the day will come film

De Deense film The Day Will Come: aangrijpend en op waarheid gebaseerd

Als een film je een beklemd gevoel geeft, je misselijk maakt van afschuw, de tranen over je wangen laat rollen van verdriet… Dan is het duidelijk geen luchtige feelgood-film. Maar dan wordt er wel een verhaal steengoed neergezet. En dat is precies de indruk die de Deense film The Day Will Come (Der kommer en dag) op mij maakte. (De film is inmiddels te streamen op Cinemember en verkrijgbaar op dvd.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Deense film The Day WIll Come

Gebaseerd op de realiteit

Ondanks al die nare emoties die tijdens het kijken van de film bij me boven kwamen, kon ik niet stoppen met kijken. Het was een heel ander soort spanning dan bij misdaadseries. In dit geval ging het eens niet om een enkele psychopaat en één of enkele ongelukkige slachtoffers. The Day Will Come laat misstanden zien die in de jaren 60 voor sommigen helaas hun dagelijks leven bepaalden. De film is gebaseerd op het weeshuis Godhavn. Daar is nu een instelling gevestigd die de weesjongens van toen ondersteunt bij de problemen die ze als volwassenen aan hun verblijf hebben overgehouden, zoals depressie, angststoornissen en verslaving.

Deense film The Day WIll Come

Het verhaal van Erik en Elmer

In de film The Day Will Come maken we de vreselijke toestanden in het weeshuis mee via het verhaal van Erik en Elmer. De vader van Erik en Elmer heeft zich verhangen en hun moeder heeft het als alleenstaande ouder flink lastig – al was het alleen maar omdat ze minder verdient dan mannen, maar wel in haar eentje dezelfde rekeningen moet kunnen betalen. Als de jongens ontsporen, wordt haar ongezouten verweten dat ze niet goed voor ze zorgt omdat ze te vaak weg is (om te werken dus). Dan wordt ze ook nog eens ernstig ziek… Even lijkt het erop dat Erik en Elmer bij hun oom terecht kunnen, maar uiteindelijk worden ze toch naar Gudbjerg gebracht: een soort opvoedhuis voor moeilijke jongens.

Directeur Lars Mikkelsen

De directeur van het tehuis, Frederik Heck, wordt gespeeld door Lars Mikkelsen. Die blijft de hele film maar zeggen dat alles wat hij doet in het belang van de kinderen is. Hij helpt ze, brengt ze op het rechte pad, en geeft ze een toekomst. Later zullen ze hem dankbaar zijn.

Deense film The Day WIll Come

Maar de middelen die hiervoor worden ingezet, zijn verschrikkelijk. Er heerst een ijzeren discipline en de jongens mogen niets anders dan in stilte lijden en werken tot ze erbij neervallen. Niet alleen de staf is meedogenloos in hun mishandelingen en vernederingen, maar ook onderling kunnen de jongens keihard zijn. Alsof dat nog niet genoeg was, is er ook nog sprake van seksueel misbruik en worden er medicijnen ingezet om de jongens in het gareel te houden. Het leven in het weeshuis is één grote strijd om te overleven. Daarbij krijgen Erik en Elmer een tip van een van de andere jongens: om te overleven moet je een geest worden: onzichtbaar, tot je weg kunt uit Gudbjerg.

Deense film The Day WIll Come

Lichtpuntjes

Af en toe zijn er lichtpuntjes. Zoals Sofie Gråbøl, die als Lillian Hammersøi Deens komt onderwijzen op Gudbjerg en die doet wat ze kan om het leed van Elmer wat te verlichten. Elmer zelf geeft de andere jongens hoop door hardop te fantaseren over een beter leven, waarbij ruimtevaart een rode draad vormt. Elmer wil namelijk niets liever dan astronaut worden, hoewel zijn grote broer hem wel eens heeft gezegd dat dat met zijn klompvoet nooit zal lukken.

