serie missing saknad

Bruut geweld in de Bijbelgordel in de Zweedse serie Missing (Saknad)

Vorig weekend ben ik begonnen aan een voor mij nieuwe Zweedse serie: Missing (Saknad). Deze vierdelige miniserie speelt zich af in Bogesund, een afgelegen plaatsje midden in de Zweedse Bijbelgordel. De sfeer is beklemmend en ik was meteen vanaf het begin geboeid.

De winnaar van de dvd-box is inmiddels bekendgemaakt (zie de reacties hieronder).

serie Missing Saknad

Weer iemand die terugkeert

In de Zweedse serie Missing volgen we politiecommissaris Maya Silver (Helena Bergström), die terugkeert naar het afgelegen Bogesund midden in de Zweedse Bijbelgordel om haar dochter Rebecka op te zoeken. (Dat terugkeren deed me trouwens denken aan de series Monster en Rebecka Martinsson.) De band tussen moeder en dochter blijkt niet optimaal en als kijker kom je er stukje bij beetje achter hoe dat komt. Ook andere dingen uit het verleden, die bijvoorbeeld invloed hebben op Maya’s relatie met haar collega’s, puzzel je in de loop van de afleveringen langzaam bij elkaar.

Van niets naar schokkende gebeurtenissen

In Bogesund gebeurt echt nooit iets. Maar ongeveer tegelijkertijd met de komst van Maya wordt er langs de weg een dode jonge vrouw gevonden. Hoewel iedereen elkaar eigenlijk wel kent in deze kleine gemeenschap, weet niemand wie de vrouw is. Kort daarna verdwijnt er nog een meisje, deze keer wel een bekende uit het dorp. Maya krijgt (voor iedereen onverwacht) de leiding over het rechercheteam en de onrust in het dorp groeit. Tussen de beelden van het politie-onderzoek door zien we beelden van een kerkleider die zijn positie op allerlei manieren misbruikt om mensen te manipuleren. Hoe zouden de verhaallijnen precies bij elkaar gaan komen?

Een mooi begin

Zoals ik al zei was ik meteen gegrepen door de serie. De eerste aflevering begint met beelden uit verschillende situaties die die te weinig context hebben om ze te kunnen begrijpen. Die beelden worden afgewisseld met natuurbeelden en al die verschillende scènes hebben hun eigen begeleidende muziek en geluiden.

Daarna werd mijn aandacht getrokken naar die griezel van een kerkleider (wat zou die allemaal op zijn kerfstok hebben) en Maya, die de misdaad naar eigen zeggen zo snel mogelijk wil oplossen zodat ze weg kan uit Bogesund. Wat heeft zij hier allemaal meegemaakt voordat ze vertrok naar de grote stad?

serie Missing Saknad
Foto JanTöve, Sweetwater Production AB met dank aan The Publicity Company

Boek van Karin Alvtegen

Missing/Saknad is gebaseerd op het gelijknamige tweede boek van misdaadauteur Karin Anna Alvtegen, de kleindochter van de broer van Astrid Lindgren. Ze schreef Saknad na haar debuutroman Skuld. Hierna volgden nog de boeken Skam en Skugga. Ze schreef ook mee aan het scenario voor de serie.

Kijk nu zelf de Zweedse serie Missing

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder kun je de trailer van Missing/Saknad bekijken.

Beeld en winactie met dank aan The Publicity Company.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

22 reacties

  1. Goedemorgen! Wat een spannende serie Het lijkt mij heel tof als ik deze zou winnen. Wat een gave aktie weer van jou Tack på förehand, bra helg

  2. Oh JAAAAAAAAAAAAAA! Klinkt weer alsof ik samen met vriendin onder dekentje op bank kruip en erniet meer onderuit wil… En we elke aflevering blijven zeggen ‘nog eentje dan….’ hahahaha

  3. Ik krijg nu al de griebels. Met een dochter van 12 zijn feit soort series je ergste nachtmerrie… maar tóch wil ik ‘m zien!

  4. Klinkt als weer een Scandinavische topper! Die zouden wij ook graag willen zien:). Weet je eigenlijk of je deze serie ook op Netflix kunt kijken Sandra?

  5. Ik heb er nu al zin in! Heb het boek ooit gelezen en Helena Bergström is sinds Änglagård een van mijn favorieten. Prima combinatie, lijkt me.

  6. Lijkt me een geweldige serie. Ik hou van Scandinavische series. Ik gun deze serie ook mijn neef en zijn vrouw die op de Höge Küsten wonen en nog steeds tussen hoge sneeuwhopen zitten.

  7. Ik vond de serie nogal tegenvallen. Sfeer is wel mooi en de acteurs doen het goed, maar het verhaal is nogal voorspelbaar. Het is snel duidelijk dat de verdwijningen iets te maken hebben met de sekte en aangezien de sekteleider een enorme griezel is, begrijp je dat hij nooit de dader kan zijn (de dader is immers nooit de meest voordehandliggende verdachte); en ja, dan blijven er weinig verdachten over. De dader of daders (ik laat dat beter open) wordt/worden ook al vroeg (in aflevering 3) ontmaskerd en de laatste aflevering is vervolgens één langgerekte nasleep die ook niet echt tot een climax voert. Kortom: ik had hier meer van voorgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.