Bankfraude en relatiedrama in de Zweedse serie Blinded (Fartblinda)

Vanaf 10 januari 2020 is op NPO Start Plus de Zweedse serie Blinded (Fartblinda) te zien. In deze financiële thriller moeten een bankier en een journalist kiezen tussen hun eigen belang en het algemene belang. Natuurlijk zijn er weer bekende gezichten en ook deze serie is gebaseerd op een boek.

Het verhaal van Blinded

In de serie volgen we de economische journalist Bea Farkas (gespeeld door Julia Ragnarsson uit de film Midsommar en de serie Springvloed). Ze heeft een relatie met de (getrouwde) CEO van ST Bank, een van de belangrijkste banken van Zweden.

Maar dan krijgt ze de opdracht om deze Peder Rooth (gespeeld door Matias Varela) te interviewen over de dubieuze kwartaalcijfers van de bank – zonder dat iemand in de gaten mag hebben dat ze een buitenechtelijke relatie hebben natuurlijk. Een anonieme tipgever heeft gesuggereerd dat drie hooggeplaatste medewerkers van de bank zich bezighouden met duistere zaken en Peter is er daar één van.

Al gauw werkt Bea uit alle macht aan het ontrafelen van twee cruciale vragen: is er inderdaad sprake van bankfraude en (voor haar misschien nog wel belangrijker) houdt haar minnaar dingen voor haar verborgen?

Dit alles speelt zich af in et zakendistrict van Stockholm. In werkelijkheid is er zeker gefilmd in Stockholm, maar ook in Riga. Waar de personages in Scandinavische series vaak ‘lekker gewoon’ worden gehouden, lijkt het in deze serie allemaal net wat opvallender te mogen – net als in Stella Blomkvist bijvoorbeeld. Kijk alleen maar naar de opvallende metamorfose die Julia Ragnarsson voor deze rol heeft ondergaan.

Gebaseerd op een boek

De serie Blinded is gebaseerd op het boek Fartblinda (naar het Engels vertaald als Speed Blind) van onderzoeksjournalist Carolina Neurath. Zij baseerde haar boek losjes op voorvallen rondom de val van de val van de HQ Bank in Zweden (in 2010).

Hier kun je Blinded kijken

Blinded bestaat uit acht afleveringen van 45 minuten en is vanaf 10 januari te zien op NPO Start Plus en vanaf 22 januari op NPO 1 Extra.

Hier vind je alvast een trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

6 reacties

 1. Beste Sandra,

  Ik las je beschrijving van Blinded. Wat me opvalt, is dat je Bea Farkus ‘journalist’ noemt, maar de schrijfster van het boek waarop de serie gebaseerd is – Carolina Neurath – ‘journaliste’. Ten eerste is dat niet consistent, ten tweede is ‘journalist’ obv veel en goed recent onderzoek vrouw-onvriendelijk. Zowel mannen als vrouwen denken bij ‘journalist’ namelijk aan een man, zo is bewezen. We zeggen en denken wel dat journalist neutraal is, en voor mannen én vrouwen gebruikt kan worden, maar al dat onderzoek heeft aangetoond dat we dat onbewust heel anders zien. Genderneutrale taal bestaat niet, punt. Dat geldt ook voor directeur, fotograaf, danser, schrijver, psycholoog, enz., enz., enz, en zelfs voor persoon, arts en reiziger. Een mooie illustratie is het raadsel van de chirurg.
  Oorzaak is de eeuwenlange 2e-rangs positie van vrouwen, afgedwongen door mannen. Vrouwen hebben nooit een kans gekregen in het openbare leven, ze waren immers niet van belang, en lang slechts handelswaar. Daardoor hebben we de gedachte ‘mannen doen beroepen>beroepsnamen gaan over mannen’ geinternaliseerd.
  Heel veel media en organisaties (oa Volkskrant, NRC, AD, NOS, National Geographic, Consumentenbond) hebben desgevraagd allerlei redenen aangedragen voor hun vrouwonvriendelijke taal. Maar geen een daarvan snijdt enig hout, en geen enkele gaat in op al dat wetenschappelijk bewijs. De hoofdredacteur van de Volkskrant schreef zelfs in 2016 “als je die mannenwoorden maar vaak genoeg gebruikt worden ze vanzelf neutraal.” Geen enkel bewijs voor, wel van het tegendeel.
  Niemand schijnt de onderzoeken te kennen. Maar op het bestaan ervan gewezen wil niemand er van weten. De Volkskrant over hun taal: “we gaan dit niet veranderen”. Kwaliteitskrant??? Het is een bewuste keuze vrouwen 2e-rangs te houden. Alweer. Nog steeds. Als jij een abonnement hebt weet je wat je moet doen.
  En ze wijzen allemaal naar elkaar als verantwoording, maar niemand heeft enige idee waar het over gaat, nota bene ook niet de taaladviesdienst van OnzeTaal.nl! Opvallend ook dat in de redactiewereld op het niveau waar hier over wordt nagedacht (of eigenlijk dus niet) zich alleen mannen bevinden.

  • Dat is inderdaad niet consistent, bedankt voor je opmerkzaamheid (en bij dezen aangepast)! De verklaring is waarschijnlijk dat ik zelf (vanuit wat ik mijn leven lang gewend ben) geneigd ben voor de specifiek vrouwelijke aanduiding te kiezen, maar probeer mee te gaan in de ontwikkeling dat de mannelijke vorm steeds vaker voor man en vrouw wordt gebruikt met als doel een gevoel van gelijkheid. Ik heb juist het gevoel dat steeds meer vrouwen het nu ouderwets vinden om bijvoorbeeld directrice genoemd te worden in plaats van directeur. Ook voor mij als vrouw voelt het steeds vaker onnodig om het geslacht bepalend te laten zijn voor de woordkeuze. Maar dat is een persoonlijk gevoel, niet gebaseerd op onderzoeken. En in dit geval blijkt dus uit mijn taalgebruik dat ik er zelf nog niet helemaal uit ben. Stof tot nadenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.