Nordic Noir zoekt het Hoge Noorden op in de Zweedse serie Midnight Sun

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wat betreft de Scandinavische landen heb ik altijd een beetje het gevoel ‘hoe noordelijker, hoe beter’. Kopenhagen en Stockholm (met archipel) zijn prachtig, maar Lapland heeft een soort magische aantrekkingskracht op me. Daarom ben ik ook zo nieuwsgierig naar de Zweedse serie Midnight Sun (Midnattssol). Die speelt zich af in en om het Noord-Zweedse mijnwerkersplaatsje Kiruna. En er is ook nog eens aan gewerkt door twee scenaristen van The Bridge/Bron/Broen. Dat belooft wat!

Bezoek uit Frankrijk

Als in Kiruna een Franse man wordt vermoord (op een gruwelijke manier die aan het begin van de eerste aflevering voluit in beeld komt), komt een Française met een Algerijnse achtergrond uit Parijs de moord onderzoeken. Deze Kahina Zadi moet boven de poolcirkel gaan samenwerken met de Zweed Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten), officier van justitie Burlin (Peter Stomare) en een lid van de Sami-gemeenschap. De moorden doen namelijk denken aan oude Sami-rituelen. En het blijft niet bij één moord. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat heel wat mensen in Kiruna een geheim met zich meedragen. Er is al 10 jaar lang sprake van een geheime samenzwering…

Zweedse serie Midnight Sun
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Zoals we gewend zijn van Scandinavische series komen ook de persoonlijkheden, persoonlijke problemen en het persoonlijke verleden van Kahina en Anders aan de orde. Dat geldt ook voor maatschappelijke kwesties: het milieu speelt een belangrijke rol, net als de positie van de Sami in Zweden. Daarnaast worden (net als in The Brigde, The Team en Nobel) in de serie meerdere talen gesproken. Als taalmens vind ik dat een grote plus voor een serie en machtig interessant. Daarmee is Midnight Sun eigenlijk veel meer dan alleen een misdaadserie.

Lapland in de schijnwerpers

Rondom dat alles is volop aandacht voor Zweeds Lapland: wolven spelen een bijrol, meren, bossen, moerassen en besneeuwde bergtoppen vormen het decor. 80% van de serie is opgenomen in de Noord-Zweedse natuur en dat alleen al is voor mij genoeg reden om alle 8 afleveringen van Midnight Sun te willen zien.

Midnight Sun is verkrijgbaar op dvd en te streamen op lumiereseries.com. Hier kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Hier is alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

14 thoughts on “Nordic Noir zoekt het Hoge Noorden op in de Zweedse serie Midnight Sun

 1. Ok, de trailer vind ik lastig te volgen, maar hier ben ik wel heel benieuwd naar! Ik houd ook van meer talen in 1 serie of film. Enig idee hoe we die kunnen gaan zien?

 2. Jacques says:

  Mooie teaser, dank je wel.
  Ik kijk nu as we ‘speak’.

 3. Cath says:

  Iemand enig idee wanneer de serie op de Nederlandse tv komt? Kan niet alle afleveringen zien op canvas helaas en uitzendig gemist kijken op belgische tv is geblokeerd vanuit NL 🙁

 4. Hans says:

  Trailer filmpje werkt niet meer.

  • Dank je Hans! Wordt meteen vervangen tijdens mijn dagelijkse rondje niet-werkende links oplossen. Ik zag al een nieuwe trailer voorbij komen deze week bij Lumière.

 5. Heidi says:

  Spannende reeks! En zo kom ik ook op je blog terecht. Was fijn je even te ontmoeten in Helsinki!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *