riders of justice

Mads Mikkelsen zint op wraak in Riders of Justice (Retfærdighedens ryttere)

Vanaf 28 oktober 2021 draait de Deense film Retfærdighedens ryttere (Riders of Justice) in de Nederlandse bioscopen. Ik kan je zeker aanraden om de film te gaan bekijken. Met namen als Mads Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas in de cast vermoedde ik al wel dat deze film de moeite waard zou zijn. Maar ik was alsnog blij verrast over de manier waarop deze film me aangreep. Echt een film die je bijblijft wat mij betreft! Hieronder vertel ik waarom ik dit zo’n goede film vond.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Riders of Justice

Wat heeft een kerstcadeau voor een meisje in in Tallinn te maken met een treinongeluk in Kopenhagen? Misschien wel niets. Aan de andere kant wordt elke gebeurtenis in ons leven voorafgegaan door zo oneindig veel andere gebeurtenissen, dat het onmogelijk is om op een rijtje te zetten wat nou precies de aanleiding is tot één specifiek voorval. Of kan het toch?

De gebeurtenis waarom het in Riders of Justice gaat, is een ernstig treinongeluk. Mathilde verliest hierbij haar moeder en haar vader Markus, die beroepsmilitair is, komt naar huis om voor haar te zorgen en samen te rouwen. Omgaan met emoties (en zijn dochter) blijkt niet zijn sterkste punt.

Dan staat plotseling Otto voor de deur. Hij is data-analist en heeft samen met zijn collega Lennart een algoritme ontwikkeld waarmee hij gebeurtenissen hoopt te kunnen voorspellen (en voorkomen) door alles wat eraan voorafgaat te analyseren. Bovendien zat hij ook in de verongelukte trein en heeft hij zelfs zijn zitplaats aangeboden aan Mathildes moeder. Hij overleefde het, zij niet…

Otto en Lennart zijn, samen met de nog excentriekere Emmenthaler, tot de conclusie gekomen dat het treinongeluk helemaal geen ongeluk was, maar een aanslag. Otto vindt het zijn plicht om Markus hiervan op de hoogte te stellen, zeker omdat de politie niets met zijn ontdekkingen wil doen. De data van de drie ‘nerds’ gecombineerd met de dodelijke vaardigheden van beroepsmilitair Markus zorgen ervoor dat de situatie al heel snel uit de hand loopt.

Het onwaarschijnlijke viertal heeft in ieder geval een duidelijk doel voor ogen: wraak op degenen die achter de aanslag zitten. Maar laat de loop van het leven zich wel zo glashelder verklaren door een data-analyse?

riders of justice
Foto: Anders Overgaard via September Film

Bekende gezichten

De cast van Riders of Justice bestaat uit enkele zeer bekende en wat minder bekende gezichten. Mads Mikkelsen (recentelijk te zien in Druk/Another round) neemt de rol van de kersverse weduwnaar Markus voor zijn rekening. Zijn dochter Mathilde wordt gespeeld door Andrea Heick Gadeberg.

De drie onwaarschijnlijke handlangers van Markus worden gespeeld door Nikolaj Lie Kaas (Otto), Lars Brygmann (Lennart) en Nicolas Bro (Emmenthaler). Nikolaj Lie Kaas ken je vast wel uit Follow the money, Face to face, de films uit de Serie Q of de film Du forsvinder. Lars Brygmann kun je kennen als Troels Höxenhaven uit Borgen en Nicolas Bro onder andere uit Thin Ice.

Verder zie je Gustav Lindh uit onder andere Jordskott, Queen of Hearts, Älska mig, Mörkt hjärta en Top Dog.

Geweld en veelzeggende stiltes

Als je de trailer van deze film bekijkt (die vind je onder aan deze blogpost), lijkt het misschien alsof Riders of Justice een film is die vooral draait om geweld met af en toe wat bizarre humor tussendoor. En ik wil ook zeker niet ontkennen dat die factoren een rol spelen. Maar wat mij het meest is bijgebleven aan deze film, zijn de momenten van stilte. Die stiltes waren zo veelzeggend, dat het soms leek alsof juist in die stiltes het meeste werd gezegd. Over het verdriet van de personages bijvoorbeeld. Verdriet over recente en minder recente gebeurtenissen in hun levens. Wat dat verdriet met ze heeft gedaan. Hoe het ze heeft gevormd. Hoe we als mens zo graag zouden willen dat alles wat ons overkomt logisch, verklaarbaar en liefst zelfs zinvol is. En dan de realisatie dat dat helaas vaak gewoon niet zo is.

De stiltes en de steun die ‘alfaman’ Markus en outcasts Otto, Lennart en Emmenthaler bij elkaar vinden, waren de reden dat ik dit écht een goede film vond. Het geweld en de humor – hoe grappig ook – waren in mijn beleving bijrollen. Ik ben benieuwd hoe dat voor jou is.

Waar is Riders of Justice te zien?

Riders of Justice duurt 116 minuten en is vanaf donderdag 28 oktober te zien in Nederlandse bioscopen. Hier vind je de bioscoopagenda voor deze film.

Ik mocht Riders of Justice alvast bekijken om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.