Rolf Lassgård schittert in films en serie Jägerna (The Hunters)

Soms vraag je je wel eens af: is er eigenlijk een Zweedse serie of film waarin Rolf Lassgård niet een grote of kleine rol heeft? Natuurlijk zijn die er wel, maar hij is wel een van de bekendste Zweedse acteurs onder kijkers wereldwijd, denk ik. Vanaf 19 april is hij ook weer te zien op de Nederlandse televisie (NPO Start Plus) in de serie Jägerna (Hunters). Maar wacht eens, was dat niet een film?!

De films Jägerna/The Hunters

Dat klopt. In 1996 kwam de film Jägerna/The Hunters uit. In deze thriller keert de door Rolf Lassgård gespeelde Erik BäckStröm, een politieagent uit Stockholm, terug naar Älvsbyn in Noord-Zweden, waar hij is opgegroeid. (Een uitgangspunt dat we trouwens wel heel vaak terugzien in Scandinavische series zoals Monster, Rebecka Martinsson en Missing.) Daar duikt hij in de illegale jacht op rendieren en elanden – iets waar de plaatselijke autoriteiten niets aan lijken te willen doen. Vervolgens escaleert het allemaal enorm in het ogenschijnlijk zo rustige Norrbotten en wordt er onder andere verkracht en gemoord.

In 2011 kwam er een vervolg op deze film uit, dat simpelweg Jägerna 2 maar ook False Trail heette. Hierin gaat Erik 15 jaar later met tegenzin terug naar het noorden om een moord op te lossen.

De serie Jägerna/The Hunters

En nu is er dus ook een serie, met in de hoofdrol dezelfde Rolf Lassgård als Erik Bäckström. Hij woont inmiddels in een afgelegen huis in het bos. Zin in politiewerk heeft hij al lang niet meer, maar toch besluit hij een door milieuactivisten bedreigde mijnbouwondernemer te helpen. De serie bestaat uit 6 afleveringen en ziet er zo uit:

Ik moet toegeven dat ik ooit ben begonnen met het kijken van de eerste film, maar daarbij ben afgehaakt of in slaap gevallen… Wat overigens niet per se wil zeggen dat ik hem niet de moeite waard vond – dat gebeurt me gewoon nogal eens. Ik heb dus nog heel wat in te halen! Want het lijkt me toch wel het leukste om het hele epos van begin tot eind te bekijken. Dat kan ook makkelijk, want er is een voordelige dvd-box verkrijgbaar met de 2 Jägerna-films.

Hier kun je nakijken of Jägerna te zien is op Netflix of andere streaming-platforms.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

  1. Zweedse serie Jägerna 1 wordt vanaf a.s. zaterdag op Canvas herhaald. Om niet bij in slaap te vallen en voor hen die het ook nog niet of voor een tweede keer willen zien. Ha det bra!

    • Geen straf, juist een genoegen om de serie weer een keer te zien: de immense schoonheid van Zweden, die we kennen van prachtige vakanties met de camper door de versch. regio’s en het herkennen van de div. dialecten. Zo herkende ik de Finse tongval zelfs in zijn Zweeds van acteur Pelle Heikkllä, een van de hoofdrolspelers, zoals het er in het echte leven daar ook aan toe gaat. Lykke til!