stella blomkvist serie

Ben je klaar voor seizoen 2 van de IJslandse serie Stella Blomkvist?

In februari 2018 verscheen er een nieuwe IJslandse serie in Nederland: Stella Blómkvist. De serie was destijds ook te zien op Canvas en werd omschreven als ‘glossy neo noir’. In plaats van voor realisme hebben de makers gekozen voor een meer stilistische manier van filmen. Geen outdoor-kleding dus deze keer (zoals in Trapped), maar stijlvolle outfits – voor Stella dan in ieder geval. Stella licht zelfs even de minimalistische inrichting van haar woonkamer toe, terwijl ze een LP opzet en een whisky inschenkt. Soms wordt het beeld even stilgezet en is Stella opeens de voice-over. Toch is de regisseur die dit alles bedacht, Óskar Thór Axelsson, wel degelijk dezelfde persoon die ook achter Trapped zat. En nu is er eindelijk ook een seizoen 2 van Stella Blomkvist.

Even over Stella

Stella (gespeeld door Heida Reed, onder andere bekend uit het tweede seizoen van The Cliff, The Lava Field) is een slimme en meedogenloze advocaat die zich weinig aantrekt van wat anderen van haar vinden. Ze houdt van seks, geld en whisky. Ze werkt het liefst aan mysterieuze en gevaarlijke zaken en heeft een zwak voor underdogs. Daarbij heeft ze er geen problemen mee om de regels te breken als dat in haar voordeel is.  Al met al de ideale combinatie om in lastige situaties verzeild te raken.

In seizoen 1 volgen we Stella als ze de kleine crimineel Sæmi verdedigt, die is opgepakt terwijl hij bebloed bij het lijk van de assistente van de IJslandse premier (Halla) stond. Het lijkt een uitgemaakte zaak, maar Stella heeft al snel in de gaten dat er meer aan de hand is. Waarom moet deze zaak anders zo snel in de doofpot worden gestopt, met Sæmi als zondebok?

Niet subtiel

Meteen aan het begin van de eerste aflevering wordt al duidelijk dat de makers van de serie niet voor ‘subtiel’ gaan. Ook blijkt dat het IJsland waar de serie zich afspeelt niet het IJsland is dat wij kennen. Er heeft een politieke ommezwaai plaatsgevonden, waardoor één partij alle macht heeft en de teugels flink laat vieren. De kroon is vervangen door de dollar en IJsland heeft zelfs een eiland verkocht aan China.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Sidekick Gunna

Aan Stella moest ik even wennen, maar haar sidekick Gunna mocht ik meteen. De tegenstelling tussen Stella’s smaak en die van Gunna is grappig om te zien. Gunna is (volgens Stella) een hoarder en spaart onder andere kattenspulletjes. Haar auto is ook een beetje een rommeltje, maar blijkt wel goed genoeg om Stella te brengen waar ze moet zijn. Gunna is op haar best als ze achter de computer kruipt en met wat ‘Gunna-shit’ (opnieuw Stella’s woorden) de digitale kunstjes uithaalt waarvan Stella zelf blijkbaar geen kaas heeft gegeten. “Als je een smartphone hebt, ben je zo’n beetje James Bond,” vindt Gunna. Maar Stella’s vaardigheden liggen op andere gebieden…

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Ander dan anders

Wat ik wel meteen leuk vond aan Stella, is dat ze in de eerste aflevering nu eens niet rondrijdt in een snelle auto of klassieker, maar in een gele bus van het openbaar vervoer. Ook heeft ze in gevaarlijke situaties geen pistool bij zich (ze is dan ook advocaat en geen rechercheur), maar een taser. Of ze gebruikt haar naaldhakken, die ze vervolgens wel graag terug wil.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

De boeken van Stella Blómkvist

Deze zesdelige serie is een verfilming van het eerste van de acht boeken van een auteur met het pseudoniem Stella Blómkvist: Moord op het ministerie. Het is een groot mysterie wie de auteur is en sommigen beweren dat het (vanwege de grote rol die de politiek in de serie speelt) wel eens een oud-premier van IJsland zou kunnen zijn. Wie weet komen we er ooit nog achter…

Waar is Stella Blómkvist seizoen 1 te zien?

In ieder geval is Stella Blómkvist nu ook in Nederland verkrijgbaar op dvd.

Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 1:

Stella Blomkvist Seizoen 2

En nu is er dus ook seizoen 2 van Stella Blómkvist. In dit tweede seizoen van de IJslandse ‘neo noir’ raakt advocate Stella Blómkvist, 2 jaar na de gebeurtenissen uit seizoen 1, in een neerwaartse spiraal. Ze maakt voortdurend destructieve keuzes en slaagt er maar niet in om haar langdurige obsessie voor haar ex Dagbjört, die nu Minister-President is, van zich af te schudden. Bovendien is ze zwanger en door Dagbjört’s nieuwe wetgeving zijn haar opties beperkt. Maar een sterke vrouw krijg je niet zo maar klein. Stella blijft zich op eigenwijze wijze een weg banen door het IJslandse rechtsststeem.

Kijk seizoen 2 van Stella Blómkvist zelf

Seizoen 2 van Stella Blomkvist is nu ook verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de trailer:

Meer IJslandse series kijken? Wat denk je van Fractures of Blackport?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

28 reacties

   • Geen bal aan: veelvuldig fluorescerende kleuren, beetje discosfeer-koffieshop-opiumkit, extreem weinig daglicht soms.
    Verhaallijnen enkele soc. problematieken en een advocate die zo weinig karakteristieke tekst heeft, dat je er als kijker geen hoogte van krijgt. Duidelijk is wel dat een van haar obsessies de minister-president is. Nog steeds na al die tijd.
    Een IJslands eiland verkopen aan China? vind ik onbestaanbaar, omdat men in IJsland juist trots is en trouw aan de onafhankelijkheid, die pas definitief in 1940/1941 eindelijk op Denemarken teruggewonnen werd. En eeuwen vrij in de Oudheid geweest was en daarna heel lang niet. Ik vind de serie absoluut niet geloofwaardig en overtuigend, Axelsson kan mij niet overtuigen van zijn hersenspinsels, creatief met kurk. Na een half uurtje kijken, verveling, had ik er schoon genoeg van.
    Wat ik al schreef: niet alles uit het Noorden is fraai of verrijkend. Deze serie is voor mij een straf, geen enkel genoegen.
    Ik verwacht juist niet in elke serie dravende Ijslandse paardjes, thermovelden, ploeterende boeren en vulkaanerupties, maar Axelsson tovert juist een koude, harde, onmenselijke wereld, een land vol mensen als robotica in plaats van mensen van vlees en bloed, een IJsland zonder de specifieke eigenheid van de IJslanders. Daarom gaat het er bij mij niet in. Smaken verschillen.

 1. Sanxta
  Dank je well voor je inzicht. Ik heb van genoten.
  I hoor dat een serie: ‘Below The Surface’ net begonnen op BBC 4 ..helaas.
  Krijg alle nieuwtjes van mijn broer in Engeland.
  Lijkt belovend.
  Ik vond trouwens ‘Blå ögon’ heel goed.

 2. Inderdaad aparte serie. Helaas is opname vierde deel mislukt dus ik leef nu in grote onzekerheid over de afloop. Wie is de moordeanar van Regina?. Edith.

 3. ik ben dol op IJsland en Reykjavik. Al 4 maal bezocht. Fan van Trapped en nu deze verrassende serie.
  Meteen vanaf deel 1 in de ban… wil meer

 4. Ik heb een paar afleveringen gezien (helaas wel de eind van twee afleveringen niet kunnen zien vanwege kabel storing) en het is een spannende serie. Stella durft wel veel te doen om antwoorden te vinden. Ik hoop dat ze zijn van plan de andere boeken ook te verfilmen. Wanneer die zijn net zo goed als deze serie dan wil ik ze wel bekijken.

 5. Het was verrassend om deze serie van IJsland op Canvas tegen te komen. Zelf ben ik eenmaal op IJsland geweest en het is bijzonder leuk om hier beelden van te kunnen zien. Maar behalve dat is de serie ook een verrassing voor mij. Mooi gefilmd, fraaie effecten, maar ook een zeer creatieve manier van verhaal vertellen. Niet soft, maar wel realistisch. Elementen als jetset, seksualiteit, mooie vrouwen, huizen en auto maken de serie tot iets waar je gewoon erg graag naar kijkt. En laat nou ook nog eens het verhaal daarachter spannend zijn… Kortom: een goeie IJslandse serie waar ik erg van heb genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.