heaven on earth film

De Zweedse film Heaven on Earth: het vervolg op As it is in Heaven

Binnenkort komt de Zweedse film Heaven on Earth uit in Nederland. Heaven on Earth is het vervolg op de Zweedse film ‘As it is in Heaven’ en ik mocht hem alvast bekijken. Maar eerst keek ik ‘As it is in Heaven’ nog een keer terug. (Beide films zijn inmiddels verkrijgbaar op dvd. Heaven on Earth is ook online te zien bij Cinemember.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Wat voorafging: ‘As it is in Heaven’

In ‘As it is in Heaven’ (Så som i himmelen) keert een overspannen violist en dirigent terug naar het dorp waar hij als jongetje is weggepest. Waarom hij juist naar die plek toe gaat, weet hij zelf niet zo goed. Maar hij is er, en hij gebruikt de tijd die hij ondanks zijn hartkwaal nog heeft om te leren fietsen, op blote voeten in de sneeuw te staan en het plaatselijke kerkkoor onder zijn hoede te nemen. Wat hij ziet in het dorpje, maakt van alles bij hem los – en op zijn beurt maakt hij van alles bij de dorpelingen los. Sommigen voelen zich alsof er een wereld voor hen opengaat, anderen voelen zich bedreigd door zijn aanwezigheid. Hoe dat afloopt, moet je zelf maar bekijken…

Het vervolg: Heaven on Earth

En vanaf 21 juli kunnen we dus komen kijken naar het vervolg: de Zweedse film ‘Heaven on Earth’ (Så ock på jorden) van regisseur Kay Pollak. In deze film zien we hoe het verder gaat in het Noord-Zweedse dorp Ljusåker na de dood van Daniel Daréus. Lena woont in de oude Folkskola en is zwanger van Daniel, pastoor Stig is aan de drank geraakt na het vertrek van zijn vrouw en de kerk wordt gerenoveerd.

Heaven on Earth
Foto met dank aan September Film

Hoewel ze eigenlijk niets met de kerk heeft, krijgt Stig Lena zo ver dat ze de leiding over het kerkkoor op zich neemt. Kan zij de kerk weer vol krijgen en het feestelijke concert bij de heropening tot een succes maken? En is ze opgewassen tegen al die mensen die tegen haar zeggen dat het haar nooit zal lukken en dat ze niks waard is?

Te veel drama?

Wat mij betreft was dit meteen het minpunt van de film. Er is wel heel erg veel ellende om Lena heen. Tijdens de meer dan twee uur durende film komt de volgende ellende voorbij:

 • iemand die zelfs tijdens de weeën nog door een ex-vriend wordt mishandeld
 • iemand die op haar 16e is gedwongen tot een abortus en toen bij de abortuskliniek is gedumpt (en ook deze ex-vriend duwt en slaat)
 • iemand die weinig liefde krijgt, ongelukkig is en zichzelf krast
 • iemand die verdrinkt
 • een baby die bijna verdrinkt
 • iemand die zwanger is terwijl de vader is overleden
 • een bevalling met complicaties en zonder deskundige hulp in een sneeuwstorm
 • iemand die haar ouders op 5-jarige leeftijd heeft verloren door een auto-ongeluk
 • iemand die van haar opa en oma de schuld krijgt van de dood van haar ouders
 • iemand die zijn vrouw en baby verliest door een auto-ongeluk
 • iemand die pas bevallen is en in een vervallen huis woont zonder stromend water, in een dorp waar iedereen op haar neerkijkt en met een auto voor de deur die het steeds begeeft
 • iemand met een enorm alcoholprobleem die daardoor na zijn vrouw ook zijn baan lijkt te verliezen

En alsof dat nog niet genoeg was, moesten er ook nog wat controversiële dingen in. “Weet je wat, we laten de pastoor opeens iemand zoenen in de kerk.” “Nee joh, we laten iemand seks hebben in de kerk!” “Laten we voor de zekerheid ook nog Jezus van het kruis laten stappen…”

In de loop van de film kreeg ik steeds meer het gevoel dat er iets te hard was geprobeerd om de film net zo emotioneel en bijzonder te maken als As it is in Heaven. Sommige dingen dragen bij aan de personages, maar andere scènes droegen in mijn beleving niets bij aan het verhaal. Ik vond het er echt een beetje dik bovenop liggen. Een beetje een bij elkaar geraapt zooitje. Ik miste de bindende factor uit de eerste film: Daniel Daréus.

Ik ben trouwens niet de enige die teleurgesteld was: de film scoort bijvoorbeeld ook aanzienlijk lager op IMDb.

Heaven on Earth

Foto met dank aan September Film

Toch zien?

Waarom zou je deze film dan wel gaan bekijken? Ik heb tijdens het kijken naar Heaven on Earth genoten van:

 • De Zweedse taal
 • Luchtopnames van Zweedse bossen
 • Zweedse meren met golfjes en regendruppels
 • Zweedse sneeuwlandschappen
 • Gympen onder jurken en dikke sokken op houten vloeren
 • Een spark (stepslee) met voorop een bak om een baby te vervoeren
 • Een kampvuurtje boven op een heuvel
 • Het gevoel dat er mooie dingen ontstaan als mensen echt contact maken
 • Het gevoel dat je altijd in jezelf en je dromen moet blijven geloven, hoe het ook tegenzit en wat er ook tegen je gezegd wordt
Heaven on Earth
Foto met dank aan September Film

Oordeel zelf

Dit waren voor mij persoonlijk de plussen en de minnen van Heaven on Earth (hier online te zien en hier verkrijgbaar op dvd). Het enige dat ik nog kan zeggen is: Ga kijken en oordeel zelf. En dan ben ik echt heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het weten?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

8 reacties

 1. Gisteren heb ik de film gezien en vond deze geweldig. Ondanks de kritiek over te veel drama zit er een hele essentiële boodschap in deze film. Het is aan de kijker of hij of zij dit, in zijn onderstroom, kan waarnemen.
  Een dikke 10 krijgt deze film

  • Het lijkt me wat te kort door de bocht om te concluderen dat iemand die de film niet geweldig vindt, de essentiële boodschap niet heeft kunnen waarnemen. Naar mijn smaak had die boodschap juist wel wat subtieler gemogen, en niet zo dik erbovenop gelegd. Smaken verschillen. Fijn dat de film zo in de smaak viel!

 2. Grappig om als uitgesproken Zweden-fan (dat was ook mijn eerste reden om deze film te bekijken) te lezen wat Sandra’s redenen zijn om deze film “toch” te bekijken. Zegt u dat wel: tóch! Wij vonden het verspilde tijd en een flinke brok ergernis. Ik vroeg me al snel af of er misschien ook een regisseur in de buurt was, die wat zinvolle aanwijzingen zou kunnen geven aan deze over-the-top gaande “acteurs” Wat een zinloos geschreeuw, wat een overdreven en absoluut ongenuanceerd gedoe.
  De muziek hoeft inderdaad niet besproken te worden, want die is ronduit beschamend slecht.
  Don’t mess with Händel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.