noodkreet in de fles

De Deense films van Serie Q: naar de boeken van Jussi Adler-Olsen

Misschien heb je er wel eens een van gezien: de Deense films uit de reeks Serie Q. Ze zijn gebaseerd op de boeken van Jussi Adler-Olsen en superspannend. Serie Q is een groot succes: in Denemarken hebben de boeken de Millennium-trilogie van Stieg Larsson van de topdrieposities verdreven. Maar ook in Nederland worden de boeken van Jussi Adler-Olsen goed gelezen en er worden er steeds meer verfilmd. Ik begon met het boek ‘Noodkreet in de fles’ (ook al is dat eigenlijk niet de goede volgorde) en daarna was ik natuurlijk benieuwd naar meer… Inmiddels is de nieuwste film, het Marco-effect, ook alweer te streamen op myLum.

Noodkreet in de fles
Het boek De noodkreet in de fles

Ik begon dus met het boek De noodkreet in de fles (in het Deens Flaskepost fra P). Eigenlijk is dit is het derde boek van Serie Q.

De afgelopen jaren heb ik niet veel fictie gelezen, maar wat was het lekker om weer eens helemaal gegrepen te worden door een verhaal. Steeds weer wilde ik het boek oppakken. Het verhaal is dan ook ontzettend spannend, en in dit geval niet omdat je graag wilt weten wie de dader is. Dat weet je als lezer maar al te goed. De vraag is: is er iemand die hem kan tegenhouden?

Zonder te veel los te willen laten: het gaat over een hele enge man. Hij kan heel goed mensen ‘lezen’ en zich dan precies zo voordoen dat hij ze in zijn macht krijgt. Zo doet hij dat al jarenlang. Een van zijn slachtoffers is er jaren geleden in geslaagd om vanuit zijn benarde situatie een brief met een schreeuw om hulp te versturen per flessenpost. Die flessenpost komt op het bureau van Carl Mørk terecht, die met zijn Afdeling Q ‘cold cases’ oppakt.

Hoe vaak ik tijdens het boek niet heb gedacht: “Laat er alsjeblieft op tijd hulp komen!” De andere zaak waaraan Carl en zijn assistent Assad werken en die te maken heeft met afgebrande bedrijfspanden, kon me eerlijk gezegd gestolen worden. Oké, de raadsels rondom Roos, Yrsa en Assad zijn soms best vermakelijk, maar ik wilde gewoon weten hoe het verder zou gaan met de enge man en de mensen op wie hij het gemunt had.

De noodkreet in de fles uit Serie Q
Beeld uit De noodkreet in de fles Foto via Lumière Crime Series

De film De vrouw in de kooi

Toen ik dit boek uit had, wilde ik meer weten over Carl Mørk. Ik was nieuwsgierig geworden hoe hij in de films zou zijn en dus stopte ik De vrouw in de kooi in de dvd-speler. Dit is de film van het eerste boek uit Serie Q: Kvinden i buret. Heel even moest ik mijn best doen om de strak in pak gestoken man uit Follow the money en de crimineel uit Varg Veum te vergeten, en toen was Nikolaj Lie Kaas voor mij Carl Mørk geworden. Hij is na een fout gelopen inval een tijdje thuis geweest, maar wil nu weer aan het werk. Zijn chef vindt dat geen goed idee en scheept hem op met het archief van doodgelopen zaken. Zijn enige opdracht: elke week een paar zaken sluiten. Niet oplossen, maar afsluiten.

De noodkreet in de fles uit Serie Q
Beeld uit De noodkreet in de fles Foto via Lumière Crime Series

Carl kan het natuurlijk niet laten en duikt wel in een van de zaken: die van een vrouw die jaren geleden is verdwenen. Assad staat hem bij met twijfelachtige koffie, maar ook met een rust die ertoe leidt dat hij uiteindelijk kan communiceren met de broer van de verdwenen vrouw. De spanning in de film is vergelijkbaar met die in De noodkreet in de fles: ik hoopte weer vaak dat er nog kans op redding zou zijn. Bij veel Scandinavische misdaadseries vraag ik me vooral af ‘Wie zou de dader zijn?’ maar hier is het meer: ‘Kan het nog goed komen?’ En ik merk dat ik dat nog veel spannender vind.

