Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Vloeibare kruiden uit Denemarken bij Scandi-webshop De Witte Eland


Wat hebben wij de afgelopen week lekker gegeten zeg! Ik was aan het experimenteren met vloeibare kruiden uit Denemarken die ik had gevonden bij Scandinavische webwinkel De Witte Eland. Dat voelde echt een beetje als een feestje. Ik vind het soms best lastig om elke week de inspiratie te vinden voor een nieuw weekmenu wanneer we de wekelijkse boodschappen bestellen. Maar nu keek ik er echt naar uit om aan de slag te gaan met de recepten waarop ik deze biologische Deense kruiden wilde toepassen.

De winnaar van de winactie heeft inmiddels bericht ontvangen.

Over de vloeibare kruiden

Het verhaal achter deze Deense kruiden begon in 2013. Toen hadden Michael Toft en zijn vriend Troels het idee om een biologisch tuincentrum te beginnen aan de rand van Kopenhagen. En dat ging heel goed! Een van hun meest populaire plantjes waren de chilipepers, die ze na het plukken inmaakten om ze lang te kunnen bewaren.

Met de andere kruiden hadden ze wel een probleempje: die verwelkten of verdorden zo snel. Zelf heb ik dat trouwens ook regelmatig als ik een potje verse kruiden koop bij de supermarkt. Hoeveel zonlicht en water ik ze ook geef, vaak gooi ik het merendeel weg – zo zonde! En gedroogde kruiden smaken toch niet zo lekker als verse.

Lang houdbaar dankzij biologische azijn

Dit hadden Michael en Troels dus ook. Daarom gingen ze op zoek naar een andere manier om de biologische kruiden te conserveren en hun smaak te behouden. De oplossing bleek vloeibaar: het oude huishoudtrucje om kruiden in te maken met (biologische) azijn bleek nog steeds prima te werken. Dat was bij de chilipepers gebleken, en bleek nu ook bij de andere kruiden.

Dankzij deze inmaakmethode zijn de flesjes ‘flydende urter‘ ook na het openen heel lang (minimaal 2 jaar na de productiedatum!) houdbaar. Je hoeft ze zelfs niet in de koelkast te bewaren en kunt ze dus gewoon op het aanrecht of op tafel laten staan. Dat vind ik wel mooi meegenomen, want zo raken ze ook niet ergens achter in de koelkast vergeten. (Of ben ik de enige bij wie dat gebeurt met half opgebruikte potjes die ik in de koelkast zet?) En toch heb je op deze manier altijd verse kruiden in huis.

Een kijkje achter de schermen bij Michael en Troels vind je hier:

De vloeibare kruiden zijn heel makkelijk in het gebruik: je gebruikt ze eigenlijk net zoals je verse kruiden gebruikt. Je kunt ze tijdens het koken aan gerechten toevoegen, maar ook op tafel zetten zodat iedereen ze naar smaak kan toevoegen. Verschillende kruiden door elkaar gebruiken kan natuurlijk ook.

In deze video zie je alvast wat suggesties voor het gebruik:

Op het YouTube-kanaal van de makers vind je nog veel meer voorbeelden van hoe je deze vloeibare kruiden lekker kunt gebruiken.

Deze vloeibare kruiden zijn er

Onderstaande vloeibare kruiden zijn op dit moment verkrijgbaar bij De Witte Eland. Ik heb ze nu allemaal geprobeerd en laat hieronder zien op welke manier.

Dille

Er is geen kruid dat me zo aan Scandinavië doet denken als dille. Ik denk dan aan gekookte aardappelen, maar ook aan vis. Ik eet zelf heel graag vis, maar ik maak er niet iedereen hier in huis blij mee. Daarom eet ik soms als lunch een stukje witte vis. De dille die ik eroverheen druppelde, maakte het deze keer extra lekker. Alleen die geur al als je het dopje van het flesje openschroeft – mmmmm!

De volgende keer maak ik denk ik een dipsaus van crème fraiche en vloeibare dille voor bij de vissticks – die vinden ze namelijk wél allemaal lekker.

Vloeibare kruiden van de Witte Eland

Basilicum

Ik ben gek op basilicum – ik word al vrolijk als ik het ruik. Het doet me ook altijd denken aan de zomer. De vloeibare basilicum gebruikte ik daarom voor een zomerse pastasalade – al aten we hem lauwwarm vanwege het koude novemberweer.

Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Oregano

De oregano bewaarde ik voor een dag waarop we het onszelf makkelijk maakten. We kochten Turkse pizzabodems en belegden die met tomatensaus, rucola, pijnboompitten en de vloeibare oregano. En hoe gek ik ook op dille en basilicum ben, de oregano is misschien wel mijn favoriet. Zo smaakvol!

Behalve op pizza is oregano ook lekker in tomaten- en vleessauzen en in de lasagne.

Vloeibare kruiden van de Witte Eland

Tijm

Tijm smaakt lekker bij biefstuk en champignons, maar ook bij aardappelen. Zo kwam ik op het idee om eindelijk weer eens Zweedse Hasselback-aardappeltjes te maken. Paar druppeltjes erover, even husselen en het smaakte heerlijk.

Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Knoflook

Nog een makkelijke maaltijd: kipshoarma met sla in pitabroodjes met een zelfgemaakte knoflooksaus van yoghurt en de vloeibare knoflook. Zelf vind ik knoflook eigenlijk altijd lekker ruiken, maar tegenover anderen vind ik het wel eens vervelend dat mijn handen (ondanks uitgebreid wassen) soms zo lang naar knoflook blijven ruiken als ik knoflook heb gesneden. Dat hoefde nu dus niet. Vloeibare knoflook is trouwens ook lekker in stoofschotels, marinades, saladedressings of op de pizza.

Vloeibare kruiden van de Witte Eland

Rozemarijn

Rozemarijn is onder andere lekker in vleesmarinades, bij roerbakgroenten of in risotto, maar ook in stoofschotels. Ik maakte er een Franse stoofschotel met kip en tomaat mee.

Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Daslook

Daslook kende ik eerlijk gezegd niet. Het is wilde knoflook die een mildere smaak heeft dan gewone knoflook. Ik las dat het lekker is in aardappelsalade of bij rundergehakt, maar ik deed een beetje door de linzensoep die ik als lunch at – erg lekker. Het schijnt nog heel gezond te zijn ook.

Vloeibare kruiden van de Witte Eland

Gember

Ik ben dol op gember en gebruik het graag in oosterse (wok)gerechten en soepen, of om wat extra pit te geven aan een dipsaus of marinade. Maar deze keer deed ik iets anders met de (in dit geval vloeibare) gember: ik bakte er gemberkoekjes mee. Want vloeibare gember is natuurlijk heel makkelijk door het deeg te mengen.

Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Dragon

Dragon is voor mij een vrij onbekend kruid, maar het schijnt gebruikt te worden in bearnaisesaus én Gordon Ramsey schijnt het veel te gebruiken in zijn gerechten. Op de website van De Witte Eland las ik ook iets over dragonmayonaise, dus toen we een keer frietjes aten, deed ik een scheutje door de mayonaise. Leuk om op zo’n simpele manier toch net een andere twist aan de maaltijd te geven.

Chili en Chili extra sterk

Tot slot nog iets waarmee maar twee van de vijf mensen hier in huis blij zijn: chilipeper. Mijn dochter en ik zijn dol op pittig, maar mijn man en twee jongere kinderen niet. Ik gebruikte de vloeibare chili dus niet in de keuken, maar zette hem op tafel toen we wraps met een vulling van rundergehakt, bonen en groente aten. Een paar drupjes zorgden al voor een vurig pittige smaak – lekker hoor!

Wij hadden trouwens de ‘gewone’ vloeibare chili. Er is ook nog een extra sterke variant waarvan zelfs de meest doorgewinterde chili-eters zweet op hun voorhoofd krijgen.

Vloeibare kruiden van De Witte Eland

Set met alle smaken

Er is ook een geschenkdoos met alle vloeibare kruiden erin behalve de extra sterke chili. Een mooi cadeau, maar ook handig als je zelf zo enthousiast bent dat je gewoon alle kruiden in huis wilt hebben.

Vloeibare kruiden van de Witte Eland

Meer lekkers van De Witte Eland

Ik keek natuurlijk ook even rond wat De Witte Eland nog meer voor bijzonder lekkers uit Scandinavië te bieden heeft. Daar zitten heel bijzondere dingen bij:

  • Oialla: Deense chocolade van wilde, biologische cacaobonen uit Bolivia
  • Zeewier en zeewierproducten van Lofoten Seaweed
  • Crackers, proteïnerepen en ‘dare squares’ met insecten van Wholi Foods uit Denemarken
  • Biologische koudgeperste olie van Camelina of Sweden
  • Biologische appelcider- en vlierbloesemazijn van Malmö Vinegärfabrik
  • Vikingzout van North Sea Salt Works uit Noorwegen
  • Zout, peper, specerijen en kruidendranken van Mill & Mortar

Al deze producten vind je bij elkaar in de webshop van De Witte Eland.

Ik kreeg deze vloeibare kruiden van De Witte Eland om ze uit te proberen voor ScandinavischLeven.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.