Inmiddels heb je al over aardig wat Scandinavische café’s en restaurants in Nederland kunnen lezen. En er is er weer eentje bij gekomen! Daarom greep ik de eerste de beste aanleiding aan om af te reizen naar Amsterdam. Want Selma’s Nordic Bakery Café wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk met eigen ogen gaan bekijken. Op een zonnige ochtend pakte ik op Amsterdam Centraal tram 13 richting Geuzenveld, om uit te stappen in Amsterdam-West.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je Scandinavische cafés en restaurants in Nederland en hier Scandinavische catering
- Ken je deze Scandinavische kookboeken al?
- Hier kun je Scandinavische kookworkshops volgen
- Koop hier je Scandinavische levensmiddelen en delicatessen
Welkom bij Selma’s Nordic Bakery Café
Daar, aan de Jan van Galenstraat 70h, zit Selma’s Nordic Bakery Café. Aan het begin van de straat vraag ik me nog af of ik wel bij de goede halte ben uitgestapt. Maar als ik dichterbij kom, ziet Selma’s er uitnodigend uit. Hoewel het zonnetje schijnt, wil ik Selma’s toch graag van binnen bekijken. Als ik ga zitten, krijg ik meteen een glas water. Dat is fijn! Nieuwsgierig duik ik in de kaart. Ik blijk meteen mijn Zweeds een beetje te kunnen opfrissen met behulp van de uitleg die bij de gerechten staat.

Smørrebrød met haring

Verder op de kaart
Terwijl in de keuken wordt gewerkt, bekijk ik de kaart nog wat beter. ‘Huisgemaakt’ is het uitgangspunt bij Selma’s, als het even kan nog biologisch en plaatselijk geproduceerd ook. Ingrediënten als elandenvlees, vossebessen en Västerbottenkaas worden uit Zweden gehaald.
Je kunt de hele dag bij Selma’s terecht. Begin je dag bijvoorbeeld met kökt ägg met knäckebröd, äggröra (roerei op roggebrood, eventueel met gravad lax/zalm), een våffla met jam en slagroom, raggmunk med fläsk (aardappelpannenkoek met bacon), gröt (pap) of bär (een kom met allerlei lekkers, waaronder bessen).
Voor later op de dag zijn er salades met varmrökt lax (bij Selma’s in de achtertuin gerookte zalm) en rostade rotgrönsaker (geroosterde rode groente). Behalve haring en Västerbottenkaas (superlekker!) kun je op je smørrebrød ook kiezen voor ost och lök (kaas en ui), köttbullemaka (Zweedse gehaktballetjes, bietjes en appel), skagenröra (garnalensalade) of varmrökt lax. Erg benieuwd ben ik nog naar de älgburgare (elandenburger). Uiteraard is er ook een soppa van de week en kun je bij Selma’s ook köttbullar met aardappelpuree, bruine saus en vossebessen bestellen. Heb je kleine trek, dan zijn er de hapjes op knäckebröd (gravlax met mosterd-dillesaus, köttbullar of bietjessalade).
Voor later op de dag is er ook zelfgemaakte aquavit en kun je cocktails met een ‘Nordic twist’ bestellen.
In een uurtje alles wat me lekker lijkt proeven, gaat natuurlijk niet. Maar ik loop nog wel even naar de toonbank waar het gebak staat uitgestald om mijn vroege lunch af te sluiten met een fika.
Fika bij Selma’s
Scandinavian warmth with delicious food and drinks staat er boven de toonbank. Daaronder: worteltaart, kanelbullar, kardemummabullar en nog veel meer lekkers.

Zelf kies ik voor twee veganistische bolletjes – daarover ben ik zo enthousiast geraakt bij mijn etentje bij Raw in Riga. De amandel-kokos smaakt goed, maar het meest enthousiast ben ik over die met spirulina en limoen. Ik drink er filterkoffie bij, maar als je wilt kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld cappuccino of thee. Ik zou dan gaan voor de smaak pepermunt-drop omdat Scandinaviërs zulke dropliefhebbers zijn.

Selma’s: van Finland en Zweden naar Nederland
Koken en bakken zit Anna in het bloed. Haar oma, Selma Hannonen, begon op haar zestigste een eigen café in Helsinki, waar ze 20 jaar lang zelfgemaakte hapjes en drankjes serveerde. Daarvoor had ze al in talloze restaurants gewerkt. Naar die Finse dame is Selma’s Nordic Bakery Café dus genoemd. Dat verklaart meteen dat ook Karjalan piirakka op de kaart staat: de Karelische pasteitjes van roggedeeg die ik proefde in Helsinki.
Zelf kwam Anna vanuit Zweden naar Nederland om in Den Haag de hotelschool te doorlopen. Mede dankzij haar Nederlandse vriend Jorrit bleef ze plakken in Nederland en brengt ze nu dus de noordelijke keuken naar Amsterdam-West.
In deze video van het Parool vertelt Anna zelf over Selma’s Nordic Bakery Café. Maar het allerbeste kun je natuurlijk gewoon zelf langsgaan om haar in levenden lijve te ontmoeten en te proeven van al het lekkers dat ze maakt.
De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online verkrijgbaar bij bol.com en hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.




Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.