below the surface serie

De Deense serie Below the surface: nu ook seizoen 2

Een tijdje geleden zaten we hier thuis in spanning voor de televisie voor het eerste seizoen van de Deense serie Below the surface (Gidseltagningen). We konden zien hoe 15 mensen uit een stilgezet metrostel als gijzelaars werden vastgehouden. Dat gebeurde recht onder de Marmorkirken (eigenlijk Frederikskerk) in Kopenhagen. Ook maakten we kennis met Philip Nørgaard, de leider van de antiterreureenheid. Hij werd zelf nog niet zo lang geleden gegijzeld in het Midden-Oosten en ondervindt daar nog dagelijks de psychische gevolgen van.

De persoonlijkheden van de gijzelaars

Terwijl de antiterreureenheid naar openingen zoekt en de gijzelaars hun lot afwachten, komen we beetje bij beetje iets meer te weten over hun achtergrond. Een van hen blijkt karateleraar te zijn, een andere een verpleegkundige in opleiding. Allemaal hebben ze zo hun eigen persoonlijkheid. Dat zorgt er al meteen voor dat sommigen elkaar opzoeken en anderen geneigd zijn om elkaar in de haren vliegen. Het laat zich raden dat deze interactie alleen maar heftiger zal worden naarmate ze langer met elkaar zitten opgescheept en de spanning rondom hun situatie toeneemt. Dat geldt ook voor de verschillende leden van de antiterreureenheid, onder wie Philips ex-vriendin Louise Falck.

De rol van een blogger

En dan is er nog journaliste Naja Toft, die door de gijzelnemers wordt benaderd om een van de gijzelaars live op televisie te interviewen. Als ze naar aanleiding daarvan wordt ontslagen, stort ze zich op haar eigen blog. De gijzelnemers blijven contact met haar zoeken en Naja gaat zich bemoeien met een cruciale kwestie bij het gijzelingsdrama: wel of geen losgeld betalen.

Los van het wel of niet betalen van losgeld is een van de centrale vragen van de serie Below the surface: is er een verband tussen de gijzeling van Philip Nørgaard en deze gijzeling in de metro van Kopenhagen? Laat het maar aan de makers van The Killing en Borgen over om het antwoord op die vraag behoorlijk spannend te maken. Seizoen 1 heeft trouwens 8 afleveringen, waarbij elke aflevering 1 dag in de gijzeling weergeeft.

Als je de serie Below the surface liever in één keer helemaal wilt kijken, is hij ook verkrijgbaar op dvd.

Bekijk hier alvast de trailer:

Nu ook seizoen 2

En nu is er dan een nieuw seizoen, ook weer van 8 afleveringen. Johannes Lassen keert terug als Philip en daarnaast spelen Ola Rapace en Yasmin Mahmoud de hoofdrollen. Philip heeft na de dramatische gijzeling van seizoen 1 even afstand genomen van de afdeling terreurbestrijding. Hij stort zich helemaal op de mysterieuze verdwijning van June, een oude kennis en studente politicologie die spoorloos is verdwenen na haar terugkeer uit Syrië. Daar vocht ze tegen IS, waarvoor er een premie op haar hoofd werd gezet. En nu zijn drie islamitische terroristen naar Denemarken gekomen om die premie te innen.

Below the surface
Foto met dank aan NPO

Boot naar Zweden

Zijn zoektocht brengt Philip naar een veerboot naar Zweden – zo eentje die we zelf maar al te goed kennen van onze vakanties. Maar dan gijzelen de terroristen alle passagiers. De situatie escaleert en Philip belandt midden in een internationale politieke crisis. Hij zal moeten vechten voor het leven van de passagiers, van zijn vrienden en van zichzelf.

Het nieuwe seizoen van Below the Surface is te bestellen op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Wij komen er maar niet achter wie de actrice is di de psychologe en moeder van het jongetje (Asker?) speelt.
    Graag uw hulp daarbij Bij voorbaat dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.