Bekroonde film Druk (Another round) met Mads Mikkelsen in Nederland

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In 2021 heeft een Scandinavische film de Oscar voor de beste internationale film gewonnen: de Deense film Druk (beter bekend als Another Round) met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. De regisseur, Thomas Vinterberg, was genomineerd voor de Academy Award voor beste regisseur. Niet zomaar een film dus… Vanaf donderdag 19 augustus draait deze film ook in Nederland in de bioscoop. Grijp je kans en ga hem zien!

Het verhaal van Another round

Mads Mikkelsen (bekend uit onder andere Casino Royale, After The Wedding en Jagten) speelt Martin, een geschiedenisleraar die het moeilijk heeft op zijn werk. Zijn manier van lesgeven wordt door de leerlingen als saai ervaren en hij kan hun aandacht er maar niet bij houden, waardoor ze alle toetsen die hij geeft slecht maken. Ook buiten het werk loopt het niet lekker. Zijn kinderen luisteren niet naar hem en zijn vrouw lijkt niet meer zo geïnteresseerd in hem te zijn. Martin lijkt hopeloos te zijn en geen idee te hebben hoe hij zijn leven weer in goede banen kan krijgen.

Bij het verjaardagsetentje van Martins vriend Nikolaj (gespeeld door Magnus Millang, bekend uit The Commune) bespreekt Martin met zijn drie vrienden en collega’s de theorie van Noorse psychiater Finn Skårderud dat een hoger alcoholpromilage in het bloed mensen gelukkiger zou maken. De depressieve Martin besluit deze theorie een kans te geven en begint op het werk te drinken. Zijn vrienden Nikolaj, Tommy (Thomas Bo Larsen uit Festen, Follow the money en The Lawyer) en Peter (Lars Ranthe uit Dicte, The Bridge, Greyzone, Face to face en Pros and cons) besluiten mee te doen. In hun experiment om de theorie van Skårderud te testen houden ze hun bloedalcoholpromilage constant boven 0,05. Wat voor invloed zal dit gaan hebben op hun werk, hun relaties en hun hele levens?

film Another round/Druk
Foto met dank aan September Film

Deense drinkcultuur

De film Another round is gebaseerd op een toneelstuk dat is geschreven door de regisseur. Hij werd geïnspireerd door zijn dochter Ida en haar verhalen over de drinkcultuur onder Deense jongeren. Ida zou ook eigenlijk de dochter van Martin spelen en de film zou gaan over de invloed van alcohol op de wereldgeschiedenis. Maar vier dagen nadat het filmen van start ging, kwam Ida om bij een auto-ongeluk. Als gevolg hiervan kreeg de film meer diepgang. Het ging niet alleen meer over drinken, maar ook over openstaan voor het leven. Another Round werd een eerbetoon aan Ida en werd deels gefilmd in haar klaslokaal met haar klasgenoten als acteurs.

Oefenen met dronkenschap

Tijdens het filmen hebben de acteurs en de regisseur geoefend met dronkenschap. De vier acteurs die de hoofdpersonen spelen en Thomas Vinterberg kwamen regelmatig samen om wat te drinken, zodat ze eraan zouden wennen om aangeschoten te zijn in elkaars bijzijn. Zo zouden ze ditzelfde gedrag niet meer gênant vinden tijdens het filmen. Ook keken ze op YouTube filmpjes van dronken mensen om te begrijpen hoe ze dit realistisch na zouden kunnen doen.

Een dansende Mikkelsen

Verder laat Mads Mikkelsen zijn danstalent zien. Voordat hij begon met acteren, was hij gymnast en danser, vertelt hij in dit interview. Hij danste zo’n tien jaar professioneel voordat hij met dansen stopte. Voor het eerst in een lange tijd (bijna 30 jaar) trok hij voor deze film zijn vaardigheden weer uit de kast, en hij kan het nog altijd.

Bekijk Another round zelf

Another round draait vanaf 19 augustus 2021 in de Nederlandse bioscopen. Hier vind je de bioscoopagenda van deze film. Op deze website kun je nakijken of de film ook ergens te streamen is.

Hier vind je alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *