Bruut geweld in de Bijbelgordel in de Zweedse serie Missing (Saknad)

Written by Sandra van Bijsterveld

Vorig weekend ben ik begonnen aan een voor mij nieuwe Zweedse serie: Missing (Saknad). Deze vierdelige miniserie speelt zich af in Bogesund, een afgelegen plaatsje midden in de Zweedse Bijbelgordel. De sfeer is beklemmend en ik was meteen vanaf het begin geboeid.

De winnaar van de dvd-box is inmiddels bekendgemaakt (zie de reacties hieronder).

serie Missing Saknad

Weer iemand die terugkeert

In de Zweedse serie Missing volgen we politiecommissaris Maya Silver (Helena Bergström), die terugkeert naar het afgelegen Bogesund midden in de Zweedse Bijbelgordel om haar dochter Rebecka op te zoeken. (Dat terugkeren deed me trouwens denken aan de series Monster en Rebecka Martinsson.) De band tussen moeder en dochter blijkt niet optimaal en als kijker kom je er stukje bij beetje achter hoe dat komt. Ook andere dingen uit het verleden, die bijvoorbeeld invloed hebben op Maya’s relatie met haar collega’s, puzzel je in de loop van de afleveringen langzaam bij elkaar.

Van niets naar schokkende gebeurtenissen

In Bogesund gebeurt echt nooit iets. Maar ongeveer tegelijkertijd met de komst van Maya wordt er langs de weg een dode jonge vrouw gevonden. Hoewel iedereen elkaar eigenlijk wel kent in deze kleine gemeenschap, weet niemand wie de vrouw is. Kort daarna verdwijnt er nog een meisje, deze keer wel een bekende uit het dorp. Maya krijgt (voor iedereen onverwacht) de leiding over het rechercheteam en de onrust in het dorp groeit. Tussen de beelden van het politie-onderzoek door zien we beelden van een kerkleider die zijn positie op allerlei manieren misbruikt om mensen te manipuleren. Hoe zouden de verhaallijnen precies bij elkaar gaan komen?

Een mooi begin

Zoals ik al zei was ik meteen gegrepen door de serie. De eerste aflevering begint met beelden uit verschillende situaties die die te weinig context hebben om ze te kunnen begrijpen. Die beelden worden afgewisseld met natuurbeelden en al die verschillende scènes hebben hun eigen begeleidende muziek en geluiden.

Daarna werd mijn aandacht getrokken naar die griezel van een kerkleider (wat zou die allemaal op zijn kerfstok hebben) en Maya, die de misdaad naar eigen zeggen zo snel mogelijk wil oplossen zodat ze weg kan uit Bogesund. Wat heeft zij hier allemaal meegemaakt voordat ze vertrok naar de grote stad?

serie Missing Saknad
Foto JanTöve, Sweetwater Production AB met dank aan The Publicity Company

Boek van Karin Alvtegen

Missing/Saknad is gebaseerd op het gelijknamige tweede boek van misdaadauteur Karin Anna Alvtegen, de kleindochter van de broer van Astrid Lindgren. Ze schreef Saknad na haar debuutroman Skuld. Hierna volgden nog de boeken Skam en Skugga. Ze schreef ook mee aan het scenario voor de serie.

Kijk nu zelf de Zweedse serie Missing

Hieronder kun je de trailer van Missing/Saknad bekijken. Je vindt de Zweedse serie Missing ook op lumiereseries.com (streamen) en op bol.com. Hier kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Beeld en winactie met dank aan The Publicity Company. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

21 thoughts on “Bruut geweld in de Bijbelgordel in de Zweedse serie Missing (Saknad)

 1. Karin Dusseldorp says:

  Goedemorgen! Wat een spannende serie Het lijkt mij heel tof als ik deze zou winnen. Wat een gave aktie weer van jou Tack på förehand, bra helg

  • Dank je wel Karin. Ik doe mijn best om zo vaak mogelijk dit soort acties te kunnen aanbieden, want ik vind het zelf ook erg leuk om iets weg te geven 🙂

 2. Angela Groen says:

  Lijkt me een heel spannende serie. Ik loot graag mee.

 3. Miriam says:

  Een heerlijke spannende serie! Die wil ik natuurlijk ook wel winnen!

 4. Lydia says:

  Dit lijkt me een spannende serie. Wij loten graag mee!!!

 5. Tjalling Amberg says:

  Oh JAAAAAAAAAAAAAA! Klinkt weer alsof ik samen met vriendin onder dekentje op bank kruip en erniet meer onderuit wil… En we elke aflevering blijven zeggen ‘nog eentje dan….’ hahahaha

 6. Elvira says:

  Ik krijg nu al de griebels. Met een dochter van 12 zijn feit soort series je ergste nachtmerrie… maar tóch wil ik ‘m zien!

 7. Ria says:

  Klinkt als weer een Scandinavische topper! Die zouden wij ook graag willen zien:). Weet je eigenlijk of je deze serie ook op Netflix kunt kijken Sandra?

 8. Dita Blom says:

  Ik heb er nu al zin in! Heb het boek ooit gelezen en Helena Bergström is sinds Änglagård een van mijn favorieten. Prima combinatie, lijkt me.

 9. Marjan says:

  Lijkt me een geweldige serie. Ik hou van Scandinavische series. Ik gun deze serie ook mijn neef en zijn vrouw die op de Höge Küsten wonen en nog steeds tussen hoge sneeuwhopen zitten.

 10. Allemaal bedankt voor het meedoen! Deze keer heeft Angela gewonnen. Komend weekend weer een winactie, deze keer gaat het om een boek dat te maken heeft met Finland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *