state of happiness 2

Nu ook seizoen 2 van Noorse serie State of happiness (Lykkeland)

Hoera, seizoen 2 van de Noorse dramaserie State of happiness (Lykkeland) komt eraan. Seizoen 1 liet ons de opkomst van de olie-industrie in Noorwegen meemaken. In acht afleveringen van 45 minuten liet de dramaserie zien hoe deze verandering het leven van vier jonge mensen beïnvloedde. In seizoen 2 pakken we de draad weer op en beleven we de periode tussen 1977 en 1980. Hieronder lees je er meer over. Maar eerst: hoe begon het ook alweer?

Olie voor de kust van Stavanger

In de zomer van 1969 staan de grote olie-multinationals die al jaren aan het boren zijn bij het vissersplaatsje Stavanger op het punt om onverricht ter zake te vertrekken. Een drama voor Stavanger, want de visindustrie heeft het ook al moeilijk en steeds meer mensen zien de toekomst somber in. Maar dan, vlak voor Kerstmis, wordt er toch nog olie gevonden. En hoe: dit blijkt het grootste onderzeese oliebassin dat ooit is gevonden. Vanaf die dag wordt alles anders is Stavanger.

serie State of Happiness / Lykkeland
Foto: Petter Skafle Henriksen/Maipo Film

Vier jonge mensen

De vier personages waarom State of happiness draait, krijgen door de ‘boom’ van de Noorse olie-industrie allerlei mooie kansen. Hun stad Stavanger en het Noorwegen waarin ze zijn opgegroeid veranderen enorm door alle welvaart. Omgaan met al die veranderingen is af en toe best lastig.

serie State of Happiness / Lykkeland
Foto: Petter Skafle Henriksen/Maipo Film

We maken in seizoen 1 kennis met:

 • De Amerikaanse jurist Jonathan Kay (27, gespeeld door Bart Edwards), die naar Stavanger wordt gestuurd om de stekker eruit te trekken in ruil voor een promotie. Of laat hij zich toch nog overtuigen tot één laatste poging?
 • Noordzeeduiker Christian Nyman (19, gespeeld door Amund Harboe), die het allesbehalve makkelijk heeft: de fabriek van zijn vader loopt slecht, zijn moeder grijpt naar de Valium, hij veroorzaakt een ongeluk en als er geen olie wordt gevonden, is hij ook nog eens zijn baan kwijt.
 • Secretaresse Anna Hellevik (19, gespeeld door Anne Regina Ellingsæter). Doordat haar verloofde Christian op het boorplatform werkt en zij op het gemeentehuis besprekingen notuleert, is zij misschien wel het beste op de hoogte van de ontwikkelingen in Stavanger. Zelf voelt ze zich verscheurd tussen haar afkomst (de boerderij) en haar leven in de stad en bij haar welgestelde schoonfamilie.
 • Toril Torstensen (17, gespeeld door Malene Wadel), die werkt bij het noodlijdende visverpakkingsbedrijf van Christians vader, waarvan we een beeld kregen tijdens onze stedentrip Stavanger. Ook zij heeft het niet makkelijk. Na een romance met een Amerikaan uit de olie-industrie moet ze trouwen met iemand van wie ze niet houdt. Ze lijkt er helemaal alleen voor te staan.

Zo zien we hoe de veranderingen in Noorwegen in allerlei lagen van de samenlevingen alles op z’n kop zet.

serie State of Happiness / Lykkeland
Foto: Petter Skafle Henriksen/Maipo Film

Seizoen 1 van de Noorse serie State of happiness (Lykkeland) werd bekroond met prijzen voor het script en de muziek. Je kunt State of happiness seizoen 1 nog steeds op dvd bestellen.

Hier kun je alvast de trailer van de serie bekijken:

State of happiness seizoen 2

En nu is er dus het tweede seizoen van Lykkeland/State of Happiness. Deze afleveringen nemen ons mee naar het Stavanger tussen 1977 en 1980 – vanaf vijf jaar na het einde van het eerste seizoen. De olie-industrie heeft inmiddels zijn stempel gedrukt op het kleine vissersplaatsje Stavanger. Veel inwoners hebben hun leven in het teken gesteld van olie, status en geld. Maar de schijnbaar grenzeloze groei heeft wel een prijs. Het zwarte goud maakt immers niet alleen gelukkig.

state of happiness 2
Foto: Lumiere

De periode die seizoen twee van State of Happiness schetst, is een periode die bepalend is geweest voor de hedendaagse geschiedenis van Noorwegen. Een tijdperk van het grote geld en extreme welvaart, maar ook van hebzucht en zware olierampen. De hoofdrolspelers uit het eerste seizoen blijven hierbij niet gespaard. Door een blow-out op boorplatform Ekofisk Bravo spreidt een immense olievlek zich uit over de oceaan. De regionale visvangst lijdt onder dit drama en voor het eerst komt het thema ‘milieu’ op de politieke agenda te staan. In 1980 volgt het thema ‘veiligheid’, nadat accommodatieplatform Aleksander Kielland kapseist, waarbij 123 mensen omkomen.

Tegenstrijdig genoeg is dit is ook het moment waarop mensen flink geld beginnen te verdienen. Sommigen zelfs meer dan ze aankunnen …

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

21 reacties

 1. Hejhej Sandra, ik waag ook maar weer een kansje. Het is zo heerlijk de Scandinavische series te kijken. Net Greyzone afgerond. Groetjes Nellie

 2. Super een Scandinavische triller van mijn favoriete land Noorwegen. Tuurlijk zou ik deze graag willen winnen. Kunnen we lekker in de vakantie kijken.

 3. We gaan volgende week weer naar Noorwegen, zou fantastisch zijn als we deze DVD box ook mogen inpakken en onze vakantie een extra verrijking krijgt!
  Tusend takk!

 4. Heerlijk, weer een nieuwe serie, kijk er naar uit! Sandra, Bedankt voor al jouw informatie, reisverslagen en prachtige foto s die ik heel graag volg, is zo leuk! Elke keer wer even genieten!

 5. Wauw, wat een reacties! Dank jullie wel voor jullie deelname allemaal. Ik heb naamloten punt nl gebruikt om een winnaar te trekken en dat is een reactie op Facebook geworden. Ik doe mijn best om gauw weer een winactie te organiseren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.