noorse serie monster

Het Wilde Westen in het Hoge Noorden in de Noorse serie Monster

De afgelopen week – het was er echt weer voor – bekeek ik de nieuwe Noorse serie Monster. Ik vond de serie anders dan anders, werd steeds nieuwsgieriger en wilde dan ook steeds verder kijken.

Ongebruikelijke personages

Het eerste wat ik ‘anders’ vond, waren de personages. Ik vond rechercheur Hedda Hersoug (gespeeld door Ingvild Holthe Bygdnes) meteen intrigerend. Ze is geen gepolijst type dat (zoals je dat in andere series wel eens ziet) op naaldhakken de achtervolging inzet. De zenuwtrekjes rond haar mond maakten me nieuwsgierig naar wat er door haar heen ging. Maar dat kwam ik meestal niet te weten, want ze is een mens van weinig woorden. Ze lijkt zich zelfs nauwelijks te verzetten als ze, wanneer er een moord wordt gepleegd, opzij wordt gezet door 2 rechercheurs uit ‘het zuiden’. Tegelijkertijd heeft ze wel degelijk een sterke eigen wil – ook die kant van haar krijg je als kijker te zien.

Ook de andere personages zijn allesbehalve eenzijdig. Het is bekend dat personages in Scandinavische series vaak een donker randje hebben, maar in Monster lijkt iedereen wel zijn eigen gitzwarte donderwolk bij zich te dragen. Soms zat ik gewoon met open mond te kijken: hoe kan het zijn dat iemand die bij de ‘goeden’ zou moeten horen opeens zoiets doet? Het is wel weer duidelijk dat je de wereld niet zomaar even kunt verdelen in goed en kwaad.

Noorse serie Monster

Noord en zuid

Een andere tegenstelling die regelmatig terugkomt in de serie, is die tussen het noorden en het zuiden. De afleveringen spelen zich af in Noord-Noorwegen, vlak bij de Russische grens. In enkele afleveringen zijn zelfs melancholieke Russische liedjes te horen. Deze afgelegen regio lijkt wel een soort Wilde Westen, inclusief een Ma Dalton in de vorm van Margot. Nog zo’n intrigerend persoon. Net als Ed trouwens, de typische doorgewinterde politieman die bijna met pensioen gaat – maar intussen…! Zijn duistere kant zorgt ervoor dat hij persoonlijk betrokken is bij het onderzoek naar de vermissingen en moorden – want aan het einde van de eerste aflevering zijn het er inmiddels al drie.

In de eerste aflevering zegt een oud-klasgenootje van Hedda dat er nooit iets gebeurt in het noorden. Niet voor niets komen er rechercheurs uit het zuiden als er een moord wordt gepleegd – in het noorden weten ze blijkbaar totaal niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Dat laten Thomas Jacobi en Joel Dreyer (Jakob Oftebro) Hedda duidelijk merken. Zelfs de noorderlingen zelf vragen zich af waarom Hedda eigenlijk is teruggekomen naar dit (bijna) uitgestorven gebied.

Maar er blijkt wel degelijk van alles te gebeuren in dat kale noorden. Drugshandel, een sekte en tienermeisjes snakken naar een ander leven. Brandstichting, moorden, vermissingen en een massagraf vol skeletten uit verschillende periodes. En dan zijn er nog de onderlinge verhoudingen tussen de bewoners, die alleen maar ingewikkelder zijn omdat mensen elkaar in zo’n kleine gemeenschap allemaal al van kinds af aan kennen.

Noorse serie Monster

Prachtige intro en losse eindjes

Wat deze serie ook echt anders maakt, is dat niet alles duidelijk wordt. Ook niet in de laatste aflevering. Er zijn heel wat dingen die je als kijker zelf moet/mag invullen. Je vermoedt ze wel, maar je krijgt geen bevestiging van je vermoeden. Dat maakt me extra benieuwd of er nog een tweede seizoen komt, waarin we misschien iets meer te weten komen. Want sommige dingen blijven een beetje knagen…

Wat ik verder nog even moet noemen, is de prachtige intro, die me deed denken aan de tekeningen van zandkunstenaars, of aan inktvlekken waarin je van alles kunt herkennen. De tekeningen zijn het ene moment verfijnd, en dan opeens duister en grof. Net als de personages in de serie dus eigenlijk.

Winactie Noorse serie Monster

De twee winnaars van de dvd-boxen zijn inmiddels bekendgemaakt. Deze winactie is gesloten.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Met dank aan The Publicity Company voor de afbeeldingen en het mogelijk maken van de winactie.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

19 reacties

  1. Door jouw enthousiaste verhaal wil ik de serie nu met eigen ogen zien! En ik zou hem gaan kojken met mijn man en dochter samen. Leuke actie trouwens!

  2. Het klinkt echt als een serie voor mij, ik hou van series die net even anders zijn dan anders en vaak hebben de scandinavische series wat onverwachtte wendingen die geweldig zijn

  3. Lijkt me een ontzettend leuke serie om te kijken met kerst. Samen met mijn man en zonen. We zijn allemaal gek op Noorwegen. En deze spannende serie willen mijn pubers vast samen met ons meekijken…. 🙂

  4. Allemaal hartelijk dank voor het meedoen! Lenie Bovee en Ingrid Hopster zijn de gelukkige winnaars. De dvd’s komen zo snel mogelijk naar jullie toe. Hou Stralend Schrijven in de gaten, want volgende week kunnen jullie dvd’s van de Zweedse serie Hassel winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.