scandinavische series

Scandinavische en niet-Scandinavische gezichten in de serie Rig 45

We worden maar verwend met al die Scandinavische series op tv. De ene is nog niet afgelopen of de andere gaat alweer van start. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat er op Netflix te vinden is… Je zou er bijna keuzestress van krijgen! Toch wilde ik niet achterwege laten dat er komend weekend weer een nieuwe serie van start gaat op Canvas: de internationale en deels Scandinavische serie Rig 45.

Het verhaal van Rig 45

Andrea (gespeeld door Catherine Walker), die als veiligheidsinspecteur werkt voor de oliemaatschappij Benthos Oil, wordt twee dagen voor Kerstmis naar boorplatform Rig 45 gestuurd om een dodelijk ongeluk te onderzoeken. De bemanning houdt de lippen stijf op elkaar en Andrea vermoedt dat er meer aan de hand is.

Vervolgens wordt het olieplatform door een orkaan afgesloten van de rest van de wereld. Terwijl het weer voor zware uitdagingen zorgt en er geen enkele communicatie met het vasteland mogelijk is, valt er een tweede slachtoffer. Het besef dringt door dat het niet om ongelukken gaat, maar om moord. Het kan niet anders of de moordenaar is ook nog op het platform – een verontrustende gedachte.

MTG Studios

Rig 45 komt uit de koker van MTG Studios, waarvan eerder series als ALEX, Occupied en Hassel afkomstig waren. Ook Conspiracy of Silence, The Lawyer en Stella Blómkvist zijn van MTG. Dat schept hoge verwachtingen. Toch zijn de recensies niet eenduidig positief en krijgt de serie een 5.8 op IMDb

Bekende gezichten in de serie Rig 45 zijn bijvoorbeeld Jakob Oftebro (Below the surface, De noodkreet in de fles), Björn Bengtsson (Thicker than water), Lisa Henni (uit Fallet), David Dencik (Follow the money, The day will come) en Søren Malling (The Killing, Borgen). Het verhaal is mede geschreven door Alexander Kantsjö, een van de bedenkers van Jordskott.

Bekijk Rig 45 zelf

De 6 afleveringen van Rig 45 verschenen vanaf 8 juni 2018 op Viaplay en worden vanaf 29 september 2018 uitgezonden op Canvas.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder vind je alvast de trailer. De trailer is volledig Engels gesproken, ik weet niet zeker of dat in de rest van de serie ook zo is. Ga jij kijken? 

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

  1. Er wordt ook wat Noors en Deens gesproken, maar het gros van de dialogen is inderdaad in het Engels. Het verhaal is niet veel meer dan het uitgangspunt van Agatha Christies Ten Little Niggers/Indians (tegenwoordig meestal And then there were none… genoemd) verplaatst naar een olieplatform: een groep mensen zit vast op een olieplatform, en terwijl buiten een hevige storm woedt, vinden er binnen moorden plaats. Gezien de afzondering moet de moordenaar één van hen zijn. Origineel is het dus allemaal niet (zelfs de verrassende draai die aan de ontknoping voorafgaat, is ontleend aan de misdaadroman van the Queen of Crime), maar dat mag de pret niet drukken: Rig 45 is één van de betere Scandinavische misdaadreeksen van de laatste tijd. De cast is erg goed en de setting – een olieplatform tijdens een zware storm – werkt mee aan een beklemmende sfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.