Zweedse serie The Machinery: wakker worden in een nieuwe realiteit

Vanaf vandaag staat er weer een nieuwe Scandinavische serie op myLum: (of kijk hem op dvd) The Machinery oftewel Maskineriet. Waar we eerder wel series zagen die zich afspeelden op de grens van Denemarken en Zweden (bijvoorbeeld The Bridge, maar ook seizoen 2 van Below the surface), is dit keer de grens tussen Zweden en Noorwegen het toneel.

Het verhaal van The Machinery

In de serie The Machinery wordt huisvader Olle Hultén (Kristoffer Joner) na een bedrijfsuitje wakker op de veerboot tussen Sandefjord in Noorwegen en Strömstad in Zweden. Hij heeft geen idee hoe hij daar is gekomen. En wat misschien nog wel zorgelijker is: naast hem ziet hij een tas met geld, een geweer en een bivakmuts. Het duurt niet lang voordat hij merkt dat de politie achter hem aan zit. Dan besluit hij zijn instinct te volgen en slaat op de vlucht.

serie The Machinery
Foto: Anders Nicander via Lumière

Wat volgt, zijn acht afleveringen vol actie. En je zou kunnen zeggen dat de serie zich niet alleen afspeelt op de grens tussen Zweden en Noorwegen, maar ook op de grens tussen waarheid en leugens. Olle wordt beschuldigd van een overval, maar beweert dat hij erin wordt geluisd. Is dat ook echt zo, of is hij toch minder een brave huisvader dan hij graag wil doen geloven? Hoe ver zijn mensen bereid om te gaan om zichzelf en hun dierbaren te redden? En wat heeft Olle ervoor over om zijn leven terug te krijgen?

Tijdens het kijken krijg je trouwens best veel te zien van de mooie kustplaatsen Sandefjord en Strömstad en de omringende kustregio (ten zuiden van Oslo).

Noorse en Zweedse acteurs

De serie The Machinery speelt zich dus af tussen Zweden en Noorwegen. Je ziet er dan ook Noorse en Zweedse acteurs in terug:

 • Kristoffer Joner (Noorwegen) als hoofdpersoon Olle Hultén – hem ken je misschien wel uit de Noorse films The Wave en The Quake die een tijdje op Netflix stonden
 • Julia Schacht (Noorwegen) als rechercheur Nina Friberg – haar kun je gezien hebben in bijvoorbeeld Mammon en Lilyhammer
 • Hanna Alström (Zweden) als Olle’s vrouw Josefin Hultén – ook te zien in Welcome to Sweden
 • Anastasios Soulis (Zweden) als Josefins broer Paul Hultén – hij is onder andere bekend uit State of Happiness en Johan Falk
 • Emilia Roosman (Noorwegen) als Olle’s ex, Monica Fagermoen – misschien heb je haar gezien in Blinded
 • Emil Almén (Zweden) als Monica’s vriend Jack Harding – die kun je kennen uit twee afleveringen van The Sandhamn Murders
 • Bjørn Sundquist (Noorwegen) als Einar Edvardsen – die kende ik zelf van Monster en Ragnarok
 • Jakob Eklund (Zweden) als Josefins vader Henrik Hultén – de enige echte Johan Falk!
 • Angela Kovacs (Zweden) – onder andere te zien in Wallander, Inspecteur Winter, Irene Huss, Springvloed en Hassel
 • Rune Temte (Noorwegen) – onder andere uit Fortitude
 • Sampo Sarkola – ook nog een Fin! – uit Sorjonen, Bullets en de serie Jägerna

Kijk de serie The Machinery zelf

De serie The Machinery bestaat uit acht afleveringen van 44 minuten en is nu te streamen op myLum en verkrijgbaar op dvd.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.