Deense film The Day WIll Come

Beeld van de jaren 60

Al met al geeft de film een treurig beeld van de jaren 60. Af en toe krijgen we een glimp te zien van wat er tegelijkertijd buiten het tehuis gebeurde: de rokken werden korter, hippies speelden muziek op straat, er werd geprotesteerd tegen de oorlog in Vietnam en Kennedy had grote plannen voor de ruimtevaart. Maar wat heb je daaraan als je vastzit op Gudbjerg, waar je niet eens het recht hebt om te dromen over de toekomst?

Nu online en op dvd

Het verhaal van The Day Will Come is geschreven door Søren Sveistrup, die ook meeschreef aan de succesvolle serie The Killing. De film is opgenomen in Denemarken en Deens gesproken. The Day Will Come is inmiddels te streamen op Cinemember en verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

11 reacties

 1. Dit soort films zijn de afgelopen jaren in meer landen gemaakt zoals Ierland, Engeland enz. ook over barbaarse praktijken op meisjesinternaten, echt gebeurd.
  Ik begrijp de meerwaarde nooit van dit soort films en daarom kijk ik niet. Ook al is de natuur eromheen zo prachtig gefilmd, verandert niets aan de hel van binnen, ook binnenin de kinderen.

 2. @Maria,

  De meerwaarden om deze film te kijken is om iets als kijker te veranderen aan zijn eigen mentaliteit. Op de dag vandaag kijken we weg van wat buiten ons eigen wereld is/staat ( secularisatie, individuatie, eigen-belang, geen oog voor medemensen etc etc etc )
  Natuurlijk is de natuur mooi en speelt binnen de hel af dit is het contrast met wat we niet weten wat er binnen muren van huizen, kampen instellingen afspeelt.
  Ik was in 2016 met de kerk naar de WJD in Polen en hebben kamp Auschwitz bezocht, daar krijg ik ook een naar gevoel wat daar is gebeurd met onze medemens! Maar de natuur eromheen, het zet je tot nadenken hoe kon dit gebeuren waarom sprong er niemand tussen!

 3. hoi sandra,
  heb zojuist- nadat ik hem op de tv zag- de fascinerende en schokkende film “der kommer en dag” besteld. Het huis dat model stond, godhavn kun je gewoon vinden op google en is nu een instituut dat wel voor mensen probeert op te komen. ken je een dergelijk verhaal, van een mislukt onderwijsexperiment in Denemarken in de jaren ’60: de maaske egnede (in het Nederlands vertaald als “grensgevallen”) van de deense schrijver Peter Höeg (ik heb de Deens eu niet, net zomin als de a nulletje). Ik weet niet of het is verfilmd maar ik schreef de schrijver en vroeg hem of hij er zelf deel van had uitgemaakt als leerling. Hij reageerde en heeft het noch bevestigd noch ontkend. Dat is voor mij toch een indirecte bevestiging.
  Misschien wil je reageren???

 4. Geachte Sandra van Bijsterveld,
  Ik heb,22-09-2019, gekeken naar de Deense film “Der kommer en dag”/The day will come, op ned. 2 In aangrijpende film goed in mekaar gezet en
  uitgewerkt, c.q. gespeeld. Zelf heb ik in een observatiehuis voor jeugdige delinquenten gezeten, in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het frapante
  hier van was dat ik geen jeugdige boefje was. Ik werd gewoon van huis gehaald,uit in een ouder gezin, omdat de hoofdonderwijzer, vond dat,dat
  beter was. Hoe ondemocratische en autoritair men in Nederland was in de jaren zestig laat mijn beschrijving zien.Hier naar werd ik in een jeugd huis in Amsterdam geplast. Zo baar als in de film was het niet, maar toch zijn er raak vlaken met de genoemde film. Als kind werden je
  rechten gewoon genegeerd. Dus niet alleen in Denemarken duigen bepaalde dingen niet!
  Met vriendelijke groeten,
  Eric Landwehr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.