IJslandse serie Stella Blomkvist: niet subtiel, wel stijlvol

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In februari 2018 verscheen er een nieuwe IJslandse serie op dvd: Stella Blómkvist. In maart begon Canvas al met het uitzenden ervan. De serie wordt omschreven als ‘glossy neo noir’ en in plaats van realisme hebben de makers voor een meer stilistische manier van filmen. Geen outdoor-kleding dus deze keer (zoals in Trapped), maar stijlvolle outfits – voor Stella dan in ieder geval. De IJslandse premier is in de zesdelige serie een echte ‘hipster’ en Stella licht zelfs even de minimalistische inrichting van haar woonkamer toe, terwijl ze een LP opzet en een whisky inschenkt. Soms wordt het beeld even stilgezet en is Stella opeens de voice-over. Toch is de regisseur die dit alles bedacht, Óskar Thór Axelsson, wel degelijk dezelfde persoon die ook achter Trapped zat.

Even over Stella

Stella (gespeeld door Heida Reed, onder andere bekend uit het tweede seizoen van The Cliff, The Lava Field) is een slimme en meedogenloze advocaat die zich weinig aantrekt van wat anderen van haar vinden. Ze houdt van seks, geld en whisky. Ze werkt het liefst aan mysterieuze en gevaarlijke zaken en heeft een zwak voor underdogs. Daarbij heeft ze er geen problemen mee om de regels te breken als dat in haar voordeel is.  Al met al de ideale combinatie om in lastige situaties verzeild te raken.

We volgen Stella als ze de kleine crimineel Sæmi verdedigt, die is opgepakt terwijl hij bebloed bij het lijk van de assistente van de IJslandse premier (Halla) stond. Het lijkt een uitgemaakte zaak, maar Stella heeft al snel in de gaten dat er meer aan de hand is. Waarom moet deze zaak anders zo snel in de doofpot worden gestopt, met Sæmi als zondebok?

Niet subtiel

Meteen aan het begin van de eerste aflevering wordt al duidelijk dat de makers van de serie niet voor ‘subtiel’ gaan. We zijn er uitgebreid getuige van hoe Stella tijdens een vrijpartij gewoon haar telefoon opneemt. Ook blijkt dat het IJsland waar de serie zich afspeelt niet het IJsland is dat wij kennen. Er heeft een politieke ommezwaai plaatsgevonden, waardoor één partij alle macht heeft en de teugels flink laat vieren. De kroon is vervangen door de dollar en IJsland heeft zelfs een eiland verkocht aan China.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Sidekick Gunna

Aan Stella moest ik even wennen, maar haar sidekick Gunna mocht ik meteen. De tegenstelling tussen Stella’s smaak en die van Gunna is grappig om te zien. Gunna is (volgens Stella) een hoarder en spaart onder andere kattenspulletjes. Haar auto is ook een beetje een rommeltje, maar blijkt wel goed genoeg om Stella te brengen waar ze moet zijn. Gunna is op haar best als ze achter de computer kruipt en met wat ‘Gunna-shit’ (opnieuw Stella’s woorden) de digitale kunstjes uithaalt waarvan Stella zelf blijkbaar geen kaas heeft gegeten. “Als je een smartphone hebt, ben je zo’n beetje James Bond,” vindt Gunna. Maar Stella’s vaardigheden liggen op andere gebieden…

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Ander dan anders

Wat ik wel meteen leuk vond aan Stella, is dat ze in de eerste aflevering nu eens niet rondrijdt in een snelle auto of klassieker, maar in een gele bus van het openbaar vervoer. Dat levert leuke beelden op vanuit de lucht. Helaas koopt ze aan het einde van aflevering 2 toch maar een auto – ik vond het wel grappig. Ook heeft ze in gevaarlijke situaties geen pistool bij zich (ze is dan ook advocaat en geen rechercheur), maar een taser. Of ze gebruikt haar naaldhakken, die ze vervolgens wel graag terug wil.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Boeken en dvd’s van van Stella Blómkvist

Deze zesdelige serie is een verfilming van het eerste van de acht boeken van de gelijknamige anonieme auteur: Moord op het ministerie. Het is een groot mysterie wie de auteur is en sommigen beweren dat het (vanwege de grote rol die de politiek in de serie speelt) wel eens een oud-premier van IJsland zou kunnen zijn. Wie weet komen we er ooit nog achter… In ieder geval is Stella Blómkvist nu ook in Nederland verkrijgbaar op dvd en te streamen op lumiereseries.com. Hier kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Bekijk hier alvast de trailer:

(De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Printmijnstad.nl

25 thoughts on “IJslandse serie Stella Blomkvist: niet subtiel, wel stijlvol

 1. marja says:

  Komt volgende week (03 mrt) op Canvas…
  Na dit gelezen te hebben,…..
  Ja wel gaan zeker kijken

 2. J de jonge says:

  Lijkt me mooi. Benieuwd hoeveel sigaretten en drank als sluikreclame in beeld komen.

 3. Jocelyn says:

  Sanxta
  Dank je well voor je inzicht. Ik heb van genoten.
  I hoor dat een serie: ‘Below The Surface’ net begonnen op BBC 4 ..helaas.
  Krijg alle nieuwtjes van mijn broer in Engeland.
  Lijkt belovend.
  Ik vond trouwens ‘Blå ögon’ heel goed.

 4. Annelies says:

  Ik ben gek op dit soort series, helaas de aflevering gemis!

 5. Anna says:

  Deze heb ik nog niet gezien,ik ben er benieuwd naar.
  Ik kijk graag Scandinavische serie’s

 6. Hanneke says:

  Na Ófærð ben ik benieuwd of er nog een IJslandse serie is die me zo gaat boeien.

 7. Katya says:

  Toevallig beginnen kijken en was een meevaller! Kan nu al niet wachten tot de volgende aflevering.

 8. Edith says:

  Inderdaad aparte serie. Helaas is opname vierde deel mislukt dus ik leef nu in grote onzekerheid over de afloop. Wie is de moordeanar van Regina?. Edith.

 9. Conja says:

  ik ben dol op IJsland en Reykjavik. Al 4 maal bezocht. Fan van Trapped en nu deze verrassende serie.
  Meteen vanaf deel 1 in de ban… wil meer

 10. Cecile says:

  Ik heb een paar afleveringen gezien (helaas wel de eind van twee afleveringen niet kunnen zien vanwege kabel storing) en het is een spannende serie. Stella durft wel veel te doen om antwoorden te vinden. Ik hoop dat ze zijn van plan de andere boeken ook te verfilmen. Wanneer die zijn net zo goed als deze serie dan wil ik ze wel bekijken.

 11. Valdecaisse says:

  Weet iemand wie de muziek schreef?

 12. Marco says:

  Het was verrassend om deze serie van IJsland op Canvas tegen te komen. Zelf ben ik eenmaal op IJsland geweest en het is bijzonder leuk om hier beelden van te kunnen zien. Maar behalve dat is de serie ook een verrassing voor mij. Mooi gefilmd, fraaie effecten, maar ook een zeer creatieve manier van verhaal vertellen. Niet soft, maar wel realistisch. Elementen als jetset, seksualiteit, mooie vrouwen, huizen en auto maken de serie tot iets waar je gewoon erg graag naar kijkt. En laat nou ook nog eens het verhaal daarachter spannend zijn… Kortom: een goeie IJslandse serie waar ik erg van heb genoten.

 13. Willy Hagen says:

  Geweldig die Stella, kan niet wachten op seizoen 2. Trouwens alle scandinavische series zijn erg goed. Meer meer meer 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *