semla in Nederland

Een semla kopen in Nederland? Steeds meer bakkers hebben semlor!

Vind jij ze ook zo lekker, die semlor die je in Zweden tussen Kerstmis en Pasen overal tegenkomt? Een semla is een zoet broodje met kardemom, een vulling van amandelspijs, en slagroom en een laagje poedersuiker eroverheen. Semlor worden oorspronkelijk alleen de dinsdag zeven weken voor Pasen gegeten. Maar ze zijn zo lekker dat je ze nu veel langer bij bakkers en in supermarkten ziet liggen. Ik vind ze in ieder geval heerlijk. Mijn eerste semla at ik tijdens onze wintersport in Fredriksberg en toen dacht ik: het is maar goed dat ik niet in Zweden woon, want dan zou ik er hier veel te veel van eten! Tijdens onze wintersport in Idre Fjäll haalden we natuurlijk weer semlor en in het voorjaar van 2021 wisten we ze voor het eerst hier in Nederland op de kop te tikken. Ook dit jaar heb ik al meerdere Nederlandse bakkers gezien die ervoor zorgen dat je ook een semla kunt kopen in Nederland. Je vindt ze hieronder, mocht jij semlor net zo lekker vinden als ik en niet in de gelegenheid zijn om er eentje te gaan eten in Zweden. Weet jij nog meer adresjes? Laat het me weten!

semla in Nederland
Zweedse semlor eten in Idre Fjäll

Northern Delight

In 2021 bestelden wij semlor bij Northern Delight, ons vaste adresje als het gaat om Zweeds lekkers. Ze smaakten heerlijk, zoals eigenlijk alles wat Ingrid maakt.

In 2023 kun je samen met Ingrid zelf semlor bakken. Op 19 februari is er een online kookworkshop van Northern Delight waarin je dat leert – inclusief het zelf maken van amandelspijs.

Norvolk in Den Haag (Scheveningen)

Bij Norvolk op Scheveningen kun je nu ook semlor halen. Vorig jaar had ze zelfs een semla-taart voor 8 personen.

Semla’s eten bij Broodnodig in Utrecht

Broodnodig in Utrecht heeft vanaf het weekend van 4/5 februari 2023 ook weer semlor in beide vestigingen (Mariaplaats en Spoor). Deze ga ik dit jaar eens proeven!

Semlor eten in in Amsterdam

Bij Scandinavian Embassy in Amsterdam kun je een semla bestellen en ook Selma’s Nordic Bakery Café in Amsterdam maakt dit jaar weer semlor!

Gunilla’s CakePlace

Gunilla’s CakePlace (in Nootdorp) heeft niet allen ‘gewone’ semlor in verschillende maten, maar ook mini’s ter grootte van een golfbal, die je ook als decoratie op een taart kunt gebruiken. Je vindt ze in de categorie Zweedse koffiebroodjes.

ARKET

In de ARKET cafés is de semla in een nieuw jasje gestoken door chef Martin Berg. Hij creëerde een vernieuwde, biologische mini-versie van het Deense tebirkes-gebakje met maanzaadtopping. De vulling bestaat uit knapperig geroosterde amandelspijs en een toefje slagroom. Alles bij elkaar vormt het een bevredigende mix van texturen met zoete en nootachtige toetsen. Deze Semla Bun is gedurende een beperkte periode voor €3,90 verkrijgbaar in geselecteerde ARKET cafés.

ARKET Semla Bun
Foto: ARKET via UPR

Weet jij waar je een semla kunt kopen in Nederland?

Ken jij nog meer adresjes waar je semlor kunt bestellen in Nederland? Dan zou ik het heel fijn vinden als je mij en andere lezers hierover wilt tippen door hieronder een reactie te plaatsen. Ik weet zeker dat je daar mensen blij mee maakt. Dank je wel enne… eet smakelijk!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.