eevi Forsman (Minka Kuustonen) ziet bijvoorbeeld regelmatig haar overleden moeder, die ze af en toe om hulp vraagt. Eevi is trouwens helemaal niet het type dat je zou verwachten als terrorist: ze is rustig, slim en rationeel, knap, gezond en fit, werkt met succes als arts in opleiding (om op een andere manier iets voor de wereld te doen dan in haar openlijke tijd als milieu-activist) en heeft een goede band met haar vader. Als ze verliefd wordt op Alex Jäntti (Lauri Tilkanen) vraagt ze zich steeds meer af of ze het grote geheim van Tellus met hem zou kunnen delen.

Finse serie Tellus
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Aan de andere kant: Taneli Lokka

Aan de andere kant van het verhaal staat rechercheur Taneli Lokka (Pirkka-Pekka Petelius). Behalve zijn speurwerk laat hij de kijker een beetje zien wat het met je doet als je aan het herstellen bent van een beroerte. Word je nog wel serieus genomen thuis en op je werk? Durf je je beperkingen te laten zien, of raak je dan je baan kwijt? Intussen probeert hij zijn gezin mee te krijgen in zijn wens om duurzamer te leven. Maar hij krijgt niet zoveel medewerking als hij zou willen. Misschien krijgt hij mede daardoor wel steeds meer sympathie voor het daadkrachtige Tellus.

Wat zegt Tellus over Finland?

Ik ben nog nooit in Finland geweest, dus ik kan niet beoordelen in hoeverre Tellus een realistisch beeld geeft van de samenleving daar. De personages in de film zijn vaak buiten aan het fietsen of wandelen en zitten regelmatig in de sauna. ‘Gewoon’ even kletsen is er niet bij: òf het is stil (met sprekende gezichtsuitdrukkingen), òf er wordt zonder omhaal een botte mededeling gedaan, òf het gaat over ingewikkelde levensvragen. Is dat typisch Fins? Ik weet het niet. In ieder geval zie je in de serie bekende plekken in Helsinki en kun je (als er wel gesproken wordt) luisteren naar de bijzondere Finse taal.

Zelf Tellus kijken

De Finse serie Tellus bestaat uit 6 afleveringen van 50 minuten. Hij is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.