Bankfraude en relatiedrama in de Zweedse serie Blinded (Fartblinda)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vanaf 10 januari 2020 is op NPO Start Plus de Zweedse serie Blinded (Fartblinda) te zien. In deze financiële thriller moeten een bankier en een journalist kiezen tussen hun eigen belang en het algemene belang. Natuurlijk zijn er weer bekende gezichten en ook deze serie is gebaseerd op een boek.

Het verhaal van Blinded

In de serie volgen we de economische journalist Bea Farkus (gespeeld door Julia Ragnarsson uit de film Midsommar en de serie Springvloed). Ze heeft een relatie met de (getrouwde) CEO van ST Bank, een van de belangrijkste banken van Zweden.

Maar dan krijgt ze de opdracht om deze Peder Rooth (gespeeld door Matias Varela) te interviewen over de dubieuze kwartaalcijfers van de bank – zonder dat iemand in de gaten mag hebben dat ze een buitenechtelijke relatie hebben natuurlijk. Een anonieme tipgever heeft gesuggereerd dat drie hooggeplaatste medewerkers van de bank zich bezighouden met duistere zaken en Peter is er daar één van.

Al gauw werkt Bea uit alle macht aan het ontrafelen van twee cruciale vragen: is er inderdaad sprake van bankfraude en (voor haar misschien nog wel belangrijker) houdt haar minnaar dingen voor haar verborgen?

Dit alles speelt zich af in et zakendistrict van Stockholm. In werkelijkheid is er zeker gefilmd in Stockholm, maar ook in Riga. Waar de personages in Scandinavische series vaak ‘lekker gewoon’ worden gehouden, lijkt het in deze serie allemaal net wat opvallender te mogen – net als in Stella Blomkvist bijvoorbeeld. Kijk alleen maar naar de opvallende metamorfose die Julia Ragnarsson voor deze rol heeft ondergaan.

Gebaseerd op een boek

De serie Blinded is gebaseerd op het boek Fartblinda (naar het Engels vertaald als Speed Blind) van onderzoeksjournaliste Carolina Neurath. Zij baseerde haar boek losjes op voorvallen rondom de val van de val van de HQ Bank in Zweden (in 2010).

Hier kun je Blinded kijken

Blinded bestaat uit acht afleveringen van 45 minuten en is vanaf 10 januari te zien op NPO Start Plus en vanaf 22 januari op NPO 1 Extra. Hier vind je alvast een trailer:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *