springvloed serie

Boek en Zweedse serie Springvloed introduceren nieuw duo

De afgelopen weken heb ik in die waanzinnige nazomerhitte het boek Springvloed (Springfloden) van Cilla en Rolf Börjlind gelezen. Gisteren, op de laatste hete zomerdag, sloeg ik het voor de laatste keer dicht. Wat een einde! De verhaallijnen kwamen soms best abrupt bij elkaar en tegelijkertijd bleef ik wel met wat vraagtekens zitten. Maar niet getreurd: voor op het boek staat: een Rönning & Stilton-thriller. Dat duidt erop dat we Olivia en Tom in toekomstige boeken beter zullen leren kennen. En dan is er nog de Zweedse serie Springvloed, want de schrijvers hebben het boek zelf bewerkt tot tv-scenario.

Boek Springvloed
Afbeelding met dank aan A.W. Bruna Uitgevers

Bij de les blijven

Ik moet toegeven dat ik het best lastig vond om de vele personages en verhaallijnen van Springvloed te volgen. Ik weet niet of het komt omdat ik nog niet zo lang geleden weer ben begonnen met het lezen van fictie, maar soms moest ik echt even heel diep graven om te bedenken welke rol in het verhaal er ook alweer bij een bepaalde naam hoorde. Des te meer omdat enkele personages onder meerdere namen voorkomen in het verhaal.

Zweedse serie Springvloed
Foto: Niklas Maupoi met dank aan Lumière Crime Series

Een naam die je in ieder geval niet snel zult vergeten is die van Olivia Rönning. Zij zit op de politie-academie en in haar zomervakantie duikt ze in een cold case waaraan haar overleden vader nog heeft gewerkt: de moord op een onbekende zwangere vrouw. Die moord heb je als lezer al meteen op de eerste bladzijden van het boek van heel dichtbij meebeleefd. Maar je weet niet wie de daders zijn.

Zweedse serie Springvloed
Foto: Niklas Maupoi met dank aan Lumière Crime Series

Verwarrender wordt het al als Tom Stilton (opnieuw) bij de zaak betrokken raakt, want hij wordt ook wel Jelle genoemd. Tegelijkertijd is Tom nauw betrokken bij de brute mishandelingen van daklozen en stuit hij naar aanleiding daarvan op nog meer misstanden, waarvan we ook weer één slachtoffer volgen. Voor iemand die niet meer bij de politie werkt, heeft hij het er maar druk mee.

Zweedse serie Springvloed
Foto: Niklas Maupoi met dank aan Lumière Crime Series

En wie is toch die Dan Nilsson? En Abbas el Fassi? Zo maak je in de loop van het boek als lezer kennis met verschillende mensen om de hoofdpersonages heen, terwijl het soms onduidelijk blijft wat hun onderlinge band precies is.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Cilla en Rolf Börjlind

Springvloed mag dan de debuutroman zijn van Cilla en Rolf Börjlind, ze zijn bepaald geen groentjes als het om Nordic Noir gaat. Het echtpaar schreef eerder talloze scenario’s voor films en series als Beck en Arne Dahl. Ze hebben hun eerste misdaadroman dan ook zelf verwerkt tot scenario voor een televisieserie. Rolf schreef ook een boek met zijn dochter: De duisternis tussen ons.

Zweedse serie Springvloed

De Zweedse serie Springvloed (Springfloden) werd in 2016 uitgebracht door SVT, met in de hoofdrollen Julia Ragnarsson en Kjell Bergqvist. De serie heeft 10 delen en is door Lumière Crime Series uitgegeven op dvd. Ik kan niet wachten om te zien hoe Olivia, Tom en de andere personages in de serie uit de verf komen. En ik ben benieuwd of de serie ook zoveel verhaallijnen heeft dat ik soms in de war raak, of dat het scenario eenvoudiger is gehouden of makkelijker te volgen is.

Zweedse serie Springvloed
Foto: Niklas Maupoi met dank aan Lumière Crime Series

Hier kun je alvast de trailer zien:

Springvloed Deel/Seizoen 2: De derde stem

Er is ook al een vervolg op Springvloed, met in de hoofdrollen opnieuw Tom Stilton en Olivia Rönning. De tweede Rönning & Stilton-thriller heet Den tredje rösten, in het Nederlands vertaald als De derde stem. Ook dat boek is uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en er is inmiddels een 10-delige serie van gemaakt onder de naam Springvloed seizoen 2. Hierin komen Olivia Rönning en Tom Stilton weer samen als twee moordzaken (een moord op een blinde vrouw in Marseille en een ogenschijnlijke zelfmoord van een douanebeambte in Stockholm) met elkaar te maken lijken te hebben. Olivia en Abbas voelen zich persoonlijk betrokken bij de zaak, die wordt toegewezen aan Mette Olsäter. Zij roept de hulp van Tom Stilton in.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

En dan is het wachten nog op de verfilming van het derde boek Zwarte dageraad en het vierde boek Wiegelied, waarvan je hier mijn review kunt lezen]

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. Het boek al een tijdje in de kast liggen maar nog steeds niet gelezen. Komt waarschijnlijk omdat ik dacht dat het hun tweede boek was. Toch hun debuut. Leuke post trouwens.

  2. Ik heb de drie boeken gelezen. Na het eerste was ik nog niet overtuigd (ik treed Hans bij… dacht ook dat ik een deel gemist had), maar de volgende delen hebben dat ruimschoots goed weten te maken.

    Wel benieuwd naar de serie. Bedankt voor de trailer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.