zweeds serie hassel

Ola Rapace als ruwe bolster met blanke pit in Zweedse serie Hassel

Weet je nog dat ik in maart schreef dat je zomaar Ola Rapace (o.a. bekend uit Maria LangWallander en Skyfall) kon tegenkomen in België? Hij was daar voor de opnames van de Zweedse serie Hassel. Die speelt zich grotendeels af in Zweden, maar de ontknoping vindt plaats in Brussel. 

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Zweedse serie Hassel

Rechercheur Roland Hassel

Ola Rapace speelt in deze Zweedse serie rechercheur Roland Hassel, die zelf een crimineel verleden heeft. Tegenwoordig leidt hij een soort A-team van politieagenten (de letters waarmee Hassel wordt geschreven aan het begin van elke aflevering en het busje waarin ze rondrijden doen me zelfs een beetje denken aan ‘het’ A-team, je weet wel, met B.A. en Hannibal).

Met dit team gaat hij de strijd aan met de georganiseerde misdaad in Stockholm. Maar hun methodes zijn zo hard en meedogenloos, dat het aan het begin van de serie (als je de teamleden nog niet kent) soms moeilijk is om criminelen en rechercheurs van elkaar te onderscheiden. Het contrast is groot als we tussendoor we Hassel als gezinsmens  zien – ook al is het misschien geen doorsneegezin. Ook deze harde bikkel heeft mensen van wie hij houdt: zijn vriendin en haar dochter bijvoorbeeld. En zijn vaderfiguur Ruda.

Zweedse serie Hassel foto Amir Chamdin
Foto: Amir Chamdin

Hassel kijkt op tegen Ruda, die er in zijn functie bij de politie voor zorgt dat Hassel en zijn team keer op keer wegkomen met hun keiharde acties aan het randje van de wet (of daar een flink stuk overheen). De schok is dan ook groot wanneer Ruda wordt vermoord. Hassels wereld schudt op zijn grondvesten: hij is zijn vaderfiguur kwijt, maar loopt ook het risico dat hij zijn manier van werken met het team zonder Ruda niet kan voortzetten.

Na de moord op Ruda krijgt hij, terwijl hij op jacht gaat naar Ruda’s moordenaar, meteen Interne Zaken op zijn dak. De ontdekking dat Ruda dingen voor hem verborgen hield, gaat hem niet in de koude kleren zitten. Langzaam verandert Hassel van een keiharde leider van het team in iemand die de weg kwijtraakt en juist door zijn team (en vriendin) moet worden gestuurd. En dan komt ook nog eens zijn (stief)dochter in gevaar.

Als kijker beleef je deze neerwaartse spiraal mee met Hassel. Dat gaat op een rustig tempo en onder begeleiding van lekkere muziek en beelden waarbij soms mooi wordt gespeeld met licht. Je kunt de sfeer van de serie alvast een beetje proeven in deze trailer:

Boeken van Olov Svedelid

Roland Hassel is een personages uit 30 boeken van Olov Svedelid, waarvan er eerder al 11 zijn verfilmd met Lars-Erik Berenett als Roland Hassel (zie voor alle titels Roland Hassel op Wikipedia). Een twaalfde film, Privatspanarna, is niet gebaseerd op een boek, maar is wel gebaseerd op het personage Roland Hassel. En nu is er dus de Zweedse misdaadserie Hassel.

Winnaars van de winactie

Hassel is inmiddels in Nederland uitgegeven door Lumière en onder andere verkrijgbaar op dvd. En omdat december een echte cadeautjesmaand is, mocht ik twee dvd-boxen weggeven. De gelukkige winnaars werden door het lot bepaald en het werden Nordfru en Michal. Gefeliciteerd! Niet gewonnen? Dan kun je Hassel ook bestellen op dvd.

Dit is de trailer van Lumière:

Met dank aan The Publicity Company voor de foto’s en de dvd’s voor de winactie.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

24 reacties

 1. Wat een superleuke actie! Iedere fan van Zweedse series wordt hier zo enorm blij van! En dat ben ik, een liefhebber van goede Zweedse series.
  Prachtige kerstcadeau onder onze boom, om samen met manlief van te gaan genieten.
  Mijn grote vraag is eigenlijk; waarom ken ik deze serie (nog) niet??

 2. Wat een gave actie
  Dit jaar helaas door omstandigheden weinig kerstsfeer in huis, zelf beide kerstdagen aan het werk maar dit zou een mooi kado zijn. Weliswaar niet onder de boom maar op de ontbijttafel… Ik ken de boeken niet maar zeker nieuwsgierig geworden….fijne dagen allemaal.

  God jull

 3. Ik ken de serie niet, maar het lijkt me een prima manier om de week na oud en nieuw door te komen tot de kinderen er weer zijn…

 4. Wat een mooi gebaar! Ik ben een groot fan van de Scandinavische schrijvers. Het zou een feest zijn om de komende feestdagen van deze serie te kunnen genieten. Daarnaast geniet ik ook altijd van jouw ervaringen in de Scandinavische landen. Fijne feestdagen gewenst voor jou en je familie.

 5. Yeah fascinerende acteur om naar te kijken! En ik weet een perfect moment daarvoor: tijdens onze 11 urige vlucht zónder entertainment system as kerstvakantie!

 6. Ja, een reactie….. Dat vind ik best moeilijk. Iedereen die jouw nieuwsbrief krijgt heeft iets met Scandinavië, dus wil zeker een dvd winnen! Ik ook dus. Niet meer en niet minder, kan het niet mooier maken! (Jij wel trouwens)

 7. Even een vraag over de inhoud van de serie.
  Hoe komt Vida op een gegeven moment aan de sigaret aansteker (usb stick)?
  Ze laat de stick vallen op het moment dat Vida wordt ontvoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.