serie Blackport

IJslandse serie Blackport: intense en bizarre strijd om vis

De achtdelige IJslandse serie Blackport (Verbúðin) is gebaseerd op waargebeurde voorvallen uit de jaren ‘80, toen de overheid visquota invoerde om bedreigde vissoorten te beschermen. Als gevolg daarvan barstte er een enorme strijd tussen vissers los om de vis die wel gevangen mocht worden. De IJslandse serie Blackport is internationaal erg positief ontvangen en wordt op IMDB beoordeeld met een 9,3. In 2021 werd de serie bekroond met een Series Mania Award en een Serielizados Award en genomineerd voor een Götenborg Film Festival Award. Het lijkt dus zeker de moeite waard om hem te gaan bekijken.

Het verhaal van Blackport

“Colombia heeft cocaïne. Afrika heeft goud. IJsland heeft vis.”

Blackport gaat over een klein vissersdorpje dat het middelpunt is van een pittige oorlog om vis tussen 1983 en 1991. In dit dorpje heeft het echtpaar Harpa en Grimur een heus visimperium opgebouwd. Tot ver buiten de landsgrenzen komen mensen om in hun beruchte vissersdorp te werken. Harpa en Grimur moeten zich aanpassen aan alle veranderingen die de invoering van de visquota met zich meebrengt. Het is het begin van een bittere strijd vol jaloezie en hebzucht buiten én binnen hun huwelijk.

serie Blackport
Foto met dank aan Media Tornado

De serie Blackport is geschreven door Torfinnur Jákupsson, Jógvan Isaksen en Donna Sharpe. De regie is in handen van Kasper Barfoed. Als je wel vaker IJslandse films en series hebt gekeken, kun je bekende gezichten tegenkomen uit bijvoorbeeld The Valhalla Murders, Trapped, Fortitude en The Cliff.

Kijk Blackport zelf

Blackport bestaat uit acht afleveringen van 45 minuten en is verkrijgbaar op dvd.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken. Zo te zien ontbreekt de soms wat absurdistische humor die IJslandse series en films wel vaker hebben ook deze keer niet. Ook lijkt de serie een mooi tijdsbeeld neer te zetten door middel van kleding, kapsels, interieur en techniek.

Meer IJslandse series kijken? Wat denk je van Fractures?

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.