deense film du forsvinder

De Deense film Du Forsvinder zet je aan het denken

Als je man een hersentumor blijkt te hebben, is dat natuurlijk verschrikkelijk nieuws. Maar in de film Du forsvinder (Jij verdwijnt/You disappear) lijkt het ook voordelen te hebben. Dat maakt de ervaring van hoofdpersoon Mia, maar zeker ook de ervaring van het kijken van de film, verwarrend en aangrijpend. Helemaal als in de loop van het verhaal steeds meer dingen in twijfel worden getrokken. Een aanrader dus als je aan het denken gezet wilt worden. Inmiddels is de film online te streamen bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

De topcast van de film Du forsvinder

Het eerste dat opvalt aan de film Du forsvinder, is de topcast. De hoofdrollen worden gespeeld door Trine Dyrholm (The Legacy), Nikolaj Lie Kaas (Follow the money, Serie Q) en de onlangs overleden Michael Nyqvist (As it is in heaven en Millennium).

Deense film Du forsvinder
Foto: Martin Dam Kristensen/met dank aan The Publicity Company

Trine Dyrholm speelt de lerares Mia. Ze is getrouwd met Frederik (Nikolaj Lie Kaas), de rector van de privéschool waar ze werkt. Frederik en Mia lijken op het eerste gezicht een droomleven te leiden: ze hebben een zoon Niklas, volop geld en een prachtige villa.

Rare voorvallen

Maar dan beginnen er rare dingen te gebeuren. Frederik, die altijd workaholic was en Mia niet trouw was, maakt opeens meer tijd voor zijn vrouw en zoon. We zien hem roekeloos rijden tijdens een vakantie op Mallorca en vlak daarna krijgt hij een epileptische aanval. Nog op vakantie wordt de oorzaak gevonden: een tumor oefent druk uit op zijn hersenen. Het is heel goed mogelijk dat deze tumor zijn gedrag de afgelopen jaren heeft beïnvloed. Als Frederik wordt beschuldigd van het verduisteren van miljoenen kronen, ligt het dan ook voor de hand om aan te voeren dat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Deense film Du forsvinder
Foto: Martin Dam Kristensen/met dank aan The Publicity Company

De rechtzaak

De film Du forsvinder laat ons dit allemaal meemaken in de vorm van flashbacks, die in het kader zijn geplaatst van de definitieve zitting van de rechtbank. Zo ontstaat een mengeling van waargebeurde voorvallen (of moet ik zeggen herinneringen en interpretaties daarvan?) en wat daarover wordt gezegd in de rechtzaal. Ook komen in de rechtzaal medische deskundigen aan het woord. Wat het allemaal nog interessanter maakt: Frederiks advocaat Bernhard (Michael Nyqvist) is getrouwd met een vrouw die hersenletsel opliep bij een auto-ongeluk. We krijgen ook te zien wat dat voor hem betekent.

Deense film Du forsvinder
Foto: Martin Dam Kristensen/met dank aan The Publicity Company

Bij nader inzien

Je zou denken dat in de loop van de rechtzaak duidelijkheid ontstaat. Maar eigenlijk krijg je als kijker (net als Mia) juist steeds meer vragen. Is Frederiks impulsieve en egoïstische gedrag toe te schrijven aan de tumor, of was hij altijd al zo en zit Mia gewoon vast aan een foute man? Hebben we eigenlijk ooit wel een vrije wil, of handelen we allemaal volgens chemische reacties en die in de loop van de evolutie zijn vastgelegd? En als je zo denkt, kun je dan niet bij elke handeling die je uitvoert beweren dat je er niets aan kunt doen?

In eerste instantie hebben deze vragen nog vooral betrekking op Frederik, maar later ga je ook vraagtekens zetten bij de handelingen en herinneringen van Mia en Bernhard. Wat als Frederik niet ziek is, maar wel als ontoerekeningsvatbaar wordt behandeld – zouden we daar niet allemaal woede-aanvallen van krijgen? Als de aftiteling loopt, blijft vooral één vraag over: Wat is nou eigenlijk ‘echt’?

Ook als boek te lezen

De intrigerende Deense film Du forsvinder is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christian Jungersen, die in werd bekroond met de Deense lezersprijs. Deze is in het Nederlands vertaald als Ik heb je zien verdwijnen.

De film Du forsvinder is inmiddels online te streamen bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd. Ik vond het geen makkelijk te verteren film, maar een film die je de komende tijd weer genoeg stof tot nadenken geeft. De trailer kun je hier bekijken.

Du Forsvinder – Trailer NL from Cherry Pickers on Vimeo.

Deze blogpost is ontstaan in samenwerking met The Publicity Company.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.