Zweedse berkenwijn

Zweedse berkenwijn: proef de Zweedse bossen met SAV Sparkling

Vanaf nu kun je er ook in Nederland van genieten: licht mousserende Zweedse berkenwijn. Ik dronk wel al eens berkensap (in Finland), maar ik geloof niet dat ik ooit berkenwijn heb geproefd. Ik ben dus erg nieuwsgierig. Liever iets sterkers? Er bestaat ook berkensnaps…

Van de berken in Jämtland

De mousserende Zweedse berkenwijn die vanaf nu ook in Nederland verkrijgbaar is, heet SAV Sparkling. Hij komt uit de bossen van Jämtland, dat boven Dalarna ligt. Aan de basis staat puur berkensap – vandaar ook de naam SAV, die sap betekent in het Zweeds.

Zweedse berkenwijn
SAV berkensnaps en -wijn. Foto met dank aan SAV Huset

In de Zweedse berkenwijnen van SAV proef je het voorjaar en de natuur van Jämtland. Aan het begin van het voorjaar, wanneer het weer wat warmer en lichter wordt in het noorden, komen de sapstromen in de berken op gang. Daarom wordt juist dan, vanaf begin april, het berkensap gewonnen. Dat gebeurt door een gaatje in de stam van de berkenboom te maken en daar een slangetje in te steken. Na ongeveer een maand wordt de tap weer netjes afgesloten, zodat de bomen geen verdere schade oplopen. Voor het behoud van de bossen moet een berk minimaal 30 jaar oud zijn om te worden gebruikt voor het tappen van berkensap.

Natuurlijke bubbels

Van het berkensap, dat van zichzelf een zoete smaak heeft, wordt vervolgens op de gebruikelijke manier wijn gemaakt. Dat gebeurt in Östersund. Voordat de eerste fermentatie in het vat wordt beëindigd, wordt er wat gist en suiker bij gedaan. Na het bottelen volgt een tweede gisting op fles, waarbij de natuurlijke bubbels ontstaan. SAV zelf noemt deze gecombineerde methode de Zweedse methode oftewel de Méthode suédoise.

Het resultaat heb ik zelf nog niet geproefd, dus ik moet op de omschrijving afgaan.

SAV Sparkling is een lichte gele, mousserende berkenwijn met rijpe citrustonen, mandarijn, hooi, haagdoorn, kweepeer en tonic-achtige aroma’s. Je proeft de Zweedse bossen terug in de licht aardse tonen van paddenstoel, de kruidige aroma’s van de zwarte bessenstruik, roos en bergamot. Ook heeft de berkenwijn smaken van kweepeer en witte perzik en een lange, beetje nootachtige afdronk. Hij smaakt heel puur, botanisch en gastronomisch en is heerlijk in een cocktail of gecombineerd met sushi, foie gras, oesters, gerookte vis, kaas of pure chocolade.

Traditioneel recept

Het recept op basis waarvan de berkenwijn wordt gemaakt is niet nieuw: het stamt uit 1785. In het Hoge Noorden weten mensen al veel langer dat het drinken van berkensap een ideale manier is om je lichaam na de lange winter te voorzien van een flinke dosis vitamines en mineralen. Tegenwoordig zijn berkensap en berkenwijn steeds populairder in gezondheidsdrankjes en verzorgingsproducten, maar ook als verfrissende zomerdrank.

Behalve SAV Sparkling is er trouwens ook nog SAV Sparkling vintage 2012. SAV Sparkling heeft ongeveer 14 maanden rijping op de gisten gehad en is vrij fris van smaak. SAV Sparkling vintage 2012 is ongeveer 7 jaar gerijpt op de gisten. Voor de vergisting is het berkensap bovendien gereduceerd voor een meer uitgesproken smaak.

Hier koop je deze Zweedse berkenwijn

Deze Zweedse berkenwijnen zijn biologisch en veganistisch. Ze bevatten minder dan 10 mg sulfieten per liter. Het alcoholpercentage bedraagt ongeveer 11% en het suikergehalte 19-20 gram per liter.

De wijnen zijn onder andere verkrijgbaar bij importeur Dis Donc en Harries Wine & Deli in Rotterdam. Ik ben benieuwd of ze al op de kaart staan bij een van de Scandinavische cafés en restaurants in Nederland!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.