deense serie norskov

Vrouwen centraal in nieuw seizoen van Deense serie Norskov

Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen mij en de Deense serie Norskov. Na de eerste aflevering liet ik de serie een paar maanden liggen. Maar toen ik uiteindelijk toch verderging met aflevering 2, werd ik alsnog gegrepen. Opeens vloog ik door de afleveringen heen. Inmiddels is er ook een seizoen 2 van Norskov. 

Deense serie Norskov
IJshockey komt regelmatig terug in Norskov. Foto: Lumière Crime Series

Terug naar Norskov

Norskov gaat over rechercheur Tom Noack, die na 20 jaar terugkeert in de havenstad waar hij is opgegroeid: Norskov in Noord-Denemarken. Daar treft hij zijn zus, zijn jeugdliefde en zijn jeugdvrienden, die natuurlijk net als hij allemaal hun eigen weg zijn gegaan. Hoe goed kent hij ze nog?

Tegelijkertijd moet hij een belangrijke rol gaan spelen in het bestrijden van het drugsprobleem waarmee de stad worstelt. En dat terwijl er prestigieuze plannen zijn voor een school en een klimaathaven. Daarbij kan de burgemeester (een van Toms oude vrienden) geen negatieve publiciteit gebruiken. Het wordt extra ingewikkeld als Toms dierbaren niet allemaal brandschoon blijken te zijn…

Deense serie Norskov

Politie, politiek, familie en economie

Op die manier heeft Norskov van alles wat: de spanning van een politieserie, een beetje familiedrama en een vleugje economisch en politiek gekonkel. Er moeten deals gesloten worden en dingen onder het tapijt geveegd worden. Sommige gebeurtenissen zijn puur persoonlijk en andere puur zakelijk, maar steeds vaker is de grens moeilijk te trekken. Want ga je nog een biertje drinken met iemand die je verdenkt van duistere praktijken?

Hier is de trailer van seizoen 1:

Norskov seizoen 2

Inmiddels is er ook een seizoen 2 van Norskov, dat zich acht maanden na seizoen 1 afspeelt. Moeilijk om daar iets over te zeggen zonder de afloop van seizoen 1 te verklappen… In ieder geval is er in deze zes afleveringen een belangrijke rol weggelegd voor Claudia, de vrouw van Casper Bondesen (Bondy).

Deense serie Norskov
Foto met dank aan The Publicity Company

De verhoudingen in Norskov zijn door alles wat er is gebeurd flink door elkaar geschud en Claudia komt lijnrecht tegenover Martin te staan. En of ze haar eigen man nu helemaal kan vertrouwen… De 18-jarige Oliver kan geen ijshockey meer spelen, heeft moeite om zijn draai te vinden en maakt (weer) niet altijd verstandige keuzes. Wie missen we nog in dit  verhaal? Tom natuurlijk. Hij valt voor een van de sterke vrouwen die in dit seizoen centraal staan. Maar voor welke?

Deense serie Norskov
Foto met dank aan The Publicity Company

Het echte Norskov

Norskov bestaat niet echt. Toch kun je in Denemarken in zekere zin op bezoek gaan in Norskov. De serie is namelijk opgenomen in Fredrikshavn.

Deense serie Norskov

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

 1. Graag wil ik aandacht vragen voor de film “Sami blood” waarvan ik zojuist in de online Volkskrant las, dat deze net uit is en authentiek.
  De bekende filmregisseur Amanda Kernell, zelf half-Sami. voert de scepter over deze film en de verhaallijnen, maar vooral de beelden schijnen weergaloos mooi te zijn.
  De Sámi zijn heel lang gediscrimineerd en genegeerd in Noorwegen en Zweden. Sámi-kinderen die naar school moesten, werden vaak gepest en gekleineerd, ook door leerkrachten.
  Ook in Finland en Rusland trekken Sámi door de gebieden, maar de grootste groep door Noorwegen. In deze film spelen veel Sámi-mensen de filmrollen en ook veel figurantenrollen.
  Ik ben door de Sámi ooit gefascineerd geraakt, toen onze camper in de buurt van Tromsø bijna twee weken met panne stond in een garage, tijdens een hele grote rondreis door Noorwegen die we maakten. Elke dag kwamen er grote groepen Sámi aan de andere kant van de weg langslopen naar het dorp om boodschappen te doen. Ik keek mijn ogen uit, hoe mooi en sterk de mensen eruit zagen, ook als ik hen in de winkels passeerde.
  Dat is altijd zó gebleven en elke film of documentaire die verschijnt over hen, zie ik met grote interesse.
  Ik vind het buitengewoon sterk dat dit nomadenvolk met duizenden nog overeind is gebleven, vooral in Noorwegen, waar ze werden gediscrimineerd, met name in het Noorden en in het zuiden als exotisch werden beschouwd en mensen met hen op de foto wilden.
  In de geschiedenisboeken waren zij niet meer waard dan één regel erin om aan te spenderen.
  De discriminatie kan ik verklaren uit het eeuwenlange minderwaardigheidsgevoel van de Noren dat zij zo lang hebben gehad. Pas na de enorme olie-en gasvondsten is dit bijgetrokken en loopt men nu eerder naast zijn schoenen, omdat de Noorse economie al vele jaren als een tierelier draait en de geldpotten overstromen. Van gemeenschappen is dan bekend dat ze andere groepen binnen hun eigen samenleving dan juist als “nog lager op de ranglijst” gaan betitelen dan zijzelf. Niet hoogstaand dit gegeven, wel een feit. En verklaren is absoluut niet hetzelfde als goedkeuren. Ik heb de minachting van de Noren en Zweden voor de Sámi altijd minderwaardig gevonden en het verbod op hun eigen taal archaïsch en onrechtmatig!
  Ik wil deze film die nét uit is, gaan zien, omdat dit nomadische volk al eeuwenlang tegen de verdrukking in, trouw blijft aan eigen levensprincipes!

 2. Dat denk ik ook, vrij heftig. want de hoofdpersoon, een Sámi-meisje van veertien, wordt gedwongen om haar cultuur achter zich te laten, omdat ze anders niet verder komt in haar leven.
  Zij wil zich niet neerleggen bij de regel, dat Sami maar enkele jaren onderwijs mogen krijgen. Want de enige “keus” die Sami vroeger hadden was basisschool en herder worden. Het was hen verboden verder te studeren. De film speelt zich af in het Scandinavië van de vorige eeuw, de jaren dertig.
  De situatie in het Noorden is nu wel wat verbeterd, In Finland, Zweden en Noorwegen hebben ze nu hun eigen parlement. Maar ik hoor ook regelmatig dat de regels voor de Sámi strakker worden om vrijelijk rond te trekken en steeds meer Sámi met hun nomadenbestaan stoppen.

 3. Klinkt weer goed,dit tweede seizoen. Ik wil hem graag kijken samen met mijn vriend.
  Bijna klaar met het kijken van Acquitted,dus tijd voor een nieuwe serie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.