queen of hearts film

Deense film Dronningen (Queen of Hearts): mooi en ongemakkelijk

Niet elke goede film is leuk om naar te kijken. Dat onderstreept de Deense film Queen of Hearts (Dronningen) maar weer eens. Een aanrader als je fan bent van Trine Dyrholm (o.a. uit The Legacy en Du forsvinder) en Magnus Krepper (o.a. uit Inspector Winter, Millennium, The Bridge, Becoming Astrid en Liberty). Maar ook als je het niet erg vindt als een film je een ongemakkelijk gevoel geeft dat je nog wel even bijblijft. (De film is online te zien bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Mooi, mooi en nog eens mooi

Mijn eerste indruk van de film was dat er weer veel moois in te zien was. Anne (Trine Dyrholm) is een mooie, altijd stijlvol geklede vrouw die midden in de Deense natuur woont. Haar huis is een plaatje om te zien en dat geldt ook voor haar gezin, dat bestaat uit haar man Peter (gespeeld door Magnus Krepper) en twee dochtertjes. Nog één dingetje dan: hoe het zonlicht soms wordt vastgelegd in deze film. Mooi!

film Dronningen foto Rolf Konow
Foto: Rolf Konow met dank aan September Film

Ongemakkelijk

Toch voelde ik me erg ongemakkelijk tijdens het kijken van deze film. Anne doet namelijk iets vreselijk ongepasts. Wanneer de tienerzoon van haar man bij hen komt inwonen, verleidt ze hem. En dat terwijl het haar beroep is om op te komen voor minderjarigen die zijn mishandeld of misbruikt. Die minderjarigen worden trouwens lang niet altijd geloofd als ze dat vertellen. Of de schuld wordt hen zelf in de schoenen geschoven – waar Anne dan dus een stokje voor probeert te steken. Hoe kan het dat juist zij zo ver gaat met de jonge Gustav (gespeeld door Gustav Lindh uit Jordskott)?

film queen of hearts foto Rolf Konow
Foto: Rolf Konow met dank aan September Film

Ramp in slow motion

Als kijker zie je het allemaal als een soort ramp in slow motion gebeuren – 127 minuten lang. Want je weet meteen: dit kan natuurlijk nooit goed aflopen. En zo grijpt het verhaal dat zich ontvouwt je steeds steviger bij de keel en zorgt het ervoor dat je er nog een tijdje stil van bent nadat de film is afgelopen.

Ik moet zeggen dat ik na deze film definitief een groot fan ben geworden van Dyrholm en Krepper. Hoe pijnlijk hun goede acteerwerk soms ook is.

Als je hier niet voor terugschrikt, vind je de film Queen of Hearts online bij Cinemember , maar ook op dvd. Op het YouTube-kanaal van September Film vind je de Nederlandse trailer van deze film:

Ik kon de film alvast bekijken dankzij September Film.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.