Andere boeken en films van Serie Q

Jussi Adler-Olsen, de schrijver van de boeken over Afdeling Q, heeft aangekondigd dat er in totaal acht boeken komen. Er zijn er nu zes, waarvan er vier zijn verfilmd. Dit is de oorspronkelijke volgorde:

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Het Marco-effect

De nieuwste verfilming uit Serie Q is Het Marco-effect – de vijfde in de rij. Deze film heeft een compleet nieuwe cast: Ulrich Thomson als inspecteur Carl Mørck en Zaki Youssef als Assad.

In de film wordt Marco, een 14-jarige zonder papieren, aan de Deense grens betrapt met het paspoort van een vermiste ambtenaar op zak. De zaak belandt bij rechercheurs Carl Mørck en Assad van Departement Q. Het blijkt dat de ambtenaar kort voor zijn verdwijning nog werd beschuldigd van pedofilie. Maar het onderzoek werd destijds ongewoon snel gesloten. Marco lijkt getraumatiseerd en weigert mee te werken. Zonder het goed te beseffen, openen Mørck en Assad de doos van Pandora in wat een eenvoudige zaak had moeten worden.

Het Marco-effect is nu te streamen op myLum.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

13 reacties

 1. Ik heb alle boeken van Adler-Olsen gelezen, maar noodkreet in de fles vond ik het beste. Wat een tegenvaller is dan de film! Alle scenes die het boek juist zo sterk maken zijn uit de film geschrapt waardoor het een slap aftreksel is – jammer!

  • Ja, dat vind ik vaak ook als ik een boek heb gelezen en daarna de film zie. Er moet blijkbaar veel worden weggelaten om het in 1,5 uur te laten passen. Ik probeer het nu maar als 2 verschillende interpretaties van hetzelfde verhaal te zien, ieder met hun eigen charmes.

   • De eerste film vond ik het ook aanpassen als je de boeken gelezen hebt. Het is inderdaad geen minutieuze verfilming van het boek want dan zou de film minstens 4 uur moeten duren. De essentie van het verhaal blijft echter wel overeind en de films zijn spannend en meeslepend! Het klopt dat de personages ook wat anders worden weergegeven als in het boek. Assad is bijvoorbeeld veel assertiever als in het boek. Maar op zich stoort mij dat niet zo erg in het geheel van de serie.
    Je moet die een beetje los zien van elkaar. Ik heb genoten (en geniet nog) van de boeken, waar meer ruimte is voor diepgang in de personages, maar ik heb ook genoten van de verfilming!!!

  • Volledig eens , Adler-Olsen schrijft vlot , afwisselende stijlen . Het boek ‘Kvinden in buret’ is beter dan de film . De maatschappelijke kritiek komt er beter uit, toch belangrijk voor het genre Nordic Noir ,
   en ook de koele humor .

 2. Nicolas Lie Kaas vind ik totaal verkeerd gecast als Carl Mørck. Adler Olsen schijnt het ook niet eens te zijn over de keuze van de acteurs en er komen nieuwe verfilmingen met andere acteurs.

 3. Het is al wat langer geleden dat ik de eerste 4 boeken gelezen heb, dus kon de films op Netflix redelijk blanco bekijken. In een woord geweldig! Ik zit niet gauw op het puntje van de bank, maar nu….uitgeput van de spanning na elke film. Lie Kaas is de perfecte Karl Mørk, evenals de acteurs die Assad en Rose tot leven brengen. Ik kijk uit naar de volgende release!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.