ijslandse serie the cliff

Bovennatuurlijke krachten en spoken uit het verleden in de IJslandse serie The Cliff (Hamarinn)

Na de bekende Zweedse en Deense misdaadseries druppelen nu ook de spannende series uit andere noordelijke landen binnen. Uit Finland zagen we al Tellus en Bordertown verschijnen en uit IJsland was Trapped een groot succes. Maar de eerste IJslandse serie die ik keek, was de serie The Cliff (Hamarinn).

IJslandse serie The Cliff
Foto: Just Entertainment

Twee seizoenen The Cliff

De serie The Cliff uit twee seizoenen, die elk 4 afleveringen van een uur omvatten. Het eerste seizoen uit 2009 draait om een mysterieus ongeluk op een bouwplaats, waarbij de bestuurder van een graafmachine zwaargewond raakt en in coma in het ziekenhuis terechtkomt.

Volgens sommigen is het ongeluk trouwens helemaal niet zo mysterieus: het is de natuur zelf die zich verzet tegen het oplazen van de rots die het ongeluk heeft veroorzaakt. Het betreft namelijk een heilige plek waar regelmatig spookachtige lichten worden gezien. Die mag natuurlijk niet zomaar verstoord worden! Helgi Marvin Runarsson (gespeeld door Björn Hlynur Haraldsson), een politie-inspecteur uit Reykjavik die komt helpen bij het onderzoek, zoekt het toch liever in de wat aardsere verklaringen, zoals milieuactivisten die zich tegen het opblazen van de rots verzetten. Inga Aradottir (Dóra Jóhannsdóttir) van de plaatselijke politie is trouwens niet zo blij met zijn bemoeienis…

IJslandse serie The Cliff
Foto: Just Entertainment

In het tweede seizoen uit 2014 wordt Helgi geconfronteerd met zijn eigen verleden: voor een zaak keert hij terug naar een plek die nare herinneringen uit zijn jeugd boven brengt. Het tweede seizoen van The Cliff heet The Lava Field (Hraunið) en opnieuw wordt er gezinspeeld op bovennatuurlijke invloeden: volgens de overlevering is het al lang bekend dat iedereen die zich na zonsondergang op het lavaveld waagt, daar niet meer vandaan zal komen. Deze keer moet Helgi samenwerken met de onervaren, koppige Gréta.

IJslandse serie The Cliff
Foto: Just Entertainment

De acteur die Helgi speelt, zie je trouwens ook weer terug in Trapped (als Trausti Einarssson) en Fortitude (als Eric Odegård). Het is en blijft een klein wereldje, dat van de Nordic acteurs.

IJslandse serie The Cliff
Foto: Just Entertainment

Kijk nu de serie The Cliff

Just Entertainment heeft The Cliff en The Lava Field uitgegeven als dvd-box. Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 1:

en van seizoen 2:

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. Ik heb net de serie af gekeken. Spannend en zeker de moeite waard, al is het einde wel een beetje open, en vraagt om een derde seizoen. Is dat er ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.