trapped serie

Serie Trapped combineert natuur in IJsland met Nordic Noir – nu ook seizoen 2!

Na al die Deense, Zweedse en Noorse series was het weer eens iets heel anders om naar de IJslandse serie Trapped (Ófærð) te kijken. Ik was zo gefascineerd door de taal en natuur op mijn beeldscherm, dat het misdaadplot bijna aan me voorbij ging. Wauw, wat is IJsland toch een bijzonder land!

Natuurgeweld in IJsland

In de eerste aflevering van de serie Trapped zegt politiechef Andri Ólafssen (gespeeld door Ólafur Darri Ólafsson, die je misschien kent als de dronken karaokepiloot uit The Secret Life of Walter Mitty), het al snel: het weer ziet er niet best uit. In de 52 minuten die volgen, gaat de wind gieren, worden wegen en scholen gesloten en raakt de afgelegen kustplaats Seyðisfjörður (in Oost-IJsland) ingesneeuwd. De inwoners zitten er vast. Ze zijn ‘Trapped’.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Vast op de boot uit Denemarken

Tegelijkertijd legt de veerboot uit het Deense Hirtshals aan een duikt er een lijk op. Zonder hoofd en ledematen weliswaar. De conclusie dat de moordenaar zich aan boord moet bevinden, is snel getrokken. Net op tijd bepaalt de politie dat niemand van de boot af mag. Alle passagiers zijn Trapped op de boot dus – ook de Litouwse mensenhandelaar Jonas Malakauskas. Maar daar is de Deense kapitein Søren Carlsen het niet mee eens…

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Versterking uit Reykjavik

De versterking uit Reykjavík kan Seyðisfjörður in deze stormachtige omstandigheden natuurlijk ook niet bereiken, dus Andri zal het met zijn twee medewerkers Hinrika en Ásgeir moeten doen. Zij hebben vooral ervaring met het uitdelen van parkeerboetes.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Een moordenaar, een ex en een tragisch verleden

In een van de laatste scènes van aflevering 1 kruipen de kinderen van de politieman bij elkaar in bed, terwijl de storm om het huis raast. De jongste is bang. Voor de storm zeker? Nee, voor de moordenaar die hier rondwaart. “Als hij wil, kan hij binnenkomen…” Brrrrr!

Weet je  trouwens wie er nog meer ’trapped’ zijn? Andri’s ex Agnes, van wie hij nog steeds de ring draagt – met haar nieuwe liefde. Dat maakt het allemaal nog gezelliger!

En wat heeft dit alles te maken met de beelden van 7 jaar voor de storm, die we aan het begin van de aflevering zien? Een van de twee personen die we daarin zien, blijkt in ieder geval ook op de veerboot te zitten.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Deze trailer laat een beetje zien hoe spannend het allemaal wordt:

De rest van de serie Trapped

Ik heb nog maar 1 van de 10 afleveringen van deze serie gezien dankzij een voorproefje van Lumière, maar ben erg benieuwd geworden naar de rest. De serie Trapped deed me nog het meeste denken aan de serie Fortitude. Trapped is dan ook (net als Foritude) gefilmd in IJsland: grotendeels in Siglufjörður en deels in Reykjavík.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Trapped seizoen 2

Goed nieuws! Er is ook een tweede seizoen van Trapped. In dit seizoen serie van 10 afleveringen zien we heel veel bekenden uit seizoen 1 terugkomen. Andri gaat terug naar het noorden, waar Hinrika inmiddels de scepter zwaait. Aanleiding voor zijn bezoek is een schapenboer uit de IJslandse Hooglanden, die zichzelf voor het regeringsgebouw in Reykjavik in brand heeft gezet en daarbij de Minister van Economische Zaken probeerde mee te nemen in zijn dood te vermoorden.

Eenmaal aangekomen in het bergachtige noorden van IJsland blijken veel boeren wel begrip te hebben voor deze schapenboer, die het op durfde te nemen tegen de uitbreiding van een hypermodern geothermisch centrum. Maar behalve bescherming van de IJslandse natuur en traditionele manier van leven komt er ook een stukje racisme en rechts-nationalisme om de hoek kijken…

Als kijker kom je terecht in een wereldje waarin iedereen elkaar lijkt te kennen, of dat nu als familie, klasgenoten of collega’s is. Op het persoonlijke vlak moet Hinrika ermee dealen dat haar (een beetje eigenaardige) man meedoet met de demonstranten en is Andri het contact met zijn dochter kwijt. Ik heb nu twee afleveringen gezien en ben heel benieuwd hoe dat allemaal verdergaat…

De IJslandse serie Trapped is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier is alvast de trailer:

Trapped – Season 2 – Trailer from RVK Studios on Vimeo.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

7 reacties

 1. Gisteren het eerste deel gezien: oogverblindend mooi, de opnames van veel sneeuw op Ijsland. Maar de uitgezette verhaallijnen doen een gruwelijk verloop vermoeden, dus daar heb ik wellicht minder behoefte aan. Onze cruisereis volgend jaar naar IJsland (Farøer- en Shetlandeilanden) gaat naar deze gebieden en steden van Ijsland. De serie Ófærð is dus wat de Noren “en smakebit” noemen, voorproefje. Hilse, Sandra!

  • Kan iedereen doen hoor! Behalve dat ik drie jaar op rij te laat was steeds bij het boeken van een cruise naar IJsland zoals deze.
   Ik geef je de gegevens: vertrek/aankomst Amsterdam rederij CMV boot: Columbus maand: juni 2019/ IJsland, Shetlandeilanden en Farøer. Er is nog plaats voor kleine gezelschappen vier personen, zag ik laatst.
   Wie vroeg boekt (in cruise-land is dat zomer/herfst voor het jaar erop!) krijgt korting. Ong. E.500 p.p. kregen wij.
   Dit is een eenmalige reis vanuit Nederland. Vanuit Engeland vertrekken, boeken via website CMV kan natuurlijk ook.
   Ben ik niet zo dol op, want ik heb de ervaring dat je pas na een lange reisdag eindelijk op het schip arriveert, de eerste dag.

   De serie Ófærð vind ik weergaloos, de natuur betoverend en de Ijslanders in hun rol overtuigend. God, wat een sneeuw al die maanden lang. Ik heb een tijdje met IJslanders gemaild en als bij ons het voorjaar al begonnen was, ploegden zij in Reykjavik nog elke dag door de bergen sneeuw! De verhaallijnen in de serie vallen mee, nogal gruwelijk, maar wel te verteren bij nader inzien. Hopelijk staat serie 3 ook al op de rol?! Jeg ønsker deg God Jul, Sandra!

 2. ik heb seizoen 1 op tv gezien, en vond die heel spannend. Ik wist niet dat er al een trweede seizoen van was. Ik wil deze graag winnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.