selmas nordic bakery cafe

Selma’s Nordic Bakery Café: nu ook Zweedse fika in Amsterdam-West

Inmiddels heb je al over aardig wat Scandinavische café’s en restaurants in Nederland kunnen lezen. En er is er weer eentje bij gekomen! Daarom greep ik de eerste de beste aanleiding aan om af te reizen naar Amsterdam. Want Selma’s Nordic Bakery Café wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk met eigen ogen gaan bekijken. Op een zonnige ochtend pakte ik op Amsterdam Centraal tram 13 richting Geuzenveld, om uit te stappen in Amsterdam-West.

Welkom bij Selma’s Nordic Bakery Café

Daar, aan de Jan van Galenstraat 70h, zit Selma’s Nordic Bakery Café. Aan het begin van de straat vraag ik me nog af of ik wel bij de goede halte ben uitgestapt. Maar als ik dichterbij kom, ziet Selma’s er uitnodigend uit. Hoewel het zonnetje schijnt, wil ik Selma’s toch graag van binnen bekijken. Als ik ga zitten, krijg ik meteen een glas water. Dat is fijn! Nieuwsgierig duik ik in de kaart. Ik blijk meteen mijn Zweeds een beetje te kunnen opfrissen met behulp van de uitleg die bij de gerechten staat.

Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Smørrebrød met haring

Ik bestel smørrebrød met haring en Västerbottenkaas met een gingerbeer van Bundaberg, dat overigens uit Australië blijkt te komen. Wat dat betreft had ik beter voor een van de smaken Herrljunga Cider kunnen kiezen – maar ook de Bundaberg was erg lekker. Dan hoor ik hoe eigenaresse Anna Nording mijn bestelling in het Zweeds doorgeeft aan de keuken. Waarom word ik toch zo blij van alleen al de Zweedse taal om me heen? Ook het Scandinavische interieur helpt een handje mee: alles ziet er zo gezellig uit.
Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Verder op de kaart

Terwijl in de keuken wordt gewerkt, bekijk ik de kaart nog wat beter. ‘Huisgemaakt’ is het uitgangspunt bij Selma’s, als het even kan nog biologisch en plaatselijk geproduceerd ook. Ingrediënten als elandenvlees, vossebessen en Västerbottenkaas worden uit Zweden gehaald.

Je kunt de hele dag bij Selma’s terecht. Begin je dag bijvoorbeeld met kökt ägg met knäckebröd, äggröra (roerei op roggebrood, eventueel met gravad lax/zalm), een våffla met jam en slagroom, raggmunk med fläsk (aardappelpannenkoek met bacon), gröt (pap) of bär (een kom met allerlei lekkers, waaronder bessen).

Voor later op de dag zijn er salades met varmrökt lax (bij Selma’s in de achtertuin gerookte zalm) en rostade rotgrönsaker (geroosterde rode groente). Behalve haring en Västerbottenkaas (superlekker!) kun je op je smørrebrød ook kiezen voor ost och lök (kaas en ui), köttbullemaka (Zweedse gehaktballetjes, bietjes en appel), skagenröra (garnalensalade) of varmrökt lax. Erg benieuwd ben ik nog naar de älgburgare (elandenburger). Uiteraard is er ook een soppa van de week en kun je bij Selma’s ook köttbullar met aardappelpuree, bruine saus en vossebessen bestellen. Heb je kleine trek, dan zijn er de hapjes op knäckebröd (gravlax met mosterd-dillesaus, köttbullar of bietjessalade).

Voor later op de dag is er ook zelfgemaakte aquavit en kun je cocktails met een ‘Nordic twist’ bestellen.

In een uurtje alles wat me lekker lijkt proeven, gaat natuurlijk niet. Maar ik loop nog wel even naar de toonbank waar het gebak staat uitgestald om mijn vroege lunch af te sluiten met een fika.

Fika bij Selma’s

Scandinavian warmth with delicious food and drinks staat er boven de toonbank. Daaronder: worteltaart, kanelbullar, kardemummabullar en nog veel meer lekkers.

Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Zelf kies ik voor twee veganistische bolletjes – daarover ben ik zo enthousiast geraakt bij mijn etentje bij Raw in Riga. De amandel-kokos smaakt goed, maar het meest enthousiast ben ik over die met spirulina en limoen. Ik drink er filterkoffie bij, maar als je wilt kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld cappuccino of thee. Ik zou dan gaan voor de smaak pepermunt-drop omdat Scandinaviërs zulke dropliefhebbers zijn.

Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Selma’s: van Finland en Zweden naar Nederland

Koken en bakken zit Anna in het bloed. Haar oma, Selma Hannonen, begon op haar zestigste een eigen café in Helsinki, waar ze 20 jaar lang zelfgemaakte hapjes en drankjes serveerde. Daarvoor had ze al in talloze restaurants gewerkt. Naar die Finse dame is Selma’s Nordic Bakery Café dus genoemd. Dat verklaart meteen dat ook Karjalan piirakka op de kaart staat: de Karelische pasteitjes van roggedeeg die ik proefde in Helsinki.

Zelf kwam Anna vanuit Zweden naar Nederland om in Den Haag de hotelschool te doorlopen. Mede dankzij haar Nederlandse vriend Jorrit bleef ze plakken in Nederland en brengt ze nu dus de noordelijke keuken naar Amsterdam-West.

In deze video van het Parool vertelt Anna zelf over Selma’s Nordic Bakery Café. Maar het allerbeste kun je natuurlijk gewoon zelf langsgaan om haar in levenden lijve te ontmoeten en te proeven van al het lekkers dat ze maakt